Burse - Fonduri mutuale

Premieră: România a intrat în "sfatul înţelepţilor" care va decide noua ordine financiară din Europa

Premieră: România a intrat în "sfatul înţelepţilor"  care va decide noua ordine financiară din Europa

Autor: Roxana Pricop

20.05.2011, 10:43 1904

Pentru un loc din cele 30disponibile în cadrul grupului de lucru Securities and MarketsStakeholder au concurat peste 200 de instituţii financiare, burseşi autorităţi de reglementare din întreaga Europă, printre cares-au numărat şi marile bănci de investiţii.

Grupul de lucru este responsabilde implementarea reformelor pe pieţele europene de capital, precumcele legate de tranzacţiile cu acţiuni, derivatele şicompensare.

Conducătorul DepozitaruluiCentral, instituţia care realizează operaţiunile de decontareaferente tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe bursa de laBucureşti, a fost selectat în baza CV-ului.

Adriana Tănăsoiu, 46 de ani, estesingurul român prezent în acest grup de lucru cu o componenţăselectă precum Xavier Rolet, directorul executiv al London StockExchange, Sally Dewar, director general la JP Morgan, RolandGaston-Bellegarde, vicepreşedinte executiv al NYSE Euronext. Încadrul acestui grup de lucru, ea va reprezenta participanţii lapieţele financiare.

Echipe diferite sunt constituiteîn cadrul grupului pentru a reprezenta interesele consumatorilor deservicii financiare, ale angajaţilor companiilor financiare, aleIMM-urilor şi ale mediului academic. Mandatul de membru se întindepe o perioadă de doi ani şi jumătate. Printre membrii se mai numărăşi profesori ai London School of Ecnomics, ai universităţii dinMadrid, şefi de burse din Europa, de asociaţii de burse şiinstitute de cercetare.

"Este un important câştig deimagine şi de vizibilitate pentru piaţa de capital din Româniafaptul că Depozitarul Central este membru al acestui grup de lucru. Mai mult, vom fi la curent şi vom fi consultaţi la toateschimbările de legislaţie şi de reglementări cu privire la pieţelede capital din Europa", a declarat pentru ZF Adriana Tănăsoiu,directorul general al Depozitarului Central.

Drept reacţie la pierderile uriaşecauzate de criza financiară, Comisia Europeană a demarat un ampluproces de reformare a reglementărilor active pe pieţele de capitalpentru a reduce riscurile sistemice şi pentru a creşte protecţiainvestitorilor.

Printre cele mai importantereforme aflate în lucru se numără cea a tranzacţiilor cu acţiuni(revizuirea directivei europene MiFID), reglementareainstrumentelor derivate ce se tranzacţionează pe pieţele OTC. Afost luată în vizor activitatea depozitarilor şi custozilor, dar şiincluderea investitorilor în fonduri mutuale în cadrul schemelor decompensare.

"România va fi consultată şi vacontribui la modificările legislative care au loc pe pieţele decapital în Europa. Vom fi astfel la curent cu reformele şi vomputea să ne armonizăm legislaţia locală cu cea europeană. Ne vomprezenta în cadrul grupului de lucru propriile puncte de vedere şidiscuta aspectele locale", a continuat Adriana Tănăsoiu.

Miza participării României laacest grup de lucru este şi mai ridicată dacă este luat în calculfaptul că un articol publicat recent de publicaţia britanicăFinancial Times scrie despre nemulţumirea marilor bănci deinvestiţii şi companii care deşi au candidat, au fost excluse dinSecurities and Markets Stakeholder Group pentru că tranzacţioneazăinstrumente derivate.

Singura mare bancă acceptată afost JP Morgan, în echipa de elită ce reprezintă intereseleparticipanţilor la piaţă, din care face parte şi DepozitarulCentral, a fost selectată şi banca elenă EFG Eurobank.

CV-ul câştigător


Adriana Tănăsoiu, 46 de ani, conduce din noiembrie 2006 DepozitarulCentral, una dintre cele mai importante instituţii ale pieţei decapital din România, care asigură serviciile de decontare şicompensare a tuturor tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe Bursa deValori Bucureşti (BVB) şi servicii de registru pentru companiilelistate şi nu numai. Ea şi-a început activitatea pe piaţa decapital în departamentul de proiectare şi implementare a pieţei decapital în România, creat în cadrul Băncii Naţionale a Românieipentru a pregăti înfiinţarea BVB. În perioada august 1995 -octombrie 1996, Tănăsoiu a deţinut funcţia de director deoperaţiuni bursiere în cadrul BVB, iar din 1996 până în noiembrie2006 a fost director general adjunct şi director pieţe reglementateîn cadrul BVB, poziţie din care a coordonat implementareasistemului de compensare-decontare şi registru al Bursei, care apregătit înfiinţarea Depozitarului Central. Tănăsoiu esteabsolventă a Facultăţii de matematică a Universităţii dinBucureşti, iar în 2000 a absolvit un Executive MBA la şcoala debusiness a Universităţii din Washington. Ea a participat şi lacursuri specializate în piaţa de capital şi pieţele de derivativeorganizate de Georgetown University din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO