Burse - Fonduri mutuale

Petrom mai renunta, discret, la o participatie

07.02.2007, 18:13 37

Petrom, cea mai mare companie romaneasca aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a transferat la sfarsitul anului trecut pachetul de 40% pe care il detinea in capitalul firmei M-I Petrogas Services Romania, catre M-I Holdings din Insulele Virgine, in cadrul unei tranzactii neanuntate la Bursa de Valori si a carei valoare nu a fost facuta publica.
Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, M-I Holdings din Insulele Virgine si-a majorat capitalul la M-I Holdings Petrogas Services Romania la 90% in urma derularii acestei tranzactii.
Reprezentantii Petrom sustin ca decizia se inscrie in strategia companei de a se concentra pe activitatile de baza. M-I Petrogas Services Romania are ca obiect de activitate asigurarea serviciilor anexe extractiei petrolului si gazelor naturale si la sfarsitul anului 2005 compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, Petrom este cel mai important client al M-I Petrogas Services Romania, avand o pondere in cifra de afaceri de aproximativ 60% pentru anul trecut. Sursele citate au precizat ca relatiile comerciale dintre cel doua companii vor urma, singurul motiv pentru care Petrom a renuntat la pachetul sau de actiuni fiind faptul ca aceste servicii nu erau direct legate de activitatea de productie, segment pe care Petrom doreste sa-si canalizeze eforturile.
Petrom nu a remis niciun comunicat de instiintare Bursei de Valori Bucuresti, reprezentantii sai motivand acest lucru prin faptul ca valoarea tranzactiei nu a depasit 10% din valoarea totala a activelor, limita de la care Petrom este obligata sa instiinteze Bursa.
La noua luni, valoarea activelor, potrivit raportului financiar al Petrom, erau in valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. In aceste conditii, valoarea tranzactiei ar fi trebuit sa fie de peste 500 de milioane de euro pentru ca Petrom sa informeze si Bursa. Din actionariatul companiei M-I Petrogas Services Romania mai face parte si Romgaz, principalul producator de gaze din Romania, care detine o participatie de 10%.
De asemenea, Petrom a vandut actiunile detinute la compania cu activitati in foraj petrolier, marin si constructii M I Petrotrans Services Bucuresti, reprezentand 40% din capitalul social, catre M L Holding, actionar care controla 50% din titluri. In urma transferului, M L Holding, societate cu sediul social in Insulele Virgine Britanice, cu actionari necunoscuti, va detine 90% din capitalul social, iar Romgaz - 10%.
Capitalizarea bursiera a Petrom a ajuns ieri la 10,1 miliarde de euro. Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Petrom a fost de 0,60 lei/actiune, in scadere cu 0,8% comparativ cu sedinta de tranzactionare precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24