Burse - Fonduri mutuale

Sapte fonduri de investitii asteapta avizul CNVM

16.05.2008, 20:53 15

Sapte fonduri de investitii asteapta avizul de functionare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, numarul total al fondurilor putand depasi 60 anul acesta.
Administratorii vin cu fonduri noi in conditiile in care piata a traversat o perioada mai dificila in ultimele luni, performantele fondurilor fiind puternic afectate de scaderile de la Bursa, ceea ce a facut ca si intrarile de capital sa scada semnificativ fata de anul trecut.
Pe lista de autorizari a Comisiei s-au inscris pana in prezent cinci fonduri deschise de investitii si doua fonduri inchise de investitii, intrarea lor pe piata fiind asteptata incepand din cea de-a doua jumatate a anului.
Doua dintre fondurile aflate in curs de autorizare vor fi gestionate de Prime Asset Management care a depus documentatia la CNVM pentru Prime Secure Capital, fond cu plasamente diversificate, si Prime Speed Capital, fond de actiuni cu grad de risc ridicat.
Alaturi de Prime AM, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului Banca Carpatica asteapta sa primeasca avizul pentru doua fonduri mutuale, unul diversificat si unul cu plasamente pe piata actiunilor.
Toate lansarile de fonduri mutuale de anul acesta apartin administratorilor nou intrati pe piata, spre deosebire de administratorii "cu vechime" care au fost mai activi pe piata fondurilor inchise de investitii. In luna aprilie, OTP Asset Management, divizia de administrare a investitiilor a grupului OTP, si Zepter Asset Management au lansat cate trei fonduri mutuale cu active totale de 44 mil. lei (12 mil. euro), preluand astfel peste 5% din piata.
BT Asset Management a primit in luna martie avizul de autorizare pentru al doilea fond inchis din portofoliu, BT Invest. In timp ce societatea Certinvest, din cadrul grupului Aviva, a depus documentatia pentru primul fond inchis de investitii.
Industria locala se ridica in prezent la 54 de fonduri de investitii, dintre care 47 sunt fonduri deschise si doar sapte sunt fonduri inchise, potrivit datelor UNOPC. Daca anul trecut numarul fondurilor de investitii lansate a fost de patru, in 2008 numarul lansarilor se anunta a fi de trei ori mai mare.
Cu toate acestea, piata fondurilor deschise de investitii din Romania continua sa ramana departe de restul statelor din Uniunea Europeana. De exemplu, in Bulgaria, numarul fondurilor mutuale depasea 70 anul trecut, potrivit celor mai recente informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO