Burse - Fonduri mutuale

Şeful SIF Moldova despre banii pe acţiunile BCR: Vom face investiţii, în niciun un caz nu vom sta pe cash

Şeful SIF Moldova despre banii pe acţiunile BCR: Vom face investiţii, în niciun un caz nu vom sta pe cash

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Autor: Roxana Pricop

01.12.2011, 00:07 621

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), spune că lichidităţile obţinute din vânzarea acţiunilor deţinute la BCR vor merge prioritar spre investiţii şi spre recompensarea acţionarilor cu dividende.

Miercuri, 30 noiembrie, SIF Moldova (SIF2) a semnat cu Erste Group Bank contractul ce vizează vânzarea pachetului de 6% din acţiunile pe care societatea le deţine la Banca Comercială Română (BCR).
Termenii înţelegerii sunt aceiaşi cu cei aprobaţi în AGA de luni şi cu cei obţinuţi de celelalte patru SIF-uri care au semnat în septembrie un acord preliminar cu grupul austriac Erste, acţionar cu 69,4% din BCR. După anunţul semnării contractului de vânzare, acţiunile SIF2 creşteau pe bursă cu 2,7%, pe o piaţă incertă.
Societatea de investiţii financiare deţine 651 de milioane de acţiuni la BCR şi a acceptat să vândă un pachet de 103 milioane de acţiuni BCR (vechi) la un preţ de 1,0385 lei/acţiune şi un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR (aferente majorării capitalului social din 2011), la un preţ renegociat de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank (EGB), la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EGB nou emisă.
Societatea va încasa lichidităţi de 28,4 milioane de euro. După implementarea acordului, SIF Moldova va deţine până la 1% din Erste Group, participaţie evaluată în acest moment pe bursă la 45,7 mil. euro. SIF Moldova poate vinde maximum 25% din acţiunile Erste imediat după achiziţionare, precum şi după şase, 12 şi 18 luni de la momentul achiziţiei.
"Am semnat acordul cu Erste şi în perioada următoare vom implementa clauzele tranzacţiei. Vom trece veniturile obţinute din această tranzacţie pe exerciţiul financiar 2011. În cadrul AGA de luni, ne-am consultat cu acţionarii şi putem spune că prioritatea noastră va fi continuarea şi chiar accelerarea programului investiţional, fără a exclude recompensarea acţionarilor cu dividende. În niciun caz nu vom adopta o politică conservatoare şi nu vom sta pe lichidităţi", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF2.
Semnarea tranzacţiei de vânzare cu Erste are loc după ce societatea a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai listării BCR la Bursa de Valori Bucureşti. Cum celelalte SIF-uri au semnat un acord preliminar de vânzare a acţiunilor pe care le deţin la BCR încă din septembrie, lupta purtată de SIF Moldova pentru listarea la Bursă a BCR a devenit o cauză pierdută astfel că societatea a acceptat oferta de vânzare a Erste.
Prima care a semnat acordul cu Erste a fost SIF Muntenia, anunţând la mijlocul lunii octombrie încheierea tranzacţiei. A urmat apoi pe 9 noiembrie, SIF Banat-Crişana, iar la câteva zile distanţă şi SIF Transilvania a anunţat că a semnat contractul. Practic, doar SIF Oltenia nu a semnat încă vânzarea acţiunilor, deşi a primit mandat din partea acţionarilor să vândă acţiunile încă din septembrie.
SIF Oltenia deţine un pachet de 6,1175% din acţiunile BCR, mai mult cu 0,1175% decât restul SIF-urilor. După ce va prelua acţiunile BCR de la cele cinci SIF-uri, grupul austriac Erste va controla 99,5% din capitalul celei mai mari bănci din sistem. BCR are active nete de 70 de miliarde de lei, potrivit informaţiilor disponibile la 30 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO