Burse - Fonduri mutuale

Sanofi - Aventis ofera 17,4 mil. euro pentru a delista Zentiva Bucuresti

Sanofi - Aventis ofera 17,4 mil. euro pentru a delista Zentiva Bucuresti
07.08.2009, 09:00 93

Grupul farmaceutic francez Sanofi - Aventis, actionarul majoritar al producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD), va lansa in perioada 12 august - 22 septembrie o oferta de preluare a companiei in valoare de 73,23 mil. lei (17,4 mil. euro), care vizeaza pachetele minoritarilor care detin circa 25% din actiuni.

Aceasta este cea mai mare oferta de preluare lansata in acest an pe Bursa.

Sanofi - Aventis ofera un pret de 0,7 lei pentru o actiune Zentiva, cu 2% peste cotatia de pe parcursul sedintei de ieri, de 0,685 lei/actiune. Intermediarul ofertei este BRD Societe Generale.

Fondul Julius Baer, cel mai important actionar minoritar, detine circa 2,85% din actiunile Zentiva Bucuresti, conform raportarilor de la finele lunii aprilie, astfel ca daca si-ar ceda pachetul in oferta ar incasa circa 8,43 mil. lei (2 mil. euro). In ultimul an, Julius Baer a vandut mai multe pachete de actiuni la companiile pe care le detinea pe Bursa fara sa realizeze achizitii.

Potrivit anuntului de oferta, daca in urma acestei operatiuni Sanofi - Aventis strange 95% din actiunile Zentiva, grupul farmaceutic francez intentioneaza sa delisteze compania de pe Bursa.

In 2005, dupa ce Zentiva a preluat pachetul majoritar de 51% din Sicomed, cehii au derulat o oferta publica de preluare pentru pachetele minoritare, intentionand sa delisteze compania. Fondul de investitii american QVT s-a opus ofertei si a cumparat din piata circa 15% din actiuni, blocand astfel delistarea companiei. Fondul american si-a vandut actiunile in 2007.

 

Investitorii asteapta de cinci luni oferta de preluare

Oferta era asteptata de investitori, fapt care a determinat cresterea cu peste 130% a actiunilor Zentiva de la inceputul anului, cotatia din piata ajungand in prezent aproape de pretul oferit de actionarul majoritar. Aprecierile de pret au inceput imediat dupa ce Safoni - Aventis a preluat Zentiva Cehia, care in acel moment era actionarul majoritar al Zentiva Bucuresti. Dupa preluarea Zentiva Cehia, grupul francez a delistat compania de pe bursa din Praga.

Sanofi - Aventis controleaza 75% din actiunile Zentiva prin intermediul vehiculului Venoma Holdings Limited, care detine 51% din actiuni, si prin Zentiva Cehia mai detine inca un pachet de aproape 24% din actiuni.

La pretul din oferta, de 0,7 lei/ac-tiune, producatorul autohton de medicamente este evaluat la 291,8 mil. lei (69,3 mil. euro), adica valoarea contabila a firmei la ultima raportare, de la 31 martie, cand capitalurile proprii ale Zentiva se ridicau la aceeasi suma. Cea mai mare valoare de piata atinsa de Zentiva Bucuresti pe Bursa a fost in vara anului 2007, cand aceasta avea o capitalizare de 750 mil. lei (circa 227 mil. euro).

Producatorul de medicamente a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 6,1 mil. lei (1,44 mil. euro), in crestere cu 6,8% fata de aceeasi perioada din 2008, iar afacerile au urcat in a intervalul analizat cu 32,2%, la 51,5 mil. lei (12,2 mil. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO