Burse - Fonduri mutuale

Scaderea SIF-urilor a tras toata Bursa in jos

29.03.2006, 00:00 9

Scaderea SIF-urilor a antrenat ieri si restul pietei, actiunile celor mai mari companii de la Bursa - Petrom, BRD si Banca Transilvania - inregistrand la randul lor pierderi.

Brokerii spun ca evolutia pietei in perioada urmatoare va depinde de ceea ce se va intampla pe SIF-uri. In acelasi timp, ei considera ca e foarte greu de facut o estimare, in conditiile in care sunt in continuare foarte multe incertitudini legate de proiectul de lege care ar trebui sa reglementeze detinerile la SIF-uri.

In primul rand, spun brokerii, se pune problema constitutionalitatii acestor prevederi. Conform proiectului de lege care a fost aprobat ieri de deputati, ar rezulta, mai spun brokerii, ca investitorii care actioneaza in mod concertat si detin peste 1% ar trebui sa vanda, dar in Constitutie este prevazut principiul neretroactivitatii legii pe care acestia l-ar putea invoca, in conditiile in care in momentul in care au cumparat s-au conformat prevederilor legale din momentul respectiv, care nu limitau detinerile la 1% si pentru cei care actionau in mod concertat.

"Chiar daca legea intra in vigoare, daca este atacata la Curtea Constitutionala pe motiv de neconstitutionalitate, pe perioada in care se dezbate, actul normativ se suspenda, iar apoi daca Curtea admite ca nu e conforma cu prevederile constitutionale, va fi trimisa in Parlament pentru modificare", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

El mai spune ca in acelasi timp nu e foarte clar cum legea ar putea fi aplicata. "Este o imposibilitate practica de a pune actul normativ in aplicare. Un investitor care se gaseste in situatia prevazuta de acest act ar putea emite un ordin de vanzare cu limita de pret la un nivel cu mult peste cursul la care actiunile se tranzactioneaza in piata. El poate arata ca a incercat sa-si indeplineasca obligatia de a vinde, dar ca ordinul nu se executa", a precizat Nilas.

Acesta a adaugat ca piata de capital nu e capabila sa absoarba pachete de cateva procente din SIF-uri, care ar depasi cu mult lichiditatea medie zilnica de la Bursa.

"Nu vad care ar putea fi varianta prin care este pusa in practica. Mai ales ca nu poti sa obligi investitorii sa vanda prin ordine la piata si astfel sa-si genereze o pierdere financiara substantiala din cauza volumului mare de actiuni ce ar fi vandute si care ar duce automat pretul in jos", a mai spus Rares Nilas.



Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri peste 11%, inainte de suspendarea de la tranzactionare, inregistrand cea mai mare scadere dintre SIF-uri. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2,01 lei/actiune, titlurile pierzand 0,25 de lei fata de pretul de inchidere anterior. Brokerii spun ca s-a vandut mai ales pe panica, pretul incepand sa coboare imediat dupa ce deputatii au respins retrimiterea proiectului de lege la Comisia de Buget- Finante. Presiunea de la vanzare nu a insemnat ca au lipsit cumparatorii din piata, rulajul de 4,8 milioane de lei (1,3 milioane de euro), realizat intr-o sedinta mai scurta pentru SIF-uri cu mai mult de o ora, fiind unul din cele mai ridicate din ultima perioada.



Actiunile Petrom au dat inapoi cu 2,5%, coborand din nou sub pragul de 0,6 lei/actiune. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,585 lei/actiune. Brokerii considera ca exceptand situatia Rompetrol Rafinare, unde a fost o stire pozitiva, evolutia SIF-urilor a tras toata piata in jos. "S-ar putea ca speculatorii sa-si fi marcat profitul pe actiunile Petrom pentru a putea cumpara SIF-uri mai jos", spune Rares Nilas. Volumul de actiuni Petrom care s-a tranzactionat pe parcursul sedintei a fost totusi modest. Ieri s-au transferat 4,6 milioane de actiuni, valoarea tranzactiilor insumand 2,7 milioane de lei (0,7 milioane de euro).



Titlurile BRD au inregistrat ieri o depreciere de peste 2,1% pe fondul unei lichiditati in crestere. Valoarea transferurilor realizate cu aceste actiuni s-a ridicat ieri la circa 2,63 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 18 lei/actiune. BRD va prezenta astazi rezultatele financiare preliminare pe 2005. Conform estimarilor analistilor, profitul net al BRD s-ar situa intre 146 si 177 mil. euro, media fiind de circa 160 de mil. de euro. Estimarile analistilor sunt totusi diferite si prin prisma standardelor de contabilitate pentru care acestia au estimat profitul pe care BRD l-a obtinut anul trecut. In primele noua luni ale lui 2005, BRD inregistrase un profit net de 124 de mil. euro.



Actiunile Elpreco Craiova au pierdut ieri peste 16%, in urma unor tranzactii derulate pe piata "odd-lot", pe care se tranzactioneaza pachete mai mici de 500 de actiuni. Titlurile au inchis la pretul de 50 lei/actiune. Brokerii spun ca vanzatorii sunt in principal cuponari, care sunt in general slab informati in privinta evenimentelor legate de societatile unde au actiuni. Elpreco, care este controlata de fondul de investitii Broadhurst, a convocat AGA pentru a discuta retragerea companiei de la tranzactionare. Pretul oferit minoritarilor care nu sunt de acord cu delistarea a fost pana in prezent in cadrul companiilor controlate de Broadhurst in general usor peste nivelul la care actiunile se tranzactionau pe piata.



Titlurile Compa Sibiu si-au continuat seria fluctuatiilor puternice pe volume reduse consemnate in ultima perioada, de aceasta data actiunile pierzand cateva procente bune. Cursul actiunilor a inchis ieri la 1,3 lei/actiune, mai jos cu 4,4%. Brokerii cred ca atat evolutia acestor titluri, cat si a altor societati care sunt controlate de o Asociatie a Salariatilor (PAS), depinde mai ales de speculatiile investitorilor pe marginea desfiintarii. Pana in prezent, nu au aparut informatii legate de o eventuala desfiintare a asociatiei care controleaza Compa, dar spun brokerii, orice PAS are o anumita viata, iar faptul ca nu se stie momentul cand desfiintarea se va produce constituie de altfel obiectul speculatiilor derulate de investitori. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO