Burse - Fonduri mutuale

Simionescu: Anumiţi investitori instituţionali au început să acumuleze

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu - Mediafax

26.09.2010, 23:05 29

Bursa a revenit vineri pe creştere, dar a încheiat săptămâna laniveluri apropiate de cele din săptămâna precedentă.

Oscilaţiile la nivelul indicilor continuă să fie foarte reduse,fapt care ţine piaţa în continuare în aşteptare. Indicele BET alcelor mai importante zece companii de pe Bursă, exceptândSIF-urile, a câştigat vineri 0,24%, după o corecţie de 0,17% înşedinţa de joi şi a închis cu doar 3 puncte peste nivelul din urmăcu o săptămână (5.211 faţă de 5.208). Nici indicele general alpieţei, BET-C, nu a reuşit o evoluţie mai spectaculoasă, avândvineri un avans de 0,48%, dar închizând săptămâna cu 2 puncte maijos (3.025 faţă de 3.026,5).

SIF-urile au fost ceva mai active, închizând vineri cu ocreştere de 1,07%, marcând astfel un avans de 1,4% la nivelulîntregii săptămâni.

Singura veste bună au fost tranzacţiile mai mari din ultimasăptămână, miercuri cu acţiunile BRD, iar vineri cu titlurile Socep(SOCP), care arată disponibilitatea unor investitori de a acumulapachete mari de acţiuni la preţurile actuale.

Titlurile Socep Constanţa (SOCP) au fost vedetele şedinţei devineri, cu o nouă creştere de 15%, după ce SIF Olte-nia a anunţatcă şi-a vândut pachetul de 10% pe care-l deţinea cu circa 14 mil.lei. Anterior, acţiunile Socep câştigaseră 60% în cinci şedinţe,fără ca să fi existat nicio ştire importantă din parteacompaniei.

"Aparent, unele acţiuni cresc fără un motiv, adică nu sunt ştiricare să influenţeze preţurile, însă eu cred că anumiţi investitoriinstituţionali au început să acumuleze pachete, considerând căpreţurile sunt la niveluri atractive. Aceştia fie că îşiconsolidează poziţiile, fie revin pe unele acţiuni de pe care auieşit anterior. Creşterile accelerate sunt determinate şi despeculatori, care văzând interesul pentru cumpărarea unor acţiuni,intră şi duc preţul mai sus, tocmai în ideea că cel interesat depreluarea unor pachete mai mari va continua să cumpere, iarspeculatorii vor vinde la preţuri mai mari", a explicat AdrianSimionescu, directorul general al firmei de brokeraj ViennaInvestment Trust. El consideră că revenirea interesului unorinvestitori mai mari este determinat şi de apropierea listăriiFondului Proprietatea.

"Deja s-a acumulat multă tensiune în piaţă, deoarece burseleexterne au mai crescut în ultima perioadă, în timp ce la noi piaţaabia s-a mişcat. Lumea aşteaptă să se dea startul unei direcţii şisă reînceapă să tranzacţioneze. Cred că dacă bursele externe vorcontinua evoluţia pozitivă, s-ar putea să vedem din nou şedinţe cucreşteri de 4% - 5% la nivelul întregii pieţe", a mai spusSimionescu.

Indicele S&P 500 care urmăreşte cele mai importante 500 decompanii listate pe bursele americane, a câştigat 9,46% de laînceputul lunii septembrie, iar indicele DAX al pieţei germane aurcat cu 6,3%. În aceeaşi perioadă, indicele BET-XT, care urmăreştecele mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti acâştigat 3,3%.

Cele mai mari creşteri comparativ cu finele lunii august le-auînregistrat acţiunile Socep, cu un avans de 80%, şi Oil Terminal(OIL), cu 33%.

Dintre titlurile lichide, acţiunile BVB conduc cu un avans de15%, urmate de SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 10%, şi SIF Moldova(SIF2), cu plus 8,65%. Cele mai tranzacţionate titluri de laînceputul lunii septembrie au fost acţiunile BRD, cu schimburi de47 mil. lei şi o creştere de 3,45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO