Burse - Fonduri mutuale

Primii brokeri din vara au stiut sa profite de cresterea Bursei din septembrie

Primii brokeri din vara au stiut sa profite de cresterea Bursei din septembrie

Click pentru imaginea intreaga

03.10.2006, 18:58 16

Varful topului brokerilor de la Bursa a fost in septembrie acelasi ca in luna precedenta: primele trei locuri au fost ocupate in ordine de brokerii de la Raiffeisen, ING si Eldainvest, dar tranzactiile intermediate de acestia au fost mai mari cu 30-60% fata de situatia din august, confirmand astfel reluarea trendului ascendent al Bursei.
Motorul cresterilor au fost luna trecuta actiunile SIF-urilor, care au castigat in medie circa 9%, in timp ce indicele BET a inregistrat o crestere de 3,5%.
Revenirea cumparatorilor a animat piata, urcand si rulajele brokerilor.
Societatea de brokeraj Eldainvest este cunoscuta pe piata pentru faptul ca are printre clienti pe omul de afaceri Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri.
Brokerii de la Raiffeisen Capital & Investment au ocupat in septembrie primul loc in clasament, cu un rulaj de 42,7 milioane de euro si o cota de 11% din piata.
Ei au fost urmati in top de cei de la ING Securities, care au intermediat tranzactii de 31,2 milioane de euro, aferente unei cote de piata de 8%.
Valoarea tranzactiilor intermediate de Raiffeisen Capital & Investment au fost cu circa 50% mai mari decat in august, in timp ce in cazul ING Securities, cresterea a fost de circa 30%.
Dupa ce la inceputul anului, ING Securities a dominat primul loc al topului, ulterior, brokerii de la Raiffeisen s-au apropiat tot mai mult, in continuare totusi ING Securities ocupand locul intai pe Bursa dupa tranzactiile intermediate de la inceputul anului, la o diferenta de circa 80 de milioane de euro fata de Raiffeisen Capital & Investment, care va fi foarte greu de recuperat in timpul ramas pana la finalul acestui an.
Societatea de brokeraj a bancii Raiffeisen a beneficiat si de contributia investitorilor locali in rulajele facute, acesti brokeri alegand sa-si dezvolte puternic si componenta de retail, spre deosebire de cei de la ING, care au ales sa se concentreze in primul rand asupra clientilor instiutionali.
O alta societate de brokeraj care lucreaza mai ales cu investitori straini, CA IB Securities, a urcat luna trecuta pe locul sase in clasament, de pe locul al 9-lea in august.
In iulie, aceasta societate si-a schimbat conducerea, Liviu Giugiumica, pana la acel moment directorul general al BRD Securities, impreuna cu analistul-sef si cu alti angajati alegand sa paraseasca BRD in favoarea CA IB. Dupa plecarea a mai mult de jumatate din echipa, BRD Securities picase 10 locuri in august in topul brokerilor pana pe locul al 15-lea, dar luna trecuta, a inceput sa-si revina, trecand pe locul al 10-lea.
Cu un rulaj de 27,7 milioane de euro, societatea de brokeraj Eldainvest din Galati a "facut" in septembrie 7% din piata.
Conducerea societatii nu a dorit ieri sa ofere comentarii pe marginea pozitiei ocupate in top.
O prezenta neasteptata intre primii zece brokeri de pe piata o constituie pozitionarea societatii de brokeraj Estinvest din Focsani, care s-a clasat luna trecuta pe locul al 7-lea cu un rulaj de 15,3 milioane de euro si o cota de piata de 3,9%.
In august, aceasta societate a ocupat locul al 19-lea.
"Este cel mai bun loc ocupat vreodata de noi. Pe langa faptul ca am avut si clienti noi, dar si ceilalti vechi au tranzactionat mai mult, pozitionarea noastra mai buna se datoreaza si faptului ca avem foarte multi clienti activi pe Bursa din Sibiu si in septembrie am avut multi arbitrajori care au cumparat pe piata spot de la Bucuresti si au vandut pe piata la termen de la Sibiu. A fost vorba mai mult de conjunctura pietei, gasindu-se oportunitati de arbitraj, care sa ofere randamente bune, cel putin duble fata de dobanda adusa de un depozit bancar pe un an", a declarat Lucian Isac, directorul general al Estinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO