Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au pierdut in trei zile castigul de la inceputul lunii

11.04.2008, 20:22 13

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF), a inregistrat ieri a treia zi consecutiva de scadere, inchizand sedinta cu o pierdere de 2,6%. In ultimele trei sedinte, SIF-urile au pierdut 6,5%, dupa ce castigasera 7,5% in precedentele cinci sedinte de tranzactionare din aceasta luna.
Ceilalti indici bursieri au inregistrat, de asemenea, noi scaderi, de pana la 1%, in conditiile in care actiunile BRD au scazut cu 2,3%.
"Am asteptat sa apara o schimbare in piata si in comportamentul investitorilor, insa avem parte tot de scaderi. Investitorii mari inca nu au revenit in piata si acest lucru se resimte asupra Bursei", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. "Sper ca adunarile generale ce se apropie, printre cele mai importante fiind cele de la societatile de investitii financiare, sa reuseasca sa schimbe comportamentul investitorilor. Suntem o piata mica si este clar ca lipsa investitorilor straini conteaza foarte mult", mai spune Trif.
Lichiditatea continua sa se mentina la un nivel scazut, Bursa inregistrand ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7 mil. euro (26 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj total de 1,3 mil. euro (5 mil. lei). "Si pe piata RASDAQ multe dintre societatile care in ultima saptamana au inregistrat cresteri au avut pierderi serioase in ultimele doua sedinte", spune Trif.
El este de parere ca ultimele scaderi au fost de asteptat din punctul de vedere al analizelor tehnice si crede ca o noua scadere ar putea sa creeze o situatie cu adevarat grea pentru Bursa de Valori, insa daca sedinta de astazi va aduce o crestere, atunci pierderile din ultimele doua zile nu ar mai conta foarte mult.
Pietele internationale continua sa fie o piedica in revenirea Bursei de la Bucuresti, din cauza corelatiei puternice dintre piata romaneasca si pietele straine. Astfel, principalele piete europene au inregistrat ieri scaderi, indicele francez CAC-40 pierzand spre sfarsitul sedintei cu 1,6%, indicele german DAX cu 1,5%, in vreme ce FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 1%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a pierdut in ultima sedinta de tranzactionare 0,4%.
Scaderile ar putea fi provocate si de pretul petrolului, care a depasit de curand pragul de 112 dolari pe baril. Cresterea a venit ca urmare a publicarii statisticilor saptamanale privind stocurile americane, care s-au diminuat cu 3,2 mil. barili saptamana trecuta.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 1,51%, pe fondul unui rulaj de circa 243.000 euro (0,9 mil. lei). SIF-ul si-a alocat pentru acest an un buget de investitii de 20 mil. euro (73,4 mil. lei), urmarind cresterea rentabilitatii portofoliului si diversificarea acestuia. Societatea va urmari diversificarea plasamentelor monetare, prin efectuarea de investitii si in instrumente financiare de pe pietele internationale daca se vor identifica instrumente cu rentabilitati mai mari decat pe piata locala. Pentru 2008, SIF Banat-Crisana iti propune o tinta de profit de 104 milioane de lei. SIF-ul a obtinut anul trecut un profit net de 122,8 mil. lei, cu 47,7% peste rezultatul din 2006.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut ieri 1,2%, pe fondul unui rulaj de 15.000 de euro (54.000 de lei). Producatorul de medicamente si-a bugetat pentru acest an o crestere a profitului net cu 7%, la 14,5 milioane de lei (3,9 milioane de euro, la un curs de 3,7 lei/euro). Compania estimeaza, de asemenea, o crestere cu 12% a cifrei de afaceri, la aproape 70 milioane de lei (19 milioane de euro). Compania a raportat anul trecut un profit net de 13,5 mil. lei la afaceri de 62,3 mil. lei. Conducerea companiei a propus actionarilor ca profitul de anul trecut sa fie incorporat in capitalul social urmand sa distribuie actiuni gratuite in loc de dividende cash.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au sarit ieri cu 7,95%, pe fondul unei lichiditati de 26.000 de euro (97.000 de lei). Mai multi investitori londonezi, reprezentati de firma de consultanta Boston Capital Services din Londra, sunt interesati sa preia pachetul majoritar al combinatului chimic. Reprezentantii Boston Capital Services au precizat ca nu exclud si o colaborare cu principalul actionar minoritar al Oltchim, grupul german PCC, care detine 12,9% din actiunile combinatului chimic. De asemenea, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea achizitiona pachete de pana la 25% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea.

Titlurile Santierului Naval Orsova (SNO) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret de miercuri. Santierul Naval si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 122,6 mil. lei, in crestere cu 25,7% fata de 2007. Cheltuielile vor creste cu un ritm similar, respectiv cu 26,4%, la 112,8 mil. lei. Santierul naval a programat pentru 2008 investitii de 8,4 mil. lei. Compania a anuntat ca va distribui actionarilor, pentru exercitiul financiar aferent anului trecut, un dividend brut de 0,4 lei pe actiune, egal cu cel distribuit pentru 2006. Valoarea totala a dividendelor care urmeaza sa fie distribuite se ridica la 3,46 mil. lei si reprezinta aproximativ jumatate din profitul net inregistrat anul trecut, de 7 mil. lei.

Actiunile Mecanica Rotes (METY) au pierdut ieri 6%. Producatorul de articole de robinetarie estimeaza ca va obtine in acest an venituri totale de 11,7 mil. lei (3,3 mil. euro), in scadere cu 72% fata de nivelul inregistrat in 2007. Anul trecut, veniturile companiei s-au triplat, la 42,3 mil. lei (12,1 mil. euro), de la 14,4 mil. lei in 2006, pe fondul marcarilor de profit din operatiunile cu actiuni derulate la Bursa de Valori Bucuresti. Compania se asteapta la un profit net de 1,81 mil. lei (circa 510.000 de euro), in scadere cu 74% fata de castigul inregistrat in 2007. Capitalul social al firmei va fi majorat cu 4,2 mil. lei, pana la 46,6 mil. lei, prin incorporarea unor rezerve din profitul din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO