Burse - Fonduri mutuale

Petrom a incheiat in primul semestru contracte de 350 mil. dolari cu OMV

27.09.2007, 18:36 17

Petrom a raportat tranzactii comerciale, in principal de achizitie de titei, in valoare de 350 de milioane de dolari cu companiile care fac parte din grupul OMV, actionarul majoritar al Petrom, in primul semestru.
Raportarea este ceruta de legislatia pietei de capital, fiind prima de acest fel pe care Petrom o face dupa preluarea de catre OMV.
Principalul furnizor al companiei a fost in primul semestru OMV Supply & Trading inregistrata in Elvetia, casa de comert cu produse petroliere a grupului OMV. Petrom a mai incheiat tranzactii cu produse petroliere de la OMV Refining & Marketing si a mai platit aproape un milion de euro pentru servicii de management catre OMV Solutions.
Tranzactiile Petrom din primul semestru au reprezentat mai putin de jumatate din cele din intreg anul trecut, cand Petrom a realizat tranzactii in valoare de circa un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari). Pe de alta parte, rafinaria Arpechim a Petrom a fost oprita o perioada de timp.
ZF a scris in urma cu cateva saptamani (foto) despre tranzactiile in crestere ale Petrom cu actionarul majoritar si care nu fusesera raportate la Bursa de Valori, asa cum prevedea legislatia.
Valoarea achizitiilor derulate de Petrom anul trecut de la companiile din cadrul grupului OMV s-a dublat fata de valoarea inregistrata in 2005.
Tranzactiile derulate de Petrom cu companiile din grupul OMV au fost verificate de auditorul companiei, Delloite Audit Romania. Conform auditorilor din tranzactiile analizate, nu a rezultat ca acestea ar putea fi defavorabile Petrom in termenii preturilor platite.
Tranzactiile cu companiile din grupul OMV reprezinta circa 15% din cifra de afaceri a companiei pe primul semestru.
Actiunile Petrom au evoluat usor descendent anul acesta pe fondul rezultatelor financiare raportate de companie in raport cu cele de anul trecut. Actiunile au incheiat ieri ziua la 0,5050 lei/actiune, pret la care valoarea companiei se ridica la 8,5 miliarde de euro.
Petrom a anuntat dupa primele sase luni o scadere de 37% a profitului net fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile au scazut cu 14%.
In aceeasi perioada, rezultatele OMV, care le includ si pe cele ale Petrom, au crescut usor, atat cifra de afaceri, cat si profitul net al grupului avansand cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In 2006, Petrom a inregistrat o crestere de 60% a profitului in conditiile unei cresteri de 22% a vanzarilor. In aceeasi perioada, vanzarile grupului OMV au crescut tot cu 22%, iar profitul s-a majorat cu 11%.
Petrom ar putea deveni parte a unui grup petrolier si mai larg daca oferta ostila pe care actionarul sau majoritar OMV a lansat-o pentru actiunile companiei ungare MOL va avea succes.
OMV a lansat la inceputul saptamanii o oferta de preluare pentru cele 80% din actiunile MOL pe care nu le detine pentru 14 miliarde de euro, dupa ce a achizitionat, in decursul anului agresiv, actiuni MOL de pe Bursa din Budapesta.
Intentia OMV de a prelua cat mai multe din actiunile MOL nu este agreata nici de managementul companiei si nici de guvernul ungar, insa decizia finala privind numarul de actiuni pe care austriecii il vor achizitiona apartine actionarilor independenti ai MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO