Burse - Fonduri mutuale

Percepţia despre România este la un minim istoric şi străinii evită Bursa

Percepţia despre România este la un minim istoric şi străinii evită Bursa
12.07.2010, 23:12 23

Bursa a înregistrat ieri o scădere moderată, după mai multe zileîn care variaţiile indicilor nu au depăşit 1%, iar lichiditatea afost una dintre cele mai slabe din acest an, transferurile cuacţiuni cifrându-se la 1,4 mil. euro. Principalele 10 titluri de peBursă au pierdut ieri 2,4%, în timp ce SIF-urile s-au depreciat cu2,5%. Indicele general BET-C a coborât cu 1,9%.
Brokerii spun că investitorii sunt nehotărâţi dacă să intre acumsau să aştepte preţuri mai mici, în condiţiile în care lucrurile nusunt clare nici pe plan intern, nici extern.
"Investitorii de pe Bursă aşteaptă o direcţie. Dacă pe termen lungmajoritatea cred că lucrurile vor evolua pe o direcţie mai mult saumai puţin pozitivă, pe termen scurt există în prezent foarte multeincertitudini legate de scăderea euro, de revenirea economicăamericană, care pare să nu fie la fel de completă cum o vedeam acumcâteva luni. Percepţia despre România cred că este acum la un minimistoric şi din această cauză investitorii străini o evită. Indiciiamericani se mişcă pe aici, ba sub prag, ba deasupra. Nici Guvernulnu are o direcţie, discutându-se acum despre revenirea asupramajorării TVA, fapt ce mi se pare o dovadă de amatorism", spuneAdrian Mănăilă, directorul general al EldaInvest.
Tranzacţiile din piaţă s-au realizat mai ales spre finele şedinţei,atunci când Bursa a dat semne de slăbiciune şi corecţiile s-auaccentuat.
Cele mai tranzacţionate au fost ieri titlurile SIF Oltenia (SIF5),care au pierdut 2,4%, pe un rulaj de doar un milion de lei.Titlurile producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO)au făcut obiectul unei tranzacţii în valoare de 0,94 mil. lei la unpreţ cu 0,9% sub cel din şedinţa precedentă.
Acţiunile Transelectrica (TEL) şi cele ale Transgaz Mediaş (TGN) aupierdut ieri 1,8% şi respectiv 0,6% din valoare. Titlurile OMVPetrom (SNP) au coborât cu 2,9% pe un rulaj de doar 225.000 de lei,la fel şi cele ale Dafora Mediaş (DAFR), care s-au depreciat cu3,5%.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit una dintre cele maidrastice corecţii, acestea pierzând 3,6%, după ce unii foşti şiactuali membri din conducere au fost acuzaţi de tranzacţionare pebază de informaţii privilegiate.
Acţiunile Impact Bucureşti (IMP), împotriva căreia a fostdeclanşată procedură de insolvenţă, au fost ieri suspendate de latranzacţionare.
"Investitorii nu sunt încurajaţi nici de problemele de la cele douăcompanii de la categoria I a Bursei. În cazul Băncii Transilvaniacred că lucrurile nu sunt suficient de clare. O să fie o vară greaşi probabil că piaţa nu va evolua spectaculos în această perioadă.Investitorii aşteaptă semnale din economie să vadă dacă va fi saunu inflaţie, care vor fi efectele asupra salariilor şi asupraconsumului", a precizat Mănăilă.
Pe piaţa futures a BVB s-au derulat tranzacţii pe cursul leu/euroîn valoare de 0,92 mil. euro. Investitorii au pariat pe deprecierealeului la un nivel de echilibru de 4,33 lei/euro la finele luniiseptembrie şi de 4,4 lei/euro pentru sfârşitul anului.
Totuşi cotaţiile sunt în scădere semnificativă comparativ cu celedin urmă cu două săptămâni.

De urmarit astazi

  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au scăzutpe parcursul zilei de ieri cu peste 6%, în urma acuzaţiilor demanipulare a pieţei aduse de procurori unor foşti membri deconducere şi preşedintelui Horia Ciorcilă.
  • Evoluţia acţiunilor Aerostar Bacău (ARS), la care SIF Moldova acumpărat un pachet mai important de acţiuni.
  • Evoluţia Biofarm Bucureşti (BIO), unde SIF Oltenia aachiziţionat aproape un milion de titluri în ultima săptămână.
  • Evoluţia SIF-urilor, care au coborât din nou sub pragul de20.000 de puncte pe BET-FI.
  • Evoluţia principalelor burse externe, după ce piaţa americană adeschis cu o creştere nesemnificativă şedinţa de ieri, iar pieţeleeuropene se menţineau cu avansuri de până la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO