Burse - Fonduri mutuale

Raul Ciurtin, Albalact: Vom investi 7 milioane de euro doar in ferme anul viitor

Raul Ciurtin, Albalact: Vom investi 7 milioane de euro doar in ferme anul viitor

Raul Ciurtin, presedintele Albalact Alba-Iulia

28.09.2007, 18:52 51

Albalact Alba-Iulia (ALBZ), unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala a lactatelor, intentioneaza sa investeasca anul viitor aproximativ 6-7 mil. euro in constructia unei noi ferme in apropiere de judetul Hunedoara.
O parte din banii necesari pentru aceasta investitie vor fi asigurati prin intermediul majorarii de capital pe care Albalact o va derula la finele acestui an, prin care isi propune sa stranga 14 mil. euro de la investitori.
"Ferma pe care o detinem in prezent are o capacitate de 10.000 de litri de lapte. Anul viitor vrem sa investim circa 6-7 milioane de euro in constructia unei noi ferme cu o capacitate de 15.000 de litri de lapte, obiectivul nostru fiind ca pana in 2009 sa obtinem 60.000 de litri de lapte doar din fermele proprii", a declarat Raul Ciurtin, actionar si presedinte al Albalact.
Producatorul de lactate din Alba-Iulia, care in prezent detine o cota de piata de 5%, a finalizat recent constructia celei de-a doua fabrici a companiei in care a investit peste 10 milioane de euro. "Noi am fost limitati pana in prezent de capacitatea de productie, de aceea am construit cea de-a doua fabrica", a afirmat Ciurtin.
Presedintele Albalact a declarat ca in urma constructiei noii fabrici, angajatii vor fi redistribuiti intre cele doua unitati de productie, urmand a fi facute atat noi angajari, cat si traininguri. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul anului, vor mai fi lansate 10 noi produse pe segmentul de lactate proaspete sub brandurile Zuzu si Fulga.
"Pana in ianuarie 2008, productia de branzeturi va fi relocata in intregime in fabrica veche in care vom investi aproximativ 1 milion de euro", a spus Ciurtin. Reprezentantii Albalact declara ca vor pastra in continuare brandul Albalact, compania inregistrand vanzari semnificative pe segmentele de smantana si unt sub aceasta marca.
In prezent, aproximativ 50% din vanzari sunt realizate prin intermediul lanturilor internationale, iar restul de 50% prin retailul traditional. Schimbarea acestor procente pe viitor va depinde de comportamentul consumatorilor, a declarat Traian Simion, directorul comercial al companiei.
Albalact a inregistrat in primele 8 luni ale acestui an o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, cu 3,4% mai mare decat vanzarile pe intreg anul trecut. Cresterea vanzarilor a fost explicata de reprezentantii companiei prin investitiile derulate in campaniile pentru promovarea brandurilor Zuzu si Fulga. Anul acesta, bugetul de marketing a fost de 3 mil. euro, dublu fata de 2006, cand a fost doar 1,3 mil. euro si de 10 ori mai mare decat acum 2 ani, cand era doar 250.000 de euro. Reprezentantii companiei au declarat ca vor continua sa investeasca in promovarea media si anul viitor, dar nu au specificat valoarea investitiei.
Presedintele Albalact este de parere ca in urmatorii ani piata neagra existenta in prezent in industria lactatelor se va diminua.
"Valoarea pietei libere se va dubla in urmatorii ani, dar aceasta nu va include cresterile anuale per capita ale consumului", a spus Ciurtin.
In prezent, 15% din materia prima utilizata de compania din Alba-Iulia este provenita din import, in principal din Ungaria. Albalact, unul dintre primii 5 jucatori ai pietei locale a lactatelor a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 29 de milioane de euro, in crestere cu 70% fata de 2005.
Recent, actionarii Albalact au hotarat achizitia unui teren cu suprafata de aproximativ 1 hectar, in comuna Afumati, investitie care se ridica la 1 milion de euro. Compania va investi aici 2 milioane de euro pentru construirea unui centru logistic. Reprezentantii companiei intentioneaza ca anul viitor sa ia in arenda 2.000 de hectare de teren arabil in apropiere de prima ferma a companiei.
Actiunile Albalact au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0.85 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de ziua precedenta. Capitalizarea companiei se ridica la 146,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO