Burse - Fonduri mutuale

Scandal la Petromidia: ANAF a pus sechestru pe active

Autor: Roxana Petrescu

12.09.2010, 23:57 117

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituitsechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii aleRompetrol Rafinare (RRC), firmă care deţine rafinăria Petromidia,precum şi asupra participaţiilor în filialele companiei.

Aceasta este ultima mişcare pe care o fac autorităţile române înceea ce se anunţă a fi unul dintre cele mai mari dispute aleanului: recuperarea datoriilor de 570 de milioane de euro pe carePetromidia le are faţă de Ministerul Finanţelor.

Decizia ANAF vine după ce la începutul acestei luni consiliul deadministraţie al Rompetrol Rafinare a lansat o propunere potrivitcăreia firma şi-ar putea ipoteca toate activele în favoareaacţionarului majoritar, grupul Rompetrol, controlat acum decompania kazahă de stat KazMunaiGaz, pentru a garanta creditele de900 de milioane de dolari luate de la aceasta.

Propunerea urmează să fie analizată mâine şi vine în contextulîn care, cel mai probabil statul va deveni în acest an acţionarminoritar al Rompetrol Rafinare prin conversia în acţiuni aobligaţiunilor nerăscumpărate de companie până la 30septembrie.

Statul riscă astfel ca, în cazul în care Rompetrol Rafinarenu-şi va putea plăti datoriile faţă de acţionarul majoritar,kazahii să ceară executarea garanţiilor şi compania să rămână fărăactive. Soluţia găsită de stat în acest context a fost chiarsechestrul pe unele terenuri şi instalaţii ale RompetrolRafinare.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, în data de 10septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de AdministrareFiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurător asupraunor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şiasupra participaţiilor în filialele sale. Sechestrul este ointerdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nuintenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada2007-2010, programul de investiţii în grupul Rompetrol se ridică lapeste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8mld. dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritarKazMunaiGaz. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile RompetrolRafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentruRompetrol Rafinare şi grupul Rompetrol", spun reprezentanţiiRompetrol.

Sechestrul pus pe activele Rompetrol Rafinare este practicultima strategie cu care vine statul român, în contextul în carekazahii au precizat foarte clar că nu au bani să răscumpere toateobligaţiunile deţinute de stat în valoare de 570 mil. euro şi căîşi vor exercita opţiunea de a converti obligaţiunile în acţiuni,urmând ca statul să redevină acţionar la Petromidia.

Mai mult, la sfârşitul lunii trecute reprezentanţii Rompetrol audeclarat că pe fondul tratamentului neprietenos de care companiaare parte în România, şefii grupului de la Astana iau în calculchiar varianta închiderii rafinăriei Petromidia.

Reacţia kazahilor vine în contextul unei deteriorări continue arelaţiilor cu autorităţile locale. Astfel, fostul ministru alfinanţelor Sebastian Vlădescu a declarat recent într-un interviuacordat Bloomberg că instituţia preferă să discute prelungireanegocierilor dincolo de termenul de 30 septembrie, variantaobţinerii unui pachet minoritar de acţiuni nefiind delocatractivă.

Surse guvernamentale au declarat chiar că statul va merge înjustiţie invocând faptul că stingerea datoriei se poate face oriprin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prinambele variante.

De cealaltă parte, kazahii sunt dispuşi să plătească doar oparte a datoriei, care îi asigură pachetul de control de laPetromidia, lăsând statul în calitatea de acţionar minoritar.

Amploarea problemelor dintre cele două parţi este arătată şi dedimensiunea apărării pe care şi-o pregăteşte Rompetrol, companiaangajându-şi cele mai importante case de avocatură locale: Ţucă,Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP (Nestor) şi Muşat şi Asociaţii.

"Această decizie (sechestrul - n.red.) ignoră prevederi legaleşi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind ceamai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publiceavând ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare. Prindecizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pecare Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datoravreodată bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF", spunreprezentanţii Rompetrol.

Aceştia mai precizează că Rompetrol Rafinare a emis obligaţiunicare au fost achiziţionate de statul român în contul unor datoriişi dobânzi acumulate de societate în procent semnificativ înaintede privatizare.

"Potrivit O.U.G. 118/2003 şi Convenţiei de Emisiune, la opţiuneaRompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate suntconvertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Aceastăoperaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şivalidată de Consiliul Concurenţei, fiind ulterior promulgată dePreşedintele României", mai spun reprezentanţii companiei.

Mai mult, aceştia spun că dacă acţiunile îndreptate împotrivaRompetrol Rafinare vor continua, se vor adresa forurilorinternaţionale.

"Atingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunileîndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţipublice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate. În măsuraîn care Ministerul Finanţelor Publice va da în continuare dovadalipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe caleadialogului, grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a seadresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tindspre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzândCurtea de Arbitraj Internaţional de la Washington ("ICSID")", maispun reprezentanţii companiei.

La momentul în care datoriile Petromidia au fost convertite înobligaţiuni, compania era controlată de către omul de afaceri DinuPatriciu. În 2007, Patriciu vinde 75% din acţiunile pe care ledeţinea în cadrul grupului Rompetrol către kazahii de laKazMunaiGaz, pentru ca în 2009 omul de afaceri să iasă de tot dincompanie. Patriciu le-a vândut kazahilor Rompetrolul cu tot cudatorii, încasând din această tranzacţie peste 1,6 miliarde dedolari, sumă care l-a transformat în cel mai bogat om dinRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO