Burse - Fonduri mutuale

Profitul Alro a urcat la 47 mil. euro in primul trimestru

16.05.2007, 19:19 15

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit in crestere cu 68,7% la 47,1 mil. euro (159,3 mil. lei), fata de rezultatul net de 27,9 mil. euro (99,4 mil. lei) realizat de companie pe aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul a fost realizat in conditiile in care afacerile au crescut cu doar 8,7% fata de aceeasi perioada.
"Diferenta care apare intre dinamica afacerilor si cresterea profitului se datoreaza in mare parte primelor de vanzare care au crescut puternic in cazul aluminiului", a spus pentru ZF Marian Nastase, vicepresedintele Alro.
Prima de vanzare este o suma de bani care se adauga la pretul international al tonei de aluminiu, marimea acesteia variind in functie de calitate si de gradul de prelucrare al metalului.
Compania a renuntat la a mai vinde aluminiu brut, neprelucrat sau sub forma de lingouri si a inceput sa comercializeze produse cu un grad mai ridicat de prelucrare care au o valoare adaugata superioara si care aduc prime de vanzare diferentiate in functie de produs.
Cifra de afaceri a producatorului de aluminiu a urca la 175,9 mill. euro (594 mil. lei), fata de cele 161,6 mil. euro (575 mil. lei) raportate in primele trei luni ale lui 2006. Reprezentantii Alro sustin ca profitul a fost ajutat si de mentinerea cotatiei tonei de aluminiu la un nivel ridicat, ultimele preturi apropiindu-se de 2.800 de dolari pe tona.
"Desi unii analisti estimau pentru primele sase luni ale acestui an o scadere a pretului la aluminiu pe Bursa de Metale de la Londra cu circa 30%, acest lucru nu s-a produs, iar mentinerea pretului aproape de maximele de anul trecut ne-a avantajat", spune Marian Nastase. Anul trecut, profitul Alro a fost ajutat de o cotatie record in ultimii 15 ani la aluminiul primar, peste 2.500 de dolari pe tona. Producatorul a raportat in 2006 un profit de 107 mil. euro (380 mil. lei) si afaceri de 622 mil. euro (2,19 mld. lei).
La inceputul acestui an compania avea progonze retinute, previzionand o scadere a afacerilor pentru 2007 cu 5%, in timp ce tinta de profit urma sa se pastreze aproape de rezultatul net din 2006.
Reprezentantii companiei spun ca pretul la acest metal a variat destul de puternic, pornind la inceputul lui 2006 de la 1.900 dolari/tona si atingand si maxime de 3.000 de dolari/tona, cu o volatilitate de pana la 200 de dolari intr-o sedinta.
"La fel ca si aluminiul, restul metalelor - nichel, cupru, zinc - au avut anul trecut o tendinta de urcare in ceea ce priveste pretul de tranzactionare. Desi pretul se pastreaza la niveluri ridicate, industria in care activam este una ciclica, de aceea ne asteptam si la scaderi ale cotatiei aluminiului", mai spune vicepresedintele companiei.
In ultima sedinta bursiera titlurile Alro au urcat cu 1,4% pe fondul unei lichiditati de circa 15.000 de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 7,25 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO