Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile ataca din nou pragul de 1% pentru a recastiga investitorii

SIF-urile ataca din nou pragul de 1% pentru a recastiga investitorii

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania

04.02.2009, 17:48 36

Presedintele SIF Transilvania Mihai Fercala sustine ca majorarea pragului de detinere de la 1% la maxim 5% din capital reprezinta un drept exclusiv al actionarilor, iar limitarile impuse de catre autoritati constituie un abuz, legea prin care s-a plafonat participatia la SIF-uri fiind neconstitutionala.

Punerea din nou in discutie a pragului maxim de detinere la SIF-uri vine in contextul in care actiunile celor cinci societati de investitii financiare s-au prabusit de aproape 10 ori fata de maximele atinse in iulie 2007, acestea atingand noi minime in fiecare zi. In 2005, cand pragul de detinere a fost majorat prin lege de la 0,1% la 1%, actiunile SIF au inregistrat o crestere record pe Bursa, de 175%, insa pietele de capital se aflau atunci la mijlocul unui ciclu de crestere. Dupa un an si jumatate de scaderi, o astfel de masura pare sa-i lase indiferenti pe investitori. Ieri, titlurile SIF3 au inchis pe minus.
"Vointa actionarilor este suverana si nu prevederea legala a pragului de detinere. O limita de detinere a fost introdusa de actionarii SIF in 1997, iar faptul ca Guvernul a incercat mai tarziu sa cenzureze vointa libera de asociere a unor actionari este un abuz. Consider ca acea lege nu a fost corecta. Actionarii au dreptul sa decida cat vor sa controleze intr-o societate. In toata lumea societatile comerciale pot stabili regulile lor de organizare. Este o lege neconstitutionala, este o ordonanta care a ajuns lege. Cine ii permite legiuitorului sa limiteze dreptul unor actionari?", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF3.
Conducerea SIF Transilvania a propus marti actionarilor sa modifice actul constitutiv al societatii, astfel incat pragul de detinere sa fie majorat de la 1% la maxim 5% din titlurile societatii de investitii financiare. Pe de alta parte, drepturile de vot in cadrul AGA ar urma sa fie limitate tot la 1%, ca si pana in prezent, astfel ca un actionar cu 5% ar avea aceeasi putere de decizie ca si unul cu 1%, ceea ce ar reduce efectul modificarii.
In prezent, limita maxima de detinere din capitalul unei SIF este stabilita prin lege la 1%, aplicandu-se atat pentru investitorii individuali, cat si pentru grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat.
Presedintele SIF Transilvania mai spune ca propunerea de majorare a pragului vizeaza acum in special investitorii institutionali, care trebuie stimulati sa cumpere actiuni ale societatii de investitii. "Majorarea limitei de detinere vizeaza in special investitorii institutionali, deoarece la preturile la care s-a ajuns acum 1% reprezinta o investitie prea mica pentru acestia. Ne adresam investitorilor cu care SIF Transilvania poate discuta politici si strategii de dezvoltare a companiei", a spus Fercala.
In prezent, SIF Transilvania a ajuns sa fie evaluata pe Bursa la 60 mil. euro, astfel ca un pachet de 1% poate fi achizitionat cu 600.000 de euro. Cu toate acestea, investitorii straini au parut interesati mai degraba sa vanda in ultimul an decat sa cumpere. Fonduri de investitii importante, precum cele estoniene administrate de Hansa sau cele elvetiene ale Hyposwiss, si-au redus sau si-au lichidat complet participatiile la SIF-uri anul trecut, in conditiile in care detineau in 2007 pachete de cate 1% din fiecare SIF.
"Cred ca majorarea pragului de detinere e o masura normala si ar putea sa fie un lucru pozitiv pe termen lung. In momentul in care esti limitat la 1% nu mai poti sa faci achizitii prin care sa-ti imbunatatesti media decat daca vinzi. In plus, 1% dintr-un SIF nu mai reprezinta mare lucru ca valoare", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
SIF Transilvania nu este prima societate de investitii financiare care vine cu propunerea stabilirii unui nou prag de detinere. SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au propus anul trecut actionarilor majorarea pragului de detinere in statut la 2%, insa initiativele nu au putut fi discutate din cauza neintrunirii cvorumului necesar, de minim 50% la a doua convocare a AGEA.
Propunerea SIF3 va fi analizata de actionari la 20 martie, in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare (AGEA). Potrivit conducerii SIF, pentru intrunirea AGEA trebuie sa fie prezenti cel putin 25% din actionarii cu drept de vot la prima convocare, iar in cazul in care cvorumul nu este indeplinit, la a doua sedinta trebuie sa fie cel putin 20% din investitori, conform Legii 31 a societatilor comerciale. SIF Transilvania este singura care a mai derulat in ultimii ani o AGEA, acest lucru fiind posibil dupa ce societatea a eliminat din statut, in urma unor actiuni in instanta, prevederile cu privire la cvorum. Cu toate acestea, hotararile AGEA din aprilie 2007 au fost contestate de persoane din grupul Cocor, care au obtinut anularea lor in instanta, in motivatia sentintelor respective regasindu-se si nerespectarea cvorumului. Astfel, legitimitatea unei viitoare AGEA la SIF3 ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, iar hotararile ar putea fi atacate in instanta.
Seful SIF Transilvania sustine ca in momentul in care decizia AGEA de modificare a pragului de detinere va fi atacata in instanta va invoca si neconstitutionalitatea legii prin care se limiteaza la 1% dreptul de participare al unui investitor la SIF.
"In cazul in care majoritatea actionarilor vor aproba cresterea pragului de detinere, vrem sa vedem cine va contesta, deoarece o decizie a AGA poate fi contestata numai de un actionar al SIF Transilvania, sau de o autoritate publica, numai daca s-au incalcat prevederi legale, ori legea care limiteaza pragul este una ilegala. De ce nu s-a sesizat Guvernul acum trei ani cand a fost majorata limita de detinere de la 0,1% la 1%?", a mai afirmat Fercala.
El a adaugat ca ordonanta prin care a fost modificat pragul maxim de detinere la SIF-uri, in 2006, a fost data in vacanta parlamentara, iar din punctul de vedere al SIF Transilvania actul nu este legal.
"Consider ca Ordonanta 84 din 2006, cand s-a majorat pragul de detinere de la 0,1% la 1%, a fost un abuz, prin care Parlamentul a intervenit direct in activitatea unei societati comerciale cu capital privat. La acea data, unii au avut un interes pe piata de capital, au cumparat inainte de majorarea pragului, iar apoi au vandut in momentul in care preturile au explodat", a mai spus Fercala.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO