Burse - Fonduri mutuale

Romportmet da credite de 31 mil. euro companiilor lui Mittal

03.07.2006, 19:57 14

Operatorul portuar Romportmet Galati, controlat de catre grupul Mittal Steel - cel mai mare producator de otel la nivel mondial, va credita alte doua companii din cadrul grupului cu peste 31 de milioane de euro (112 milioane de lei).
Romportmet a anuntat ca va oferi un imprumut in valoare de peste 21 de milioane de euro (76 de milioane de lei) combinatului siderurgic Mittal Steel Hunedoara si unul in valoare de 10 milioane de euro (36 de milioane de lei) producatorului de tevi Mittal Steel Iasi. Cele doua credite au fost incheiate pe termen de un an, dobanda perceputa fiind egala cu rata dobanzii de referinta a BNR. Banii vor fi utilizati pentru finantarea activitatii curente a celor doua companii.
Mittal Steel a preluat pachetul majoritar de actiuni al Romportmet Galati in luna septembrie a anului trecut, platind fondului de investitii Broadhurst suma de 47 milioane de dolari (circa 37 de milioane de euro). Ulterior, Mittal Steel a derulat o oferta publica de preluare in urma careia si-a majorat participatia in cadrul companiei la 94,4%.
Romportmet Galati a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 1,07 milioane de euro (3,8 milioane de lei), in scadere cu 41% comparativ cu castigul obtinut in perioada similara a anului trecut. Scaderea drastica a profitului a venit pe fondul reducerii cifrei de afaceri si a cresterii cheltuielilor cu personalul.
Romportmet a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro (12,6 milioane de lei), cu aproape 2% mai scazuta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile operatorului portuar au suferit un declin incepand cu trimestrul al treilea al anului trecut, odata cu preluarea companiei de catre Mittal Steel.
Principala sursa de venit a Romportmet este prestarea de servicii portuare pentru Mittal Steel Galati. Anul trecut, Romportmet a obtinut un profit net record, de 9,36 milioane de euro (33,9 milioane de lei), de 2,5 ori mai mare comparativ cu profitul din 2004. Afacerile companiei s-au ridicat la 16,1 milioane de euro (58,5 milioane de lei), in crestere cu 65% fata de anul precedent. Actiunile Romportmet sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 3,05 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 21,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO