Burse - Fonduri mutuale

Polonezii vor să mai aducă 45 mil. lei la capitalul Uzinelor Sodice Govora

Polonezii vor să mai aducă 45 mil. lei la capitalul...

Autor: Radu Bostan

10.12.2014, 00:04 248

Grupul polonez Ciech, care controlează Uzinele Sodice Govora (simbol bursier UZIM), vrea să majoreze capitalul social al companiei cu 45 milioane de lei, în ideea de a compensa pierderile financiare din anii anteriori şi de a asigura producătorului de sodă calcinată lichidităţi pentru investiţii viitoare.

Compania ar urma să emită 180 milioane de acţiuni noi, cu valoarea individuală de 0,25 lei pe titlu, arată un document propus spre discuţie acţionarilor în şedinţa de pe 15 ianuarie 2015. Majorarea de capital ar veni după o operaţiune similară desfăşurată în luna octombrie, când capitalul com­paniei a crescut cu 30 de milioane de lei.

Proprietarii Uzinelor Govora au investit anul acesta 10 milioane de euro într-un calcinator, care va mări capacitatea de producţie de la 430.000 tone la 500.000 tone de sodă calcinată anual.

Compania a raportat după primele şase luni un profit din exploa­tare de 6,9 milioane de lei, faţă de pierderile de 38,4 mil. lei din primul semestru al anului 2013. Rezultatul final a fost negativ din cauza cheltuielilor financiare cu datoriile de 100 milioane de euro către compania-mamă.

În aceeaşi şedinţă, acţionarii vor discuta şi propunerea ca acţiunile UZIM să fie retrase de la tranzacţionare în urma închiderii pieţei Rasdaq pe care se tranzacţionează în prezent. Uzinele Govora sunt deţinute în proporţie de peste 93% de grupul Ciech, care şi-a anunţat în repetate rânduri intenţia de a delista compania.

Potrivit datelor disponibile, cel mai important acţionar secundar este producătorul de energie termică din Râmnicu Vâlcea, CET Govora, care deţine 5% din acţiunile Uzinelor. CET-ul, care aparţine Consiliului Judeţean Vâlcea, a fost un oponent al delistării, argumentând că fără calitatea de acţionar i-ar fi mai dificil să-şi recu­pereze datoriile pe care producătorul de sodă le are la furnizorul de abur tehnologic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO