Burse - Fonduri mutuale

Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, arestat preventiv în dosarul de trafic de influenţă

Sorin Blejnar

Sorin Blejnar

Autor: Mediafax

08.11.2016, 18:38 545

Tribunalul Prahova a decis, marţi, arestarea preventivă a fostului preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este acuzat că, în calitate de şef al instituţiei, ar fi primit peste 13 milioane de lei, alături de alte persoane, pentru exercitarea influenţei asupra unor subalterni.

"A fost admisă propunerea şi s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la comunicare. Inculpatul nu a fost prezent la pronunţare", a declarat purtătorul de cuvânt Alina Anton pentru MEDIAFAX.

Fostul şef al ANAF a fost eliberat la ora 16.10, ca urmare a expirării mandatului de reţinere, şi a părăsit clădirea Tribunalului Prahova. Blejnar a părăsit clădirea Tribunalului Prahova după ce a aşteptat mai bine de 3 ore.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Sorin Blejnar că, în cursul anului 2011, a acceptat din partea unui afacerist promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul ANAF.

Banii respectivi urmau să-i fie remişi lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei asupra unor subalterni, pentru ca aceşti să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.

"În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive", potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, postat pe site-ul instituţiei.

"Cine ascultă nişte denunţuri ale unor oameni cu probleme, poate să ia măsuri, dacă are putere", a declarat, luni seară, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Sorin Blejnar, care a mai precizat că este "total" nevinovat.

El urmează să fie prezentat marţi magistraţilor Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Fostul şef ANAF a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat, alături de soţii Radu şi Diana Nemeş, de complicitate la evaziune fiscală cu produse petroliere şi constituirea unui grup infracţional organizat.