Burse - Fonduri mutuale

Petrom micsoreaza Petrobrazi si ar putea vinde Arpechim

16.12.2009, 23:10 84

Petrom, cel mai mare producator local de petrol si gaze, anuntapentru urmatorii cinci ani schimbarea radicala a strategiei pepartea de rafinare, trecand de la planuri de extindere la strategiide reducere a capacitatii la Petrobrazi, cea mai mare rafinarie pecare compania o are in portofoliu.

Intentiile privind trecerea segmentului de rafinare pe un plansecund in ceea ce priveste prioritatile de investitii ale OMV,actionarul majoritar al companiei, au fost facute publice recent,austriecii spunand ca ceea ce va conta este explorarea siproductia.

Reprezentantii OMV spuneau la acel moment ca Europa se confruntaacum cu o capacitate de rafinare excedentara care va duceinevitabil la inchiderea mai multor rafinarii europene. Desi, dupaprivatizarea din 2004, planul austriecilor era de a crestecapacitatea de rafinare de la Petrobrazi pana la 6 milioane de tonepe an de la 4,5 milioane de tone, criza le-a schimbat strategiile,in 2014 Petrobrazi urmand sa aiba o capacitate de 4,2 milioane detone.

"Decizia Petrom privind structura viitoare a activitatii derafinare trebuie sa tina cont de nivelul actual foarte scazut almarjelor de rafinare, precum si de perspectivele negative pe termenmediu, determinate de excedentul de capacitate din Romania si dinintreaga Europa. Rolul principal al rafinariilor Petrom este de aprocesa titeiul din productia autohtona. In noul context de piata,planul initial de investitii a suferit modificari: capacitatearafinariei Petrobrazi va fi redusa pana la 4,2 mil tone/an, pentrua corespunde nevoilor Petrom de a procesa titeiul din productiaautohtona. Astfel, Petrom va investi aproximativ 750 de milioane deeuro in perioada 2010 - 2014 pentru efectuarea lucrarilor demodernizare si de mentenanta la rafinaria Petrobrazi. Revizuireaplanului initial de investitii va duce la constituirea in T4/09 aunui provizion de circa 60 de milioane de euro reprezentandcheltuieli efectuate deja", explica reprezentantii Petrom.

Potrivit acestora, cealalta rafinarie, Arpechim, va fioperationala numai in functie de necesitati, corelat cu evolutiamarjelor si a cererii pe piata, pana in anul 2011. "Optiunileprivind viitorul rafinariei Arpechim dupa acel moment urmeaza safie evaluate", mai spun reprezentantii companiei.

Toate aceste decizii, inclusiv cea privind iesirea Petrom de pepiata produselor chimice pana in 2010, au fost luate in cadrulconsiliului de supraveghere al companiei de marti.

Compania spune ca in contextul acestor schimbari, obiectivulmajor ramane activitatea de explorare si productie unde cel maiimportant este reducerea impactului declinului natural asupranivelului productiei. "Acest lucru este deosebit de dificil, datefiind rezervele mature pe care le detinem", spune Petrom.

Reprezentantii Petrom mai spun ca pentru a-si mentine pozitiasolida obtinuta in piata si pentru a continua investitiilenecesare, asigurand in acelasi timp o situatie financiaraechilibrata, compania nu exclude in viitor posibilitatea uneimajorari de capital sau alte optiuni de finantare. Compania are inprezent o capitalizare de 3,45 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO