Burse - Fonduri mutuale

Petrom si Petromidia, fruntase la corectii

17.10.2005, 18:49 16

Ultima sedinta a saptamanii trecute a adus a doua zi de scadere consecutiva pentru Bursa, corectia fiind condusa din nou de actiunile celor doua companii petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia).

Actiunile Petrom au pierdut vineri 2,5%, pe fondul unor tranzactii de 5,1 mil. lei (1,4 mil. euro), mai reduse comparativ cu sedinta precedenta, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au inchis mai jos cu 1,7%. Si in cazul Petromidia, lichiditatea actiunilor a fost mai scazuta, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 2,9 mil. lei (0,8 mil. euro).

Scaderea suferita de actiunile companiilor petroliere, la care s-a adaugat si un declin de 1,5% al actiunilor BRD, a tras in jos indicele de referinta BET cu 1,4%. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF, a pierdut vineri 0,5%, singura SIF care nu a inchis pe scadere fiind Banat-Crisana. Actiunile acestei societati au fost cotate la inchidere la acelasi pret de joi de 1,66 lei/actiune.

Unii dintre brokeri afirma ca aceste corectii sunt doar scaderi normale dupa cresterile din ultimele saptamani si care nu vor dura mai mult de 3-4 zile. Pe de alta parte altii considera ca evolutia pietei din ultimele zile constituie inceputul unei perioade cu scaderi mai aspre.

"Exceptand actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare, trendul e tot crescator, daca ne uitam la preturile de acum doua saptamani, si in continuare tendinta pana la finalul lunii martie e crescatoare. Si pe piata futures de la Sibiu se vede ca nici investitorii nu se asteapta la o tendinta de scadere pana la acea data in conditiile in care preturile cu scadenta la finalul lunii martie sunt peste nivelurile actuale. Eu nu spun ca pe parcursul urmatoarelor doua-trei saptamani nu or sa mai fie corectii, dar nu cred ca vom asista la corectii drastice cel putin pana in martie anul viitor", a precizat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest.

Brokerii mai spun ca inclusiv in ceea ce priveste rezultatele la noua luni ale companiilor, acestea nu vor fi de natura sa conduca la o scadere sustinuta pentru piata. "Din informatiile care circula pe piata, cam toti emitentii mai lichizi si-au depasit previziunile bugetare pentru primele noua luni ale anului", a precizat Molnar.

El afirma totodata ca si ultimele modificari aduse proiectului de Cod fiscal pot fi considerate pozitive pentru piata.

"Nu vom asista la retrageri masive de bani, pentru ca practic nu poti sa gasesti o alta varianta de investitie care sa-ti aduca un castig similar cu cel de pe Bursa si care sa fie impozitat cu mai putin. Chiar si inaintea noilor informatii legate de proiectul de Cod fiscal, investitorii nostri care voiau sa-si marcheze profitul pentru a plati un impozit mai redus isi exprimau si intentia de a rascumpara ulterior actiunile. Nu s-a pus problema iesirii totale de pe piata", spune Octavian Molnar.



SIF Muntenia a luat 1,8 mil. euro de la Anticorosiv

SIF Muntenia a primit 6,2 milioane de lei (1,8 milioane de euro), in urma retragerii din actionariatul companiei Anticorosiv Bucuresti. Anticorosiv, care urmeaza sa se divizeze la propunerea actionarului majoritar - fondul de investitii Broadhurst, a oferit un pret de 18,65 lei/actiune pentru actionarii minoritari care doresc sa se retraga din actionariatul societatii. SIF Muntenia controla 35,4% din capitalul Anticorosiv.



Piata RASDAQ

Pe fondul unei usoare presiuni la vanzare pe principalii emitenti, valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri pe Rasdaq a fost de aproximativ 2,89 milioane de lei (799.000 de euro).

Cel mai lichid emitent al sfarsitului de saptamana a fost Biofarm Bucuresti, cu tranzactii in valoare totala de aproape 1,9 milioane de lei (522.000 de euro), reprezentand peste 65% din rulajul pietei. Dupa cresterile sustinute din ultima perioada, cotatia titlurilor producatorului de medicamente a scazut pe parcursul sedintei de vineri de la 0,48 lei/actiune pana la 0,46 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Biofarm s-a realizat la un pret de 0,47 lei/actiune, insa majoritatea transferurilor cu actiunile societatii bucurestene s-au efectuat la o cotatie egala cu minimul zilei. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4617 lei/actiune, in scadere cu 3,8% fata de sedinta anteriora.

La Categoria I, pe pozitia de cel mai lichid emitent a revenit operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 58.900 de lei (16.300 de euro). Presiunea la vanzare s-a resimtit si aici, coborand cotatia titlurilor Socep pana la un minim zilnic de 0,245 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei actiunile operatorului portuar se tranzactionau la un pret de 0,254 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Socep s-a efectuat la un pret de 0,246 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de sedinta precedenta.

La Categoria a II-a cel mai tranzactionat emitent a fost producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, cu un rulaj de 27.500 de lei (7.600 de euro). Dupa ce a atins un maxim zilnic de 60,5 lei/actiune, cotatia titlurilor Elpreco a revenit sub pragul de 60 de lei/actiune, incheind sedinta la un minim de 58 lei/actiune, nivel egal cu pretul de referinta stabilit in ziua anterioara.

Cotatia actiunilor operatorului portuar Romportmet Galati a revenit in zona de acumulare, majoritatea tranzactiilor de vineri fiind realizate la un pret de 6,1 lei/actiune. La acest nivel s-a efectuat si ultimul transfer al zilei cu titluri Romportmet, in scadere cu 1,6% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri cu actiunile operatorului portuar a fost de 16.600 de lei (4.600 de euro).

O evolutie pozitiva au inregistrat vineri actiunile producatorului de uleiuri vegetale Argus Constanta. Pe parcursul sedintei pretul titlurilor Argus a oscilat intre 3,05 lei/actiune si 3,1 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel egal cu maximul zilei. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiuni Argus a fost vineri de peste 52.600 de lei (14.500 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO