Burse - Fonduri mutuale

Petrom a castigat 647 mil. euro din scumpirea titeiului

Petrom a castigat 647 mil. euro din scumpirea titeiului

Click pentru imaginea marita

07.03.2007, 18:45 15

Petrom, cea mai mare companie romaneasca - controlata de grupul petrolier austriac OMV, a obtinut anul trecut un profit net de 2,28 miliarde de lei (647 milioane de euro), mai mare cu 61% fata de castigul inregistrat in 2005, societatea continuand sa beneficieze de pe urma cresterii pretului titeiului pe piata internationala.
Pe de alta parte, compania continua sa piarda pe segmentul de rafinare si distributie.
Afacerile Petrom au urcat la 3,7 mld. euro, in crestere cu 22%.
"Rezultatele pe care le-am obtinut sunt foarte bune si reprezinta un pas inainte pentru atingerea obiectivului nostru global, de a ne impune ca si companie lider de petrol si gaze in Europa", a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom.
Rezultatele i-au multumit de aceasta data pe investitori, actiunile Petrom urcand ieri la Bursa cu 4,6%, pe o piata in revenire dupa caderea abrupta din ziua anterioara. Totusi, actiunile sunt cotate sub preturile la care ajunsesera la inceputul anului, de 0,6 - 0,62 lei/actiune. Valoarea de piata a companiei era ieri de 9,44 mld. euro.
Cresterea de profit raportata s-a datorat si unui trimestru patru mult mai bun decat cel din 2005, societatea inregistrand in ultimele trei luni un profit net de 289 mil. lei (83,3 mil. euro) fata de 11 mil. lei in aceeasi perioada din 2005. Profitul operational (EBITDA) s-a ridicat la aproape 3,6 mld. lei (1,02 mld. euro), in crestere cu 30%.
Profitul din explorare si productie a fost insa diminuat din nou de pierderile mari din activitatile de rafinare si distributie. Pe acest segment, compania a avut anul trecut pierderi de 1,14 mld. lei (322,7 mil. euro), in crestere cu 24,3% fata de pierderile din 2005.
"Cresterea de 47% a rezultatului din exploatare (EBIT) s-a datorat mai multor factori, intre care un impact semnificativ l-a avut ajustarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, care au redus cheltuielile de operare cu peste 550 de milioane de lei. Restructurarea imobilizarilor corporale prin vanzarea proprietatilor imobiliare auxiliare activitatii de baza a rezultat intr-o cheltuiala cu amortizarea mai mica cu cca. 70 milioane de lei", a declarat Oleg Galbur, director la Raiffeisen Capital & Investment.
Pe de alta parte, rezultatele raportate de Petrom au fost usor sub asteptarile analistilor grupului financiar belgian KBC cu 3% la nivelul profitului net si cu 11% la nivelul EBIT. Marjele de rafinare au scazut anul trecut la 11,83 euro/tona, fata de 22,37 euro/ tona, de aceasta data Petrom avand de pierdut de pe urma cresterii pretului la titei, dar si din cauza consumului de energie relativ ridicat care caracterizeaza de regula rafinariile Petrom, Arpechim si Petrobrazi.
Petrom se asteapta sa inregistreze si in anii urmatori pierderi din rafinare, pana la finalizarea procesului de modernizare a rafinariilor pe care compania il deruleaza.
"Probabil in 2011, in primul an dupa finalizarea investitiilor planificate pana in 2010, vom avea o divizie de rafinare competitiva si profitabila", a declarat Mariana Gheorghe, intr-un interviu acordat ZF ieri, dupa prezentarea oficiala a rezultatelor.
Oficialii Petrom estimeaza pentru acest an o volatilitate crescuta a pretului titeiului si in medie o scadere "relativ redusa" fata de anul trecut. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra profitului pe 2007.
"Impactul in planificarea pe acest an a unei scaderi estimate a pretului titeiului va fi reflectat in buget, unde vom previziona un profit mai redus decat cel realizat anul trecut", a declarat Mariana Gheorghe.
Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, spune ca strategia de "aparare" a companiei impotriva variatiilor pretului titeiului de pe piata internationala consta in investitiile pe care societatea le are planificate in modernizare si eficientizare.
Petrom a realizat anul trecut investitii de 2,94 mil. lei (834,4 mil. euro), cu 163% mai mult fata de nivelul din 2005. Aproape jumatate din suma totala (1,37 mld. lei) a fost alocata in ultimele trei luni ale anului.
Pentru anul curent, compania si-a programat investitii totale de peste 900 mil. euro.
Investitiile pe partea de explorare si productie s-au ridicat la 1,34 milioane de lei, adica 46% din investitiile totale si au vizat in principal forajul de noi sonde si modernizarea instalatiilor.
Pe segmentul de rafinare si marketing, investitiile au cumulat circa 1,3 miliarde de lei, adica 44% din total.
Chiar daca societatea a inregistrat pierdere din aceste activitati, investitiile derulate in special in imbunatatirea eficientei energetice au inceput sa produca efecte in 2006, obtinandu-se o reducere medie anuala de un punct procentual a consumului intern si a pierderilor.
Cu toate ca per ansamblul anului pierderile din rafinare si distributie ale companiei au fost mai mari decat in 2005, in ultimul trimestru pierderile pe acest segment au scazut cu 19% fata de pierderile din aceeasi perioada din 2005, pana la un nivel de 495 mil. lei (142,65 mil. lei).
Desi a anuntat ca va separa activitatile din cadrul rafinariei Arpechim, urmand sa infiinteze o companie specializata in petrochimie, de preluarea careia statul s-a aratat interesat, oficialii Petrom spun ca nu au de gand sa renunte la toate activele Arpechim.
"Nu avem nicio intentie la aceasta ora sa vindem Arpechim", a spus Mariana Gheorghe, adaugand ca societatea se va concentra pe realizarea in continuare a investitiilor propuse. In Arpechim este planificata o revizie in aprilie 2007, ceea ce ar putea afecta rezultatele pe acest an.
Anul trecut, investitiile principale derulate de Petrom pe partea de rafinare si marketing s-au axat in principal pe achizitii, compania preluand trei retele OMV, din Romania, Bulgaria si respectiv Serbia, 30 de benzinarii MOL si 95% din Aviation Petroleum. In acelasi timp, Petrom a trecut in administrare de catre terti aproape 360 de statii, rezultatele acestei operatiuni fiind caracterizate drept "cu adevarat incurajatoare", in urma unei cresteri in medie cu 10% a vanzarilor inregistrate de acestea. Petrom detine 804 benzinarii in regiune, din care 211 in strainatate.
Pe partea de explorare si productie, unul din rezultatele investitiilor facute de Petrom a fost descoperirea de gaze naturale in Jusaly, Kazahstan, primele teste efectuate la o sonda de explorare aratand un nivel zilnic de 200.000 metri cubi de gaze naturale si 70 metri cubi de gaz condensat.
Anul trecut, divizia de gaze naturale a adus Petrom un profit brut de 117 milioane de lei (33,2 milioane de euro), vanzarile de gaze ridicandu-se la 4,86 miliarde metri cubi, in scadere fata de 2005 din cauza sezonalitatii, dezechilibrului in sistemul de transmisie si a consumului mai scazut din Romania. Pretul realizat pentru gazele naturale din productia interna a ramas la un nivel considerat nesatisfacator de Petrom, ridicandu-se la circa 45% din pretul international. Oficialii companiei estimeaza ca piata de gaze se va liberaliza complet pana la finalul lui 2008, cand preturile de pe piata interna vor ajunge la nivelul celor din import.
Petrom avea la sfarsitul anului trecut 32.837 de salariati, mai putini cu 25% comparativ cu nivelul din 2005, conducerea companiei spunand ca procesul de restructurare va continua, iar asta ar putea sa insemne noi reduceri ale numarului de salariati in anul curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO