Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile continuă corecţiile, blue-chips-urile se menţin pe linia de plutire

Autor: Stefan Musgociu

23.11.2010, 23:40 194

Majoritatea titlurilor de la BVB au scăzut uşor în şedinţa deieri, pe volume reduse de tranzacţionare, iar puţinii investitoridin piaţă, în special cei care au tranzacţionat acţiuni SIF, auîncercat să urmeze linia descendentă a burselor externe. IndiceleBET a închis şedinţa în uşoară creştere, datorită evoluţiilorpozitive ale acţiunilor BRD, Transelectrica şi Transgaz, în timp ceacţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) auscăzut în medie cu 1,57%.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a înregistrato corecţie de 0,5%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 mil. lei (3mil. euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul dinşedinţa precedentă. Andreea Gheorghe, analist la firma de brokerajIntercapital Invest, crede că lichiditatea redusă este determinatăatât de incertitudinea de pe plan intern, cât şi de numărul redusde titluri în care investitorii pot face plasamente.

"Impredictibilitatea evoluţiei economiei româneşti, generată deevenimentele de la începutul verii (majorarea TVA şi reducerile desalarii în mediul bugetar - n.red.) şi un orizont pozitiv din punctde vedere economic destul de îndepărtat poartă doar o parte dinvina evoluţiei Bursei în ultima perioadă. Dacă piaţa locală avea odimensiune normală raportat la dimensiunea economiei, cred călucrurile stăteau cu totul altfel în toamnă, în ciuda situaţiei dineconomie. Pe Bursă activează un număr redus de investitori străini,care au investit aici anticipând un anumit potenţial de creştereatât pentru nivelul preţurilor acţiunilor listate, cât şi în ceeace priveşte oferta de emitenţi", a declarat ea.

Majoritatea investitorilor străini sunt pe poziţii de aşteptare,întrucât pe piaţa locală sunt listate puţine companii, spredeosebire de ţări precum Polonia sau Turcia, care atrag capitalprin intermediul Bursei.

"Această explicaţie poate fi susţinută de o comparaţie întreevoluţia CDS-urilor până în vară şi evoluţia indicilor bursieri,între acestea existând o corelare negativă ridicată, şi evoluţiaCDS/indici din ultima perioadă. Astfel, cotaţiile CDS-urile auscăzut, ceea ce arată o îmbunătăţire uşoară a contextului local,însă indicii locali au consemnat o evoluţie de range (variaţiireduse - n.red.) sau chiar scădere. Aşadar, nu putem pune totul peseama contextului economic intern", a afirmat Gheorghe.

Ea crede că listarea Fondului Proprietatea este un evenimentfoarte important pentru piaţa locală de capital şi poate schimbaimaginea şi dimensiunea Bursei, însă spune că şi alte companii destat ar trebui listate.

Titlurile BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primelepoziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 2,6 mil. lei,respectiv 1,8 mil. lei, şi au asigurat 35% din rulajul pieţeiacţiunilor. Cotaţia titlurilor BRD a avansat cu 0,85%, la 11,8 lei,iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF2 a fost efectuatăla 1,28 lei, preţ în scădere cu 1,54%.

Pe RASDAQ, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile ComcerealVaslui (CCEV), cu un rulaj de 435.000 de lei şi o creştere de14%.

Investitorii au realizat ieri şi operaţiuni cu obligaţiuni emisede BEI, produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulatăde 1,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO