Burse - Fonduri mutuale

Scaderea SIF-urilor s-a accelerat

23.09.2004, 00:00 9

Actiunile SIF au pierdut ieri in medie peste 2%, analistii spunand ca o scaderea era normala, toate informatiile care au venit in ultimul timp dinspre SIF - uri conducand la o astfel de evolutie.
Brokerii spun ca nu exista o legatura foarte clara intre anuntul SIF Moldova legat de propunerea de rascumparare a a actiunilor si scaderea de ieri a SIF - urilor, dar si acest lucru a contat in evolutia actiunilor SIF. "Nu exista o argumentatie solida care sa justifice faptul ca anuntul respectiv a determinat scaderea actiunilor SIF. Dar toate informatiile venite in ultima perioada dinspre SIF - uri au contribuit  la o prudenta la cumparare din partea investitorilor," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj  Prime Transaction. Potrivit lui Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision, factorul cel mai important care a influentat in sens negativ evolutia SIF a fost faptul ca societatile care au convocat AGA in vederea modificarii statutului nu au pe ordinea de zi si modificarea pragului maxim de detinere, de 0,1%. Toate aceste informatii "au fost ca painea calda pentru speculatori si chiar daca actiunile SIF ar fi trebuit sa scada, totusi speculatorii au fortat scaderea," a precizat Ionescu.
Piata in ansamblu a inregistrat ieri o scadere, aceasta scadere fiind posibil sa se datoreze potrivit lui Alin Brendea de la Prime Transaction, si faptului ca unii investitori si-au vandut din actiunile detinute la alte companii, pentru a reintra pe SIF - uri, aceste titluri devenind din nou mai atractive in urma scaderilor din ultimele zile. Atingerea de catre SIF - uri a unor preturi mai atractive ii determina pe analisti sa considere ca scaderea la SIF -uri nu va mai dura mult.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Moldova, cu operatiuni in valoare de 10,4 miliarde lei. Actiunile SIF Moldova au fost cotate la inchidere la un pret de 6.100 lei/actiune, cu 2,4% mai redus fata de cotatia precedenta. Cele mai mari pierderi in cazul SIF - urilor la nivelul preturilor de inchidere au apartinut actiunilor SIF Oltenia si Muntenia, cu scaderi de 2,9%. Rulajele realizate in cazul acestor companii au fost de 7,9 miliarde de lei, respectiv 2,9 miliarde de lei.
In general, actiunile ddintre cele mai lichide la Bursa au inregistrat scaderi. Una din putinele exceptii au constituit-o actiunile BRD, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 27.300 lei/titlu, in crestere usoara cu 0,4%. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,3 miliarde de lei.
Ieri s-a raportat un alt actionar cu o participatie de peste 5% la Zimtub Zimnicea, societatea Deltasider SA. Lichiditatea actiunilor Zimtub a fost ieri extrem de redusa, cu un rulaj de doar 33 milioane lei.



Un pachet de 5,6% din actiunile companiei Condmag Brasov a fost transferat ieri pe RASDAQ, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni depasind 33,5 miliarde lei.
Actiunile Condmag au atins si un nou maxim pentru ultimul an de 3.850 lei/actiune, la nivelul pretului mediu aprecierea fiind de aproape 15% fata de cotatia precedenta. Cei mai importanti actionari ai companiei sunt doua persoane fizice, Pompei Hadarean si Corneliu Craciun, ambii detinand participatii de peste 37% in cadrul Condmag, conform ultimei raportari.
Actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au avut din nou o evolutie foarte buna, cursul mediu mai castigand 14,9%. Pachetul de actiuni Stirom transferat pe parcursul sedintei reprezinta 0,4% din capitalul social al companiei.  Pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate a atins un nou record de 130.000 lei/actiune, practic toate tranzactiile de ieri cu  actiuni Stirom fiind perfectate peste pretul maxim din sedinta de marti, care la randul lui se constituia intr-un maxim istoric pentru aceste actiuni. Aprecierile constante de pret inregistrate de actiunile Stirom in ultimele saptamani au fost insotite si de inregistrarea unei lichiditati bune, dar pana in prezent nu a fost raportata nici o schimbare in actionariatul companiei.
Spre deosebire de sedintele precedente, mai multe societati au realizat ieri un rulaj mai mare de 1 miliard de lei.
Actiunile producatorului de incaltaminte din piele Dambovita Bucuresti au inregistrat o lichiditate in crestere, in conditiile transferului a 3,11% din numarul total de actiuni ale companiei. Cu aceste titluri s-au derulat sapte tranzactii, valoarea acestora fiind de 1,6 miliarde lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul minim al sedintei de 6.450 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 2,2%. Cel mai important actionar al societatii este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 40%, principalul cumparator de actiuni Dambovita in acest an fiind persoana fizica fiind Calin Boiangiu - Cosmin, raportata cu o detinere de 10%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, care in general sunt printre cele mai lichide de pe RASDAQ, au facut obiectul unor tranzactii de 1,6 miliarde lei. Cotatia medie a pierdut 0,1%, inchiderea facandu-se la pretul maxim al sedintei de 27.900 lei/actiune.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu transferuri de 1,2 miliarde de lei. Pretul mediu a fost de 1.979 lei/actiune, cu 0,8% mai redus comparativ cu cel de marti.
Actiunile Braiconf au atins un nou maxim istoric de 86.500 lei/actiune, tranzactiile cu aceste titluri fiind de 680 milioane de lei. Cotatia medie a castigat 4%. 
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO