Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile sunt din nou in forma

27.01.2006, 19:44 10

SIF-urile au revenit ieri in centrul atentiei investitorilor, o data cu publicarea contractului de privatizare a BCR, castigand in medie aproape 3%, pe fondul unei lichiditati in crestere.

Brokerii spun ca, odata risipita incertitudinea viitoarei listarii BCR, investitorii si-au indreptat din nou atentia asupra titlurilor celor cinci societati de investitii financiare, facandu-si din nou calcule in legatura cu valoarea reala a activului net al acestora.

"Doua aspecte au fost cele care au determinat revenirea in tromba a SIF-urilor in sedinta de azi (ieri - n.r.). Primul este publicarea contractului de privatizare a BCR care a alungat temerile investitorilor in legatura cu eventuale prevederi care sa defavorizeze SIF-urile. Al doilea factor este reprezentat de incheierea cu succes a majorarii de capital derulate de Erste pentru atragerea fondurilor necesare pentru achitarea pretului platit pentru pachetul majoritar al BCR. Succesul de care s-a bucurat aceasta oferta arata increderea sporita pe care o arata marii jucatori de pe piata internationala fata de aceasta achizitie", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

"Mai mult ca sigur ca si in zilele urmatoare vom avea cresteri pe SIF-uri, pe de o parte datorita rezultatelor bune pe care acestea le-au raportat pe 2005, si pe de alta parte datorita asteptarilor ridicate privind rezultatele preluarii BCR de catre Erste, care se vor rasfrange si asupra actionarilor minoritari", a mai precizat Simionescu.

Unii brokeri spun insa ca agitatia din ultima perioada a fost nefondata si ca nu exista nici un motiv important care sa determine volatilitatea ridicata inregistrata in ultima perioada pe segmentul SIF-urilor.

"Cred ca lumea s-a agitat prea mult pe seama zvonurilor care au circulat in ultima perioada si care s-au dovedit nefondate. Cel mai important lucru confirmat in urma publicarii contractului de privatizare a BCR este listarea bancii la Bursa. Probabil ca unii dintre investitori au vrut confirmarea oficiala a informatiilor legate de acest contract", a aratat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Indicele BET-FI s-a apreciat ieri cu 2,8%, tranzactiile realizate cu titlurile SIF reprezentand peste 50% din rulajul total din piata. Majoritatea titlurilor din piata au inregistrat ieri cresteri, indicele BET-C castigand 0,8%, in timp ce indicele BET a inchis sedinta la un nou maxim istoric.



Actiunile SIF Oltenia au castigat ieri peste 3,9%, fiind totodata cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un rulaj de peste 11,7 milioane de lei (3,2 milioane de euro). Cresterile au venit pe fondul interesului mai ridicat manifestat ieri de investitori pentru segmentul SIF. "SIF Oltenia s-a impus in ultimul an ca fiind SIF-ul preferat in recomandarile brokerilor. Acest lucru se datoreaza implicarii active pe piata de capital, care a determinat si o eficienta mai ridicata. Multi investitori se uita, de asemenea, la structura actionariatului", a aratat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

SIF Oltenia a raportat cel mai mare profit pe 2005 dintre cele cinci SIF-uri.



Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au inregistrat ieri o crestere de 3,6% pe fondul unei lichiditati bune. Actiunile Flamingo au inchis sedinta la cotatia de 0,425 lei/actiune, valoarea transferurilor derulate cu acestea ridicandu-se la aproape un milion de euro. Brokerii spun ca evolutia buna a fost determinata de achizitiile realizate de investitorii institutionali. "Cred ca Flamingo devine unul din titlurile preferate de investitorii institutionali datorita faptului ca acesta este cam singurul emitent din domeniul IT listat la Bursa. In plus, compania are o pozitie stabila, iar prin preluarea Flanco isi va consolida aceasta pozitie", a precizat Razvan Pasol.



Actiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia au pierdut ieri 0,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,120 lei/actiune, dupa ce au atins pe parcursul zilei un maxim de 0,125 lei/actiune. In ultima saptamana, titlurile Petromidia au castigat peste 7%. "Cresterile din ultimele zile sunt legate de declaratiile presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, care vrea sa trimita dosarul in care este cercetat in instanta, aratandu-si astfel dorinta de a finaliza scandalurile in care este implicat, ceea ce a determinat si o crestere a increderii investitorilor. Pe de alta parte, pretul ridicat al petrolului favorizeaza companiile petroliere", a aratat Adrian Simionescu.



Titlurile producatorului de aeronave IAR Brasov au inregistrat ieri o noua apreciere importanta, de peste 24%, pe fondul unei lichiditati in crestere comparativ cu sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni s-a ridicat la 234.000 de lei (65.000 de euro). Cresterea interesului investitorilor fata de aceste titluri este legata de perspectivele de reluare a procesului de privatizare a societatii. "Pretul actiunilor e in continuare foarte mic in comparatie cu nivelul actual al activelor. Daca pana acum societatea nu prezenta perspective pentru viitor, reluarea negocierilor privind privatizarea o face din nou interesanta pentru investitori", spune Adrian Simionescu.



Actiunile companiei de asigurAri Ardaf au urcat ieri cu peste 9,2%, pe fondul unor ordine de cumparare importante venite spre finalul sedintei de tranzactionare. Ultimul pret pentru aceste titluri a fost ieri de 0,366 lei/actiune, dupa ce acestea au atins o cotatie maxima de 0,369 lei/actiune. Brokerii spun ca domeniul asigurarilor reprezinta unul foarte interesant din perspectiva investitorilor pe piata de capital, dezavantajul companiilor de la noi fiind ca sunt listate pe o piata pe care sunt mai putin vizibile. "Toate societatile de asigurari trec printr-un proces de restructurare si de aceea ma astept ca investitorii sa le priveasca cu mai multa atentie", a precizat Simionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO