Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Unii investitori au profitat de demisia lui Boc ca să cumpere mai ieftin

Brokerii: Unii investitori au profitat de demisia lui Boc ca să cumpere mai ieftin

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

07.02.2012, 00:07 1197

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,15% după ce vineri a atins cel mai ridi­cat nivel din ultimele şase luni, într-o piaţă în care corecţia a fost determinată în principal de evoluţia burselor vest-europene şi mai puţin de demisia premierului Emil Boc.

"Demisia este o chestiune care ţine de democraţie. Cine se îngrijorează din pri­cina demisiilor este naiv. Eu nu văd insti­tuţii ori personalităţi de pe scena poli­tică internaţională înspăimântaţi la afla­rea acestei veşti. Bineînţeles că se poate şi mai rău, dar trebuie să rămâ­nem optimişti că România poate găsi în­lo­cuitori de calibru atât pentru poziţia de prim-ministru, cât şi pentru cele de mi­niştri", a declarat directorul de tran­zac­ţionare al EFG Eurobank Securities Laurenţiu Floroiu.

Pe de altă parte, Alexandru Con­stan­tinescu, trader la Swiss Capital, spune că efectele demisiei premierului au fost atenuate de investitorii care au început să cumpere, încercând să profite de scăderea pieţei.

"Ştirile sunt întotdeauna asimilate de piaţă în funcţie de sentimentul din acel moment. Când ne aflăm într-o perioadă de creşteri prelungite, în care cum­părătorii sunt mai agresivi, iar spe­cula­torii sunt tentaţi să reintre în piaţă foarte rapid, bursa nu reacţionează negativ. În ultima perioadă am putut observa situaţii similare şi pe pieţele internaţionale, când anunţarea unor date macroeconomice sub aştep­tări s-au dovedit a fi momente bune pentru a cum­păra acţiuni. Aceste situaţii se întâl­nesc când avem de-a face cu un trend ascendent, iar pe termen scurt aceasta pare să fie direcţia", a explicat traderul.

La finalul şedinţei, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 1,24%, iar titlurile compa­ni­ilor din sectorul energetic plasau indi­ce­le BET-NG cu 0,97% sub închiderea de vineri. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu numai 0,4%.

Dragoş Dărăbuţ, director general la societatea de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management, amin­teş­te că şi în trecut deciziile politice nu au influenţat vizibil şi pe termen scurt bursa.

"Este greu de spus ce a influenţat mai mult deciziile investitorilor din aceas­tă dimineaţă, demisia premierului Boc, faptul că au trecut deja trei săptă­mâni de când indicii de acţiuni cresc în­truna sau nehotărârea politi­cie­nilor eleni de a promite UE noi măsuri de austeritate în schimbul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar. În cazul unei schimbări politice majore la noi, este posibil ca tonul discuţiilor cu FMI să se schimbe, însă direcţia cred că va rămâne aceeaşi. Cu alte cuvinte, premisele pentru acest an vor rămâne bune atâta timp cât economia europeană nu va intra serios în recesiune", a adăugat el.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 65,4 mil. lei (15 mil. euro). Ru­lajul bursei a fost asigurat în proporţie de 54% de transferuri cu acţiunile FP şi un deal cu 0,14% din titlurile BRD în valoare de 11,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO