Burse - Fonduri mutuale

Profit matematic de 57% pe actiunile Prospectiuni

26.07.2007, 18:10 11

Investitorii pe actiunile Prospectiuni Bucuresti au ramas cu un profit matematic de 57% dupa ce titlurile companiei au coborat ieri cu 87%. Luni a fost ultima zi in care investitorii puteau sa mai achizitioneze actiuni pentru a participa la majorarea capitalului social cu 16 mil. euro prin incorporarea profitului raportat din anii trecuti.
Scaderea este cu mult sub cea pe care calculele hartiei o aratau. Pentru ca in urma majorarii de capital valoarea de piata a companiei ar fi trebuit, teoretic, sa ramana la acelasi nivel, noul pret matematic ar fi fost de 41,9 lei/actiune. In piata cotatia a inchis ieri la o valoare de 65,8 lei/actiune, ceea ce se traduce printr-un castig potential pentru investitori de 57% intr-o singura zi.
Astfel, fiecare actionar care figureaza in Registrul Actionarilor la sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa primeasca 11 actiuni gratuite la una detinuta. Castigul este unul potential pentru ca va mai trece o perioada de timp pana ce investitorii vor intra in posesia noilor actiuni, dupa ce acestea vor fi inregistrate la Depozitarul Central. In cazul Bancii Transilvania, spre exemplu, clientii au primit anul trecut actiunile gratuite si cele subscrise la un pret preferential dupa circa cinci luni de la majorarea de capital. Prospectiuni a desfasurat insa o operatiune de mai mica amploare, iar aportul de la actionari a lipsit in acest caz.
Randamentele importante obtinute in urma majorarii de capital nu sunt un lucru neobisnuit pe piata de capital autohtona. De altfel, companiile care anunta majorari de capital, fie si prin aport din partea actionarilor, cunosc aprecieri importante ale cotatiilor, iar dupa majorare preturile raman peste valoarea matematica. Brokerii pun acest fenomen pe seama lipsei de alternative de investire si spun ca investitorii vad companiile care intreprind majorari de capital drept entitati profitabile, cu potential de crestere a afacerilor pe termen mediu si lung. Dafora Medias, Armax Gaz Medias, Rompetrol Well Services sau Compa Sibiu, sunt doar cateva exemple in care investitorii au ramas cu profituri serioase in urma majorarii de capital.
Compania este singurul furnizor de prospectiuni geologice din Romania, iar pentru acest an si-a propus afaceri de circa 50 de milioane de euro.
Tinand cont de ultima cotatie din piata si de noul numar de actiuni asteptate la tranzactionare, capitalizarea bursiera a companiei Prospectiuni depaseste 450 de milioane de euro. Cifra se apropie de estimarea de 500 de mil. de euro pe care directorul general al Prospectiuni o inainta intr-un interviu recent acordat ZF.
Compania este detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza 75,74% din actiuni, dupa ce in ultimele luni a vandut mai multe pachete pentru a crea lichiditate in piata. SIF Muntenia are 12% din Prospectiuni, iar fondul MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds NV a raportat luna trecuta depasirea pragului de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO