Burse - Fonduri mutuale

Rareş Nilaş: Putem spune că pentru moment piaţa este "leşinată"

 Rareş Nilaş: Putem spune că pentru moment piaţa este „leşinată“

Autor: Stefan Musgociu

18.05.2011, 23:47 1325

Bursa a scăzut ieri cu 0,26%,influenţată în principal de corecţia ac­ţiunilor FondulPro­prie­tatea (FP) şi Banca Tran­silvania (TLV), însă absenţain­ves­ti­torilor din piaţă a menţinut lichiditatea la un nivelredus.

Piaţa a fost pe creştere uşoarăpână în ultimele minute ale şedinţei, urmând linia burselorexterne, însă spre final corecţia acţiunilor FP şi BancaTransil­vania a dus principalii indici bursieri sub nivelurile demarţi.

Astfel, indicele BET, al celor mailichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%, iarindicele BET-FI, care analizează evoluţia titlurilor celor cinciSIF-uri şi ale Fondului Proprie­ta­tea, a coborât cu0,37%

Pe de altă parte, titlurilecom­pa­niilor din sectorul energetic au dus in­dicele BET-NG cu0,53% peste nivelul de marţi. Rareş Nilaş, directorul general alfirmei de bro­ke­raj BT Securities, con­sideră că apatia pieţeieste deter­mi­nată în primul rând de incertitudinile de pe planextern, dar şi de absenţa de la tran­zacţionare pe piaţa locală acelor mai mulţi speculatori.

"Incertitudinile de pe plan externplus scandalul apărut cu şeful FMI nu sunt suficiente să îidetermine pe spe­cu­la­torii sau pe investitorii pe termenmediu-lung de la BVB să vândă, însă aceştia nici nu se înghesuie lacum­părare. Practic, cei mai mulţi aşteaptă să vadă ce urmeazăînainte de a lua o de­cizie. Am putea spune că pentru moment piaţaeste «leşinată». În cea mai mare parte, majoritatea tranzacţiilorsunt realizate de speculatori, în timp ce in­vesti­torii pe termenmediu-lung sunt doar pe acţiunile Fondului Proprie­ta­tea", adeclarat Nilaş.

Deşi până aproape de închidereaşedinţei acţiunile FP au fost tranzac­ţio­na­te la preţuri uşorpeste ultima cotaţie de marţi, în ultimele 30 de minute uneleordine de vânzare pentru volume re­duse au dus preţul sub ziuaprece­dentă. Astfel, titlurile Fondului au încheiat se­siunea înscădere cu 1,14%, la 0,519 lei. Cotaţia este uşor peste preţulminim înregistrat de acţiunile FP de la listare, de 0,499 lei,atins pe parcursul şedinţei de joi. Tranzacţiile cu titlurile FP aufost de 6,1 mil. lei.

"Din ultimele raportări aleFon­du­lui se vede o concentrare a acţi­o­na­riatu­lui şi că ceimai mari cumpărători sunt investitori străini care intră pe termenmediu-lung. Speculatorii nu prea mai intră pe aceste acţiuni pentrucă vola­ti­li­tatea este redusă, degeaba ar cumpăra acum, când nuse ştie câte acţiuni FP vor intra în piaţă, când statul va reluacon­versiile. Totuşi, mă îngrijorează această concentrare aacţionariatului, deoarece in­vestitorii pe termen me­diu-lung totcum­pără, iar la un mo­ment dat pachete mari de acţiuni nu vor maifi tranzac­ţio­nate, iar asta înseamnă că vom vedea ru­laje tot maimici pe FP", a afirmat Nilaş.

Titlurile Băncii Transilvania auînre­gistrat al patrulea rulaj din piaţă, de

1,6 mil. lei, iar preţul a scăzutcu 1,04%, la 1,232 lei. Acţiunile TLV au fost pro­mo­vate din nouîn indicele MSCI Frontier Ma­rkets, care urmăreşte cele maiimportante companii listate de pe 26 de pieţe defrontieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO