Burse - Fonduri mutuale

Prima preocupare a investitorilor: Ce se întâmplă cu ofertele statului după schimbarea Guvernului?

Prima preocupare a investitorilor: Ce se întâmplă cu ofertele statului după schimbarea Guvernului?

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Ionut Cojocar

07.02.2012, 00:07 1073

Imediat ce Emil Boc şi-a anun­ţat demisia, ieri la ora 10:00, investitorii străini au înroşit tele­foanele brokerilor cerând informaţii despre situaţia din România. Fondurile de investiţii au fost tot mai active în ultimele săptămâni pe bursă, realizând achiziţii semnificative care au urcat preţurile princi­palelor acţiuni. Astfel, indicele BET a înre­gistrat o creştere de 15% de la începutul anului, iar indicele BET-FI, care urmă­reşte SIF-urile şi Fon­dul Proprietatea, a câştigat peste 22%.

"De dimineaţă a sunat telefonul încon­ti­nuu. Oamenii vor să ştie ce se întâmplă, care sunt scenariile posibile. Inves­ti­to­rii străini ştiau că 2012 este an elec­toral şi riscurile sunt incluse în preţurile ac­ţiunilor, însă principala îngrijorare este că instabilitatea politică ar putea compromite programul ofertelor publice înainte ca acestea să înceapă", a declarat ieri brokerul unei firme mari de brokeraj de pe piaţă.

Demisia Guvernului a aprins însă luminile de avertizare pe monitoarele administratorilor străini de fonduri, care îşi refac acum calculele. Princi­palul risc ar fi ca demisia lui Boc să conducă la alegeri anticipate şi deci la o perioadă de incertitudine prelungită, care ar determina amânarea ofertelor de acţiuni asumate, iar România ar putea rata astfel încă un moment favorabil de a vinde acţiuni pe bursă.

"Demisia premierului ar putea avea legătură cu bursa dacă Guvernul îşi schimbă priorităţile în privinţa vânzărilor de pachete mino­rita­re. Nu se ştie ce va fa­ce noul guvern, dar cred că va fi unul de tran­ziţie. Reacţia in­ves­tito­rilor în prima fază a fost una nor­mală, pentru că orice instabilitate poli­tică afectează piaţa. Acum lucrurile s-au mai liniştit pentru că faptul că se schimbă Guvernul nu înseamnă că va avea ne­apă­rat o influenţă negativă. Acum toată lumea stă în expectativă să vadă ce se decide în privinţa Guvernului", spune Octavian Molnar, directorul ge­neral adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest.

Brokerii exclud varianta anulării ofertelor publice asumate de Guvern în acordul cu FMI, dar spun că este posibil să apară anumite întârzieri.

"Nu cred că demisia lui Emil Boc va avea vreun efect asupra progra­mului de oferte al Guvernului pentru că nu ţine de primul-ministru acest lucru. Listările respective au fost aprobate şi au fost asumate cu FMI care a recomandat de urgenţă restruc­turarea şi rentabilizarea lor. Cred că se vor respecta termenele ofertelor", spune Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

El consideră că Emil Boc a luat deci­ziile corecte cât s-a aflat la guvernare.

"Nu cred că vor fi anticipate şi pro­babil va fi numit rapid alt premier. Cred că Boc a fost primul premier care a făcut ce trebuia făcut din 1990 încoace. Până acum au fost numai guvernări populiste. Sub guvernul lui lumea a conştientizat că trebuie să muncească, nu să aştepte să primească de la stat. Decizia de re­ducere cu 25% a sala­riilor bugetarilor a fost una bună şi dacă s-ar con­tinua această redu­ce­re a numărului de bu­ge­tari ar fi foarte bine pen­tru că sunt prea mulţi. În an electoral Boc nu a dat dru­mul la populisme şi suntem una dintre ţările care au ieşit bine din criză", mai spune şeful Broker Cluj.

Grigore Chiş mai spu­ne că viitorul guvern ar trebui să ia exemplele ţărilor din regiune, precum Franţa, pentru a ajuta mediul economic.

"Ar trebui să reducă TVA la pro­dusele de bază unde evaziunea fiscală este cea mai mare şi să scadă impo­zita­rea pe angajaţi, contribuţiile sociale. Ca să ajute bursa ar trebui să reducă im­pozitarea şi să elimine acele fişe de profit care trebuie depuse la trei luni şi care au făcut ca majoritatea inves­tito­rilor să fugă de pe bursă", consideră Chiş.

Rareş Nilaş, directorul general al fir­mei de brokeraj BT Securities, con­side­ră că programul ambiţios al Gu­ver­nului de vânzare a unor pachete la companiile de stat pe bursă nu va fi blocat.

"Nu cred că programul de oferte de­rulate pe bursă al statului va fi blo­cat. Cred că şeful OPSPI are mandat şi de dânsul ţine mai mult. Singurul semn de întrebare pe care-l am în legătură cu acest subiect este într-adevăr faptul că preţul ofertelor trebuie să fie aprobat prin hotărâre de guvern. Este posibil ca procesul să fie întârziat pentru că mă îndoiesc că un guvern demisionar va aproba vânzarea unor active importante", spune Nilaş.

El mai spune că mediul politic nu are un efect determinant asupra cota­ţi­ilor de pe bursă, principalul lucru la care se uită investitorii fiind ce se în­tâm­plă pe plan internaţional şi ieşirea din criza datoriilor suverane, mai puţin ce se întâmplă pe plan intern, în con­di­ţiile în care oricum erau programate alegeri parlamentare în 2012.

"Un premier politic în condiţiile în care mai sunt doar şase luni până la alegeri nu văd ce ar pu­tea să facă. Mai degrabă unul tehnocrat. Raportul Băn­cii Mondiale şi al FMI arată că guvernul Boc şi-a atins ţintele asu­ma­te faţă de principalii fi­nan­ţatori şi nu vom asista la instabilitate. Ratin­­gul României nu a fost redus ca în cazul altor state şi Boc şi-a atins obiectivul de macrostabilitate economică, deficitul fiind redus, evi­tându-se situaţia celebră a ţărilor din PIIGS", a precizat şeful BT Securities.

El mai spune că principala prioritate a viitorului Guvern ar trebui să fie reducerea în continuare a deficitului bugetar la zero, menţinerea creşterii economice şi reducerea fiscalităţii care pune presiune asupra mediului privat.

"Din păcate aceste lucruri se bat cap în cap, dar cred că fără reducerea fiscalităţii nu prea poţi să creşti baza de impozitare şi să ai creştere econo­mică. Accelerarea atragerii de fonduri europene s-ar putea face prin debiro­cra­tizare şi prin asigurarea cofinanţării proiec­telor. S-au schimbat în perma­nenţă regulile de atragere a fondurilor europene care au blocat proiecte aflate în derulare", a conchis Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO