Burse - Fonduri mutuale

Pomponio a raportat profit de 4,5 ori mai mare cu trei zile inainte de inchiderea ofertei

Pomponio a raportat profit de 4,5 ori mai mare cu trei zile inainte de inchiderea ofertei

Luca Anversa, presedintele Pomponio

20.05.2008, 20:50 37

Producatorul de betoane si prefabricate din beton Pomponio Alba-Iulia (PMN), care deruleaza in prezent o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti, a obtinut anul trecut un profit net de 15,37 milioane de lei (4,6 milioane de euro), de 4,5 ori mai mare decat in 2006.
Profitul este neconsolidat si a fost calculat conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS).
Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 95%, la 92,7 milioane de lei (27,7 milioane de euro). In 2006, Pomponio obtinuse un castig de 3,4 milioane de lei la afaceri de 47,6 milioane de lei.
"Rezultatele bune pe care le-am avut anul trecut nu reprezinta o surpriza daca luam in calcul caracteristicile Pomponio si domeniul in care activeaza, respectiv cel al constructiilor. Fie ca este vorba despre constructii industriale, infrastructura sau parcuri rezindentiale, sectorul constructiilor ramane unul de perspectiva in Romania", a declarat Luca Anversa, presedintele Pomponio.
Pentru 2008, compania mizeaza pe o majorare a afacerilor cu 55%, la peste 140 de milioane de lei.
Pomponio a inceput de pe data de 9 mai o oferta publica primara initiala (IPO) in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in care a scos la vanzare actiuni in valoare de circa 13 milioane de euro, la un pret fix de 3,25 lei/actiune. Pachetul reprezinta 25% din capitalul social majorat al companiei. Oferta evalueaza compania la circa 52 de milioane de euro.
"Fondurile obtinute in urma IPO-ului vor fi utilizate in dezvoltarea si achizitia de noi unitati de productie de agregate si betoane, precum si pentru dotari necesare activitatii noastre din domeniul constructiilor", afirma Anversa.
Pomponio a realizat pana in prezent investitii de circa 12 milioane de euro in extinderea afacerii cu materiale de constructii, cea mai mare fiind derulata anul trecut, odata cu achizitionarea activelor principale ale companiilor Investim si Top A & A Construct. Totodata, compania deruleaza in prezent investitii de circa 30 de milioane de euro in proiecte imobiliare in Sebes si Alba Iulia.
Oferta urmeaza sa se incheie joia aceasta, iar drepturile de alocare, care sunt atasate actiunilor, urmeaza sa se tranzactioneze la Bursa incepand din luna iunie. Drepturile de alocare sunt instrumente financiare introduse pe piata de la Bucuresti de la finalul anului trecut, care inlocuiesc actiunile subscrise in cadrul ofertei pana la finalizarea formalitatilor privind majorarea capitalului. Actiunile propriu-zise ale Pomponio vor putea fi tranzactionate incepand cu luna iulie, conform estimarilor companiei.
"Printre avantajele imediate ale intrarii la Bursa putem enumera in primul rand accesarea mai usoara a fondurilor pentru dezvoltarea viitoare, dar si cresterea vizibilitatii pe piata, la nivel local si national, perceptia din partea partenerilor de afaceri, dar si a actionarilor acesteia", spune Anversa, care este si principalul actionar al companiei, urmand sa-si reduca participatia la circa 65% in urma ofertei publice.
Pana ieri, investitorii au subscris aproape 460.000 de actiuni Pomponio in valoare de circa 405.000 de euro, subscrierile reprezentand 3,2% din valoarea ofertei.
La realizarea ofertei mai participa, pe langa intermediarul EFG Eurobank Securities, in calitate de consultant EFG Eurobank Finance, divizia de corporate finance a grupului Bancpost, asistenta juridica fiind oferita de casa de avocatura NNDKP, consultantul financiar fiind compania BDO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO