Burse - Fonduri mutuale

Petrom intentioneaza sa-si majoreze productia cu 40% pana in 2010

14.03.2007, 18:28 13

Petrom, cea mai mare companie romanesca intrata in portofoliul grupului austriac OMV, intentioneaza sa-si mareasca productia cu 40% in urmatorii trei ani ca urmare a investitiilor pe care compania planuieste sa le realizeze in regiunea Marii Caspice si Rusia, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei, intr-un interviu acordat agentiei de presa Bloomberg.
"Aceasta este o tinta foarte ambitioasa. Cea mai mare provocare cu care ne confruntam acum este inversarea declinului natural al rezervelor din Romania", a declarat reprezentantul Petrom.
Productia de petrol si gaze a Petrom a scazut cu 6% anul trecut pana la un nivel de 205.000 barili pe zi. Anul acesta compania s-ar putea confrunta cu o scadere a productiei sub 200.000 de barili pe zi. In 2008, acest trend s-ar putea inversa. Tinta pentru 2010 este cresterea productiei de petrol si gaze pana la un nivel de 280.000 de barili pe zi.
Petrom intentioneaza sa-si mareasca productia obtinuta la nivel international pana la 70.000 de barili, tinand cont ca in prezent aceasta atinge un nivel de 4.350 de barili pe zi.
"O alta tinta a Petrom este analiza oportunitatilor de explorare si productie in zone precum Turkmenistan, Bulgaria si Ucraina", a mai spus Gheorghe. Petrom si-a anuntat anul trecut intentia de a intra pe piata din Ucraina cu activitati de retail si de productie.
"Ucraina, cu o populatie de 48 de milioane de locuitori, este o piata atractiva si acum este momentul potrivit pentru a ne indrepta atentia spere ea", a spus CEO-ul Petrom. Petrom are o retea de benzinarii formata din 593 de statii de alimentare in Romania si 211 in Moldova, Bulgaria si Serbia.
"Numarul acestora ar putea creste prin extinderea companiei in tari precum Macedonia, Ucraina, Bosnia si Albania", a adaugat reprezentantul Petrom.
In ceea priveste piata gazelor naturale, unde Petrom este cel de-al doilea producator la nivel local dupa Romgaz, Gheorghe estimeaza ca Guvernul Romaniei va permite o majorare graduala a preturilor gazelor naturale, in urmatorii doi ani, dupa ce autoritatile au anuntat, in 2006, ca tarifele ar trebui sa atinga nivelul din UE, pana la sfarsitul anului viitor.
"Vom vedea daca aveam noutati pe 31 martie", a mai spus Gheorghe, cu referire la data la care autoritatile de reglementare au programat un anunt privind preturile din trimestrul al doilea.
Pretul gazelor naturale va urca cu 35% in acest an, potrivit estimarilor analistilor Merrill Lynch.
Petrom a vandut gaze naturale la pretul de 147 dolari pentru 1.000 de metri cubi, la sfarsitul anului 2006, in vreme ce pretul gazelor de import a fost de 315 dolari, in trimestrul al patrulea, se spune in articol.
OMV estimeaza ca tariful va fi majorat la 200-250 de dolari, pana la sfarsitul anului viitor.
Potrivit reprezentantei Petrom, compania ia in calcul posibilitatea realizarii unei termocentrale pe gaze in Romania tinand cont de cresterea pronuntata a cererii pentru energie. Compania intentioneaza sa ia o decizie in acest sens pana la mijlocul acestui an.
Petrom a raportat anul trecut un profit net de 647 mil. euro la o cifra de afaceri de 3,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO