Burse - Fonduri mutuale

Planul Fed a tras in sus actiunile bancilor de pe Bursa

13.03.2008, 21:08 13

Chiar si dupa acest avans, pretul de inchidere de pe Bursa al actiunilor Erste se afla putin sub cel la care aceste titluri se tranzactionau pe bursa din Viena spre sfarsitul zilei de ieri, de 38,44 euro/actiune.
De altfel, actiunile bancare au inregistrat ieri printre cele mai mari aprecieri, titlurile BRD castigand 3,5%, dupa ce actiunile societatii-mama, Societe Generale, au urcat pe bursa din Paris cu peste 5% pe parcursul sedintei de ieri.
Cresterile consemnate de actiunile din domeniul bancar au venit pe fondul speculatiilor legate de planul bancii centrale americane (Fed), care a anuntat ca vrea sa stranga 200 de miliarde de dolari prin emiterea de bonuri de tezaur ce ar urma sa fie injectati in sistemul bancar.
Stirea a facut ca bursa din SUA sa aiba parte de cea mai mare apreciere din ultimii cinci ani, cu indicele S&P 500 castigand 3,7%, iar indicele de referinta al bursei americane, Dow Jones Industrial Average, urcand cu 3,6%.
"Pe Bursa este mai bine decat ce a fost, dar inca nu este nimic sigur. Mai trebuie niste semnale", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Bursa a inceput sedinta cu cresteri moderate, pentru ca pana la sfarsit indicele BET sa inchida cu un avans de 1,5% iar SIF-urile sa adauge in medie 1%.
Dintre SIF-uri, cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, in crestere cu 0,6% pe fondul unui rulaj de 1,1 mil. euro (4,2 mil. lei).
Actiunile Petrom au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, acestea castigand 1,8% pe un rulaj de 2,3 mil. euro (8,7 mil. lei).
Titlurile Rompetrol Rafinare au fost printre putinele actiuni lichide care au inchis sedinta de ieri pe minus, acestea pierzand 0,9% pe un rulaj foarte redus.
Actiunile Bancii Transilvania, singura banca de pe Bursa cu capital autohton, au adaugat ieri 1,3%.
O crestere asemanatoare au consemnat ieri si titlurile Transgaz, in timp ce actiunile Transelectrica au plusat cu 1,8%.
Unii brokeri sunt de parere ca in urmatoarea perioada Bursa va urma in general evolutia de pe pietele internationale.
"Ne luam dupa americani. Daca bursele americane continua pe un trend ascendent, o sa crestem si noi. Daca nu, o sa ramanem tot pe aici. N-o sa avem cresteri pe Bursa atat timp cat bursele internationale nu-si revin sau daca nu intra bani de afara pentru ca investitorii romani sa castige incredere", considera Octavian Molnar.
El este de parere ca Bursa noastra nu se va mai rupe vreodata din lantul corelatiilor internationale.
Piata RASDAQ a continuat sa inregistreze o lichiditate scazuta, cele mai tranzactionate fiind titlurile Albalact Alba-Iulia, care au avansat cu 5,7% pe un rulaj de circa 122.000 de euro (453.000 de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO