Burse - Fonduri mutuale

Rekkers, Banca Transilvania: Este un profit bun pentru aşa vremuri grele, dar încă nu e cum aş vrea eu

Rekkers, Banca Transilvania: Este un profit bun pentru aşa vremuri grele, dar încă nu e cum aş vrea eu

Autor: Razvan Voican, Andrei Chirileasa

01.02.2011, 23:51 61

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, vedevârful creditelor neperformante pe la jumătatea acestui an. BT araportat pentru 2010 o pondere a neperformantelor de 7,37% (dinportofoliul de 13,36 mld. lei), reprezentând finanţări cu restanţemai mari de 90 de zile - nivel net sub media pieţei. El admite însăcă ponderea creditelor cu probleme creşte simţitor dacă suntadăugate şi cele cu restanţe mai mari de 60 de zile - aşa-numitelecredite "îndoielnice". "Avem clienţi în această situaţie şi credemcă nivelul creditelor neperformante ar mai putea creşte întrimestrul I, poate şi în al doilea, pentru că încă este o perioadăeconomică dificilă, însă mai departe mă aştept să atingem vârful şisă vedem o stabilizare, dacă nu chiar un început de scădere în adoua parte a anului."

Rekkers susţine că BT nu a recurs la vânzări de credite cuprobleme pentru "curăţarea bilanţului", însă a recurs la executărisilite sau vânzări de active prin acord cu clienţiirestanţieri.

"Noi nu vindem credite neperformante, principiul fiind că dacănoi le-am dat, tot noi ne ocupăm de ele până la capăt. Căutămsoluţii de restructurare acolo unde este posibil, iar dacă nu,trecem la executare, încercând însă să găsim variante de comunacord cu clientul." El spune însă că banca nu este dispusă să vândăactive pe nimic, astfel încât nu se grăbeşte cu executările.

"Probabil în 2011 piaţa va arăta mai bine şi din acest punct devedere şi vom avea mai multe soluţii pentru vânzarea de active, sănu vindem pe nimic şi să putem găsi formule de executare silită maiechilibrate."

Rezultatele, uşor sub buget

"Singurul lucru care mă nemulţumeşte la rezultatele pe 2010 estecă nu am realizat bugetul, care era un pic mai amibiţios şi l-amfăcut în proporţie de circa 90%", afirmă Robert Rekkers.

La începutul lui 2010, banca şi-a bugetat un profit brut de 150mil. lei, în creştere cu 78% faţă de 2009, însă profitul brutpreliminar este de 135 mil. lei, în condiţiile în careprovizioanele au fost peste nivelul bugetat. De asemenea, banca îşipropusese o creştere a activelor cu 16%, la 22,5 mld. lei (faţă de21,6 mld. lei raportat la finele lui 2010).

El spune că BT a avut doi ani foarte dificili - 2009 şi 2010,dar susţine că banca a depăşit această perioadă. "Sunt mulţumit căam trecut cu bine de aceşti doi ani şi am ieşit chiar maiputernici, am reuşit să ne menţinem la niveluri bune cusolvabilitatea şi lichiditatea, am crescut numărul de clienţi şi amavut un acces mai mare la clienţi companii."

Dintre sursele principale de venituri, cea mai mare contribuţiea avut-o câştigul din dobânzi, care a urcat cu 32%, având o ponderede aproape 66% în veniturile totale. Veniturile nete din comisioaneau înregistrat o creştere de numai 1,1%, în condiţiile niveluluiscăzut al activităţii de creditare, aducând 24% din venitul totalanual al băncii.

Scad marjele de dobândă

Pentru 2011 şeful BT se aşteaptă la o scădere a marjelor dedobândă, sub presiunea creşterii concurenţei în condiţiile în caretoate băncile vor căuta să-şi mărească volumele de business sub oformă sau alta.

"Concurenţa va fi mai mare şi se va vedea în scăderea marjelor,ceea ce înseamnă că va trebui să generăm mai mult volum debusiness, adică să accelerăm creditarea. Va fi greu să mai reducemraportul costuri/venituri, dar eu cred că vom putea face businessîn 2011 şi am ambiţii mult mai mari decât pentru 2010." El nu uităînsă să adauge că va fi nevoie în continuare de atenţie lamanagementul riscului.

Soldul creditelor s-a majorat cu 10%, ajungând la 13,4 mld. lei(3,15 mld. euro), după ce în 2009 creşterea fusese de numai4,5%.

Creditele pentru companii au continuat să câştige teren înstructura portofoliului total de finanţări al BT, ajungând la peste60%, faţă de 58% în 2009. De altfel, banca a avut anul trecut caobiectiv strategic orientarea şi spre clienţi companii mari, carerezistă mai bine la perioade de criză, încercând să intre încompetiţie cu marile bănci specializate pe sectorul corporate.

Poziţie confortabilă la lichidităţi

În condiţiile unei lichidităţi confortabile, BT a încetinitatragerea de resurse de la clienţi, care au crescut cu 15% faţă de23% în 2009. "Suntem destul de lichizi şi credem că nu are rost săatragem tot timpul resurse până când creditarea nu reporneştesolid."

Rekkers afirmă că managementul le va propune acţionarilor ca înacest an să nu mai fie operată o majorare de capital "cu baniijos", după ce anul trecut banca a strâns 112,7 mil. lei de laacţionari. Principalii acţionari ai Băncii Transilvania, care auvenit cu bani la capital anul trecut, sunt BERD, cu 14,6%, Bank ofCyprus, cu 9,6% şi Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, cu circa4,8%. Patru SIF-uri deţin împreună încă 15,1% din capital, iar IFC,divizia de investiţii a Băncii Mondiale, are circa 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO