Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania isi consolideaza prin fuziuni portofoliul din turism

SIF Transilvania isi consolideaza prin fuziuni portofoliul din turism

Click pentru imaginea marita

04.03.2008, 20:26 33

SIF Transilvania va incepe anul acesta procesul de fuziune al companiilor de turism pe care le controleaza si care sunt evaluate in acest moment la peste 160 mil. euro.
In urma procesului, cinci companii de turism listate pe piata RASDAQ ar urma sa treaca prin fuziune pe Bursa, pe langa listarea Aro Palace, care ar urma sa aiba loc in vara.
"Fuziunea companiilor de turism face parte din strategia inscrisa inca de acum doi ani, dupa ce am incheiat procesul pe litoral. Inca nu ne-am hotarat daca pana la final vor ramane una, doua sau trei societati de turism. Cert este insa ca pana la sfarsitul anului vom demara procesul de fuziune, chiar daca aceasta nu va fi finalizat in acest an, pentru ca este unul destul de complex", a declarat Mihai Fercala (desen), presedintele SIF Transilvania.
El a precizat ca societatea de investitii financiare trebuie sa ia in considerare posibilitatea rascumpararii pachetelor de actiuni de la actionarii care nu vor dori sa-si pastreze detinerile ca urmare a acestui proces.
Sectorul turismului este cel mai bine reprezentat in portofoliul SIF Transilvania si participatiile detinute de aceasta la companiile din turism au adus anul trecut printre cele mai bune randamente.
Astfel, valoarea de piata a THR Marea Neagra (EFO) a urcat in 2007 de 4,5 ori, iar capitalizarea Turism Felix (TUFE) a crescut de aproximativ doua ori. Valoarea portofoliului SIF Transilvania in turism se ridica la aproape 300 de milioane de euro. SIF Transilvania a anuntat ca va investi in urmatorii 2-3 ani peste 100 mil. euro in companiile din domeniul turismului.
In proiectul de buget al SIF Transilvania pentru acest an publicat pe site-ul societatii este prezentata o forma a fuziunilor care prevede ca Turism Felix, cotata pe Bursa, sa inghita companiile Tusnad Harghita (TSND), Turism Covasna (TUAA) si Tratament Balnear Buzias (BALN), toate listate pe piata RASDAQ, rezultand astfel o mare companie in sectorul balnear, evaluata la 120 mil. euro.
"Cu companiile de turism balnear inca nu ne-am grabi cu fuziunea, pentru ca dorim sa accesam fonduri structurale pentru acestea, iar pentru companiile mari din domeniu nu exista inca legislatia care sa permita atragerea acestora. Operatiunea este o masura prin care putem transfera aceste companii de pe RASDAQ pe Bursa", spune Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
Totodata, se preconizeaza o fuziune intre compania hoteliera Aro Palace din Brasov, avand calitatea de societatea absorbanta, si companiile Orizont Turism din Predeal (ORTU) si THR Prahova din Ploiesti (TUSI). Conducerea SIF spune ca intentioneaza ca mai intai sa listeze Aro Palace in acest an la Bursa si apoi sa demareze procesul de fuziune cu celelalte doua societati controlate de SIF Transilvania, care in prezent sunt cotate pe RASDAQ.
"In proportie de 90% intai se va lista Aro Palace pe Bursa si apoi o sa inghita celelalte societati. Listarea va avea loc in aceasta vara. Am selectat deja trei brokeri pentru acest proces, dar inca nu stim daca vom merge cu unul singur mai departe sau cu toti trei in consortiu", a precizat Fercala.
SIF Transilvania mai vrea sa realizeze in urmatoarele luni fuziunea dintre societatile de leasing pe care le controleaza, respectiv Bianca Leasing sa fie absorbita de Transilvania Leasing, pentru ca mai apoi aceasta din urma sa fie listata pe Bursa.
"Odata cu ideea aducerii companiei Transilvania Leasing la Bursa ne intrebam ce facem cu Bianca Leasing. In aceste conditii ne-am hotarat ca inainte de listare sa demaram o procedura rapida de fuziune intre cele doua societati care s-ar putea intinde pe maxim trei luni de zile", spune Floriean Firu.
Ca masura a restructurarii portofoliului, SIF Transilvania vrea sa renunte la circa 125 de pachete pe care le detine la diverse societati, pachete avand o pondere intre 0% si 30% din capitalul companiilor.
"Trebuie scuturat portofoliul de aceste pachete. La targul de investitii din vara de anul trecut noi am pus la dispozitie la toti brokerii o lista cu aceste oferte, iar daca un client este interesat, putem sa initiem o procedura rapida de evaluare pentru vanzarea pachetului", spune Firu.
SIF Transilvania doreste sa atraga sume importante prin majorarile de capital de la companiile Comcm (CMCM) si Scut Constanta (SCUT), operatiunea fiind contestata de unul din actionarii celor doua societati pe motiv ca nu i-au fost puse la dispozitie la timp documentele.
"Pentru a nu repeta experienta de la SIF Transilvania, am decis sa anulam masurile contestate pentru a le repropune actionarilor. Procesul ar putea sa intarzie in aceste conditii cu o luna - o luna si jumatate", a precizat Floriean Firu.
SIF Transilvania este in 2008 mult mai rezervata in ceea ce priveste indicatorii bugetati, anticipand pentru acest an un profit net de 53 mil. lei (15,1 mil. euro), aproape la jumatate fata de cel obtinut in 2007, si venituri mai mici cu 30%, de 137,6 mil. lei (41,2 mil. euro).
SIF Transilvania si-a depasit in 2007 de peste doua ori tinta la profit, cu un castig net de 110 mil. lei (aproape 33 mil. euro), si veniturile s-au situat cu 56,4% peste cel bugetat, de 195,5 mil. lei (58,6 mil. euro).
Sectorul financiar reprezinta in continuare prioritatea numarul unu a SIF in ceea ce investitiile din 2008, pentru care este dispusa sa aloce aproape jumatate din sume, urmat de sectorul chimic si petrochimic, industria farmaceutica si investitii pe piete din afara.
Desi SIF Transilvania intentioneaza sa atraga bani de la actionari prin majorari de capital, conducerea este precauta si spune ca asteapta mai intai finalizarea procesului cu Cocor privind majorarea anterioara.
Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 3,4%, inchizand sedinta la pretul de 1,68 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 487 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO