Burse - Fonduri mutuale

Pomponio, constructorul fabricii Albalact, isi va lista 25% din actiuni

Pomponio, constructorul fabricii Albalact, isi va lista 25% din actiuni

Pomponio este unul dintre cei mai mari producatori de betoane din zona Ardealului

08.02.2008, 19:11 36

Pomponio este una dintre cele mai mari companii de constructii industriale din zona Ardealului, printre lucrarile realizate in ultimii ani fiind noua fabrica de lactate a Albalact si fabricile Transavia si Borsec.
Reprezentantii companiei nu au precizat care va fi valoarea ofertei.
"Finantarea va fi folosita, alaturi de alte surse proprii, pentru sustinerea obiectivelor de investitii ale Pomponio in anul 2008, care vizeaza mentinerea pozitiei de lider de piata pentru segmentul de constructii industriale in judetul Alba, ca si cresterea cotei de piata pentru betoane si prefabricate din beton in cateva judete din Transilvania. De asemenea, Pomponio si filialele sale deruleaza si vor continua sa se implice in proiecte de dezvoltare imobiliara", a declarat presedintele Pomponio, Luca Anversa, care este si actionarul majoritar, cu 85% din actiuni.
Ceilalti actionari sunt Alberto Tarana, cu 10% din actiuni, si Cosmin Limbrean, cu o participatie de 5%.
Consultantii financiari ai Pomponio sunt Eurobank EFG Finance si societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Anuntul vine dupa ce anul trecut, companiile din domeniul constructiilor listate pe Bursa RASDAQ au inregistrat cresteri spectaculoase, majorandu-si de cateva ori capitalizarea.
Valoarea ofertei publice initiale prin care Pomponio se va lista la Bursa ar putea depasi 16 mil. euro, evaluand compania la peste 65 mil. euro, avand in vedere ca actiunile companiilor de constructii listate pe RASDAQ se tranzactioneaza la de peste 30 de ori profitul net din 2006.
Pomponio a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 47,6 mil. lei (13,4 mil. euro) si a obtinut un profit net neconsolidat de 3,35 mil. lei (aproape 1 mil. euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante. Profitul net consolidat al companiei s-a ridicat insa la 7,86 mil. lei (2,22 mil. euro), potrivit reprezentantilor acesteia.
Pe primele sase luni ale anului trecut compania a raportat o cifra de afaceri de 11,5 mil. euro, in crestere cu 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net consolidat al companiei pe primul semestru din 2007 s-a ridicat la 12,5 mil. lei (3,76 mil. euro), influentat insa semnificativ de castigul din investitii imobiliare, rezultat din evaluarea terenurilor grupului.
COMCM Constanta (CMCM), companie care a anuntat ca intentioneaza sa se transfere de pe RASDAQ pe Bursa printr-o oferta publica in acest an, a obtinut in 2006 un profit net de 4,8 mil. lei (1,35 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 30 de milioane de lei (8,5 mil. euro). Capitalizarea COMCM este in prezent de 65 mil. euro. "Avantajele listarii la bursa sunt cele cunoscute si vizeaza atat compania - prin accesarea mai usoara a fondurilor pentru dezvoltarea viitoare, cresterea vizibilitatii pe piata (si la nivel national), perceptia din partea partenerilor de afaceri -, dar ii vizeaza in aceeasi masura si pe actionarii acesteia", a mai afirmat Luca Anversa.
Pomponio a achizitionat anul trecut firma Investim din Simeria, care detine una dintre cele mai mari statii de sortare a materialelor de constructii din tara, triplandu-si astfel capacitatea zilnica de sortare, la 2.500 de metri cubi. Compania Pomponio, detinuta de arhitectul italian Luca Anversa, a fost infiintata in anul 2000 si cuprinde mai multe departamente, precum productia de betoane si prefabricate de beton, constructii industriale si dezvoltare imobiliara. Producatorul detine puncte de lucru la Cluj, Alba, Sebes si Simeria si urmeaza sa deschida unul la Turda. Compania are in prezent aproximativ 280 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO