Burse - Fonduri mutuale

Producatorii de ingrasaminte chimice Azomures si Amonil cauta sa-si recastige statutul de vedete pe Bursa cu cresteri de 15% pe zi

Producatorii de ingrasaminte chimice Azomures si Amonil cauta sa-si recastige statutul de vedete pe Bursa cu cresteri de 15% pe zi
29.10.2008, 18:14 119

Cresterea inregistrata marti pe Bursa americana, de circa 11% pe indicele Dow Jones Industrial Average, coroborata cu valul de aprecieri cunoscute de principalele piete europene, a dus la o redresare a Bursei de la Bucuresti.

In aceste conditii, sectorul chimic a revenit in prim-plan, combinatele chimice Amonil (AMO) si Azomures (AZO) inregistrand salturi spectaculoase pe fondul retragerii vanzatorilor de pe cei doi emitenti.
"Evolutia generala a pietei a fost cea care a determinat evolutia cotatiilor celor doi emitenti in ultima perioada, fie ca vorbim de aprecierile recente ale acestora sau de scaderile din ultimele luni. In conditiile in care se vorbeste tot mai des de subevaluarea actuala a companiilor cotate, este normal ca aceste doua companii care au o valoare a PER subunitara sa ocupe primele pozitii ale topului cresterilor de pret, in contextual unei evolutii pozitive a pietei de capital", spune Raluca Filip, analist financiar la Confident Invest.
Cei doi emitenti au ajuns in urma scaderilor din ultimele luni la PER-uri foarte mici, de 0,47 pentru Azomures si de 0,54 pentru Amonil.
"Cu toate acestea, atractivitatea acestor titluri este limitata de cel putin doi factori, si anume, natura cresterii profitului in prima parte a anului si sensibilitatea acestora la evolutia pretului gazului. Prin urmare, una din justificarile mentinerii unui nivel redus al PER este acela ca avansul considerabil al profitului in primul semestru a fost dat de ascensiunea pretului ingrasamintelor. Astfel, avand in vedere sursa cresterii pretului de vanzare pentru produsele oferite de cele doua companii, mentinerea nivelui actual al profitabilitatii celor doua societati este probabila doar pe termen mediu", spune Filip.
Ca si in primavara, actiunile Azomures au scazut pana la cel mai mic nivel, atingand vineri un pret de 0,131 lei/actiune. In primele doua sedinte ale saptamanii, odata cu o oarecare stabilizare a pietei de la Bucuresti, titlurile combinatului chimic au inregistrat un salt spectaculos de circa 31,3%, ajungand la un nivel de 0,172 lei/actiune marti. Situatia actuala a societatii pare o copie a evolutiei din primavara, in special datorita faptului ca in sedinta de tranzactionare de ieri nu au mai existat "ask" pe Azomures, pretul actiunilor sarind pentru a treia zi consecutiv cu circa 15%. Astfel, in ultimele trei sedinte, titlurile Azomures au ajuns la un nivel de 0,197 lei/actiune, cu 50% peste nivelul de vineri. Capitalizarea bursiera a companiei este in prezent de 27,7 mil. euro, fata de o valoare de peste 125 mil. euro in urma cu patru luni.
In primavara, dupa ce au atins un minim de 0,15 lei/actiune la sfarsitul lunii aprilie si dupa publicarea unor rezultate financiare bune, actiunile Azomures au intrat pe un trend general ascendent, ajungand pana la mijlocul lunii august la un maxim de 0,885 lei/actiune. Din acel moment insa, odata cu accentuarea crizei financiare si a panicii care a cuprins bursele europene si implicit Bursa de la Bucuresti, actiunile combinatului chimic au scazut puternic, ajungand in doar doua luni de zile la un nou minim al acestui an, atins in sedinta de vineri.
Daca Azumures a inceput evolutia buna de marti, titlurile Amonil au inceput sa urce din sedinta de marti, dupa ce luni acestea au inregistrat o noua pierdere puternica, de circa 9%. Cu toate acestea, marti societatea a inregistrat un avans de aproape 15%, pentru ca in sedinta de ieri lipsa vanzatorilor de pe emitent sa duca la un nou salt cu 15% al titlurilor combinatului. Astfel, in ultimele doua sedinte titlurile societatii au avansat cu circa 32%, pana la un nivel de 0,0196 lei/actiune.
La fel ca actiunile Azomures, titlurile Amonil au inceput sa revina dupa ce au atins luni minimul acestui an, de 0,0149 lei/actiune. In plus, spre deosebire de combinatul din Targu Mures, titlurile celui din Slobozia au reusit sa atinga maximul istoric la inceputul lunii iunie, de 0,095 lei/actiune, dupa care au intrat pe un trend general descrescator.
De altfel, Amonil a oprit la mijlocul lunii septembrie instalatiile de productie de ingrasaminte chimice in vederea remedierii unor probleme tehnice aparute la instalatiile de amoniac si uree. Amonil este evaluat pe Bursa la doar 6 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO