Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au scazut pentru a treia zi consecutiv, dar brokerii sunt linistiti

SIF-urile au scazut pentru a treia zi consecutiv, dar brokerii sunt linistiti
12.05.2009, 19:47 18

SIF-urile au inregistrat ieri a treia sedinta de scaderi consecutive, indicele BET-FI pierzand 5,3% si inchizand sedinta in jurul nivelului de 17.600 de puncte.

Indicele BET-NG al sectorului energetic si indicele BET au scazut cu cate 3%. Rulajul pietei s-a mentinut in continuare scazut, la 5,4 mil. euro, brokerii apreciind evolutii similare pe toata perioada verii.
"Ce vedem in piata este mai degraba o perioada normala de corectii, insa se contureaza doua variante pentru la toamna. Una optimista si optima, in care Bursa se consolideaza pe perioada verii, iar din septembrie incepe sa urce pana la un 30.000 de puncte pe SIF-uri. In cea de-a doua varianta, cea pesimista, piata ar putea scadea pana sub 15.000 de puncte pe BET-FI, capitalul de incredere in pietele de capital castigat in ultima perioada disparand complet", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest din Arad.
Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost si de aceasta data cele mai afectate titluri la categoria societatilor financiare, inregistrand o pierdere de 6,4% fata de referinta. Au fost urmate in top de scaderile SIF Transilvania (SIF3), cu 6% si SIF Moldova (SIF2), cu 5,4%. Restul societatilor financiare au marcat pierderi medii de 4,5%.
Bancile au marcat corectii asemanatoare, de pana la 3,7% in cazul titlurilor Bancii Transilvania (TLV), in vreme ce actiunie BRD au pierdut 3% fata de referinta, coborand la pretul de 8,2 lei/actiune.
"Sectorul financiar si in special bancile sunt foarte interesante din punctul de vedere al perceptiei investitorilor. Pana acum investitorii erau obisnuiti cu cresteri si rezultate record, insa se vede in piata o schimbare de perspectiva. Investitorii sunt interesati acum sa vada daca pretul la care au ajuns emitentii a inglobat si scaderile inregistrate de companii, iar in cazul in care pretul a depunctat prea mult compania, investitorii intra la cumparare pe respectivele titluri", a adaugat Chisu.
Sectorul energetic a inregistrat corectii apreciabile, in special pe companiile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN), care au coborat cu 7,7% si respectiv 3,6%, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) au marcat cea mai mica scadere din acest sector, de doar 0,8%.
Cele mai mari pierderi au fost inregistrate in sectorul constructiilor, titlurile Compa (CMP) si Turbomecania (TBM) consemnand scaderi de 14,6% si respectiv 10,8%.
"Per ansamblu probabilitatea ca lucrurile sa mearga bine este din ce in ce mai mare, iar investitorii simt asta. Pietele externe beneficiaza de incredere, iar pe termen lung ma astept ca si evolutia pietei locale sa fie una pozitiva. Nu vreau sa ma hazardez, dar cred ca ce-a fost mai rau a trecut. Cel putin acesta este sentimentul care vine de pe piete externe", a incheiat Chisu.
Contrar evolutiei de la Bucuresti, principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere evolutii pozitive, de mica amploare insa cel mai mare avans a fost inregistrat de indciele german DAX, care urca cu 0,7% fata de referinta.
Restul indicatorilor marcau cresteri modeste de pana in 0,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO