Burse - Fonduri mutuale

Petrom a cazut cu 9%

10.12.2002, 00:00 12

Actiunile celei mai mari companii listate la Bursa, Petrom, s-au transferat ieri la preturi ce au coborat sub valoarea nominala. Pretul minim al zilei a fost de 990 lei/actiune, iar pretul ultimei tranzactii a fost de 1.000 lei/actiune, cu 9% mai putin fata de ultimul pret al saptamanii precedente.
Indicele BET al celor mai importante zece companii listate la Bursa a pierdut 3,97%, in timp ce indicele BET-C al tuturor companiilor listate a coborat cu 3,9%. Valoarea totala a tranzactiilor de ieri de la Bursa a fost de aproape 27 miliarde de lei. Alaturi de Petrom, care a inregistrat tranzactii in valoare de 3,4 miliarde de lei, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatilor de investitii financiare si ale celor doua banci.
In ceea ce priveste actiunile societatilor de investitii financiare, brokerii au observat in ultima perioada ca scaderile de pret s-au produs pe fondul cresterii valorii medii ale ordinelor plasate de investitori pe piata. Pachetele transferate sunt mai putine, dar de valoare mai mare. Daca cu o luna in urma, oridinele mari de pe piata erau de ordinul zecilor de mii de actiuni, in ultima perioada acestrea sunt de ordinul sutelor de mii.
Actiunile celor doua banci cotate au rezistat mai bine declinului generalizat al preturilor de pe piata. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au ajuns la inchidere la 25.500 lei/actiune, cu 1,9% mai putin fata de finalul saptamanii precedente. Valoarea trazactiilor a fost de 1,7 miliarde de lei. Banca Transilvania a pierdut 3%, ajungand la finalul sedintei la 3.100 lei/actiune, pe fondul unei lichiditati mai ridicate fata de cea a actiunilor BRD. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Bancii Transilvania a fost de 4,3 miliarde de lei.
Si unele din actiunile companiilor mai mici au pierdut considerabil fata de preturile de inchidere de la finalul saptamanii trecute. Actiunile societatii de transport si depozitare a produselor petroliere Oil Terminal Constanta au pierdut 9,2%, ajungand la 590 lei/actiune. Rulmentul Brasov a coborat in sedinta de ieri cu 10%, ajungand la inchidere la 630 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 75 milioane de dolari.
Producatorii de medicamente cotati la Bursa au inregistrat scaderi moderate ale preturilor de tranzactionare fata de finalul saptamanii trecute. Actiunile Antibiotice Iasi au coborat cu aproape 5%, pe fondul tranzactiilor in valoare de 555 milioane de lei. Ultima tranzactie cu actiunile Antibiotice s-a realizat la pretul de 1.830 lei/actiune. Pretul actiunilor Terapia Cluj-Napoca a ajuns la 3.950 lei/actiune, in scadere cu 1,3%. Valoarea operatiunilor realizate ieri a fost de 88 milioane de lei.
Cea mai tranzactionata companie cotata care nu a inregistrat o scadere o pretului fata de sedinta de vineri a fost Turbomecanica Bucuresti. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 162 milioane de lei. Ultima tranzactie cu actiunile companiei care activeaza in industria constructoare de masini s-a realizat la pretul de 30.000 lei/actiune.
Indicele oficial al pietei extrabursiere, RASDAQ-C a pierdut ieri aproape doua procente, ajungand la 1.025,5 puncte. Capitalizarea bursiera totala a celor 4.849 de societati listate a ajuns la 1,76 miliarde de dolari.
Actiunile companiei Pharmafarm din Cluj-Napoca, care are ca obiect de activitate comertul cu produse farmaceutice, au facut obiectul a doua operatiuni in valoare de 1,7 miliarde de lei. Cele doua tranzactii s-au perfectat la pretul de 2.600 lei/actiune, cu 8,3% mai mare fata de cotatia precedenta. Pachetul reprezinta 4,99% din capitalul social al companiei. Actionarul principal al Pharmafarm este compania Lek Pharmatek Romania, care detine 84% din actiuni. APAPS detine un pachet de 2,9%, in timp ce actionarii cu detineri de sub 5% controleaza 12,7% din actiuni.
Actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au urcat spectaculos cu aproape 25% fata de ultimul pret mediu. Tranzactiile s-au realizat la preturi ce au oscilat intre 35.000 si 41.500 lei/actiune. Pe piata s-au perfectat 14 operatiuni in valoare de 619 milioane de lei.
Actiunile companiei Subex Bacau au inregistrat o crestere similara. Toate cele patru tranzactii realizate ieri, in valoare de 438 milioane de lei  s-au realizat la pretul de 3.116 lei/actiune. Cresterea fata de finalul saptamanii trecute a fost de 25%.
La categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost din nou cele ale santierului naval Severnav Mehedinti. Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 26.000 si 35.500 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 114 milioane de lei.
Cele patru tranzactii de ieri cu actiunile producatorului de ciment Lafarge Romcim Bucuresti s-au realizat la pretul de 170.000 lei/actiune. Pretul a fost cu 5,4% mai mic fata de cotatia medie anterioara.
Producatorul de bere Brau Union Romania a coborat cu 3,3%. Toate tranzactiile de luni s-au realizat la pretul de 28.500 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 48 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO