Burse - Fonduri mutuale

Statul a lipsit din nou de la AGA de la Transgaz. Beze, AIPC: Reformarea companiilor de stat e o minciună gogonată

Autor: Andrei Chirileasa

09.06.2011, 11:37 1027

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Transgaz Mediaş(TGN) programată pentru joi la ora 10:00 nu a putut avea loc dincauză că reprezentantul Ministerului Economiei, acţionarulmajoritar al companiei, nu a fost prezent, potrivit unor surse dinpiaţă.

La fel s-a întâmplat şi la AGA de la Transgaz din aprilie, cândMinisterul Economiei nu şi-a trimis niciun reprezentant la primaconvocare. Ministerul deţine 73,5% din acţiunile Transgaz, iarFondul Proprietatea (FP) are 15%.

Prin neprezentarea statului, ceilalţi acţionari care au făcutdeplasarea la Mediaş, printre care se numără şi reprezentantul FP,va trebui să aştepte până mâine pentru a ţine AGA.

"Dispreţul total pe care îl arată statul faţă de piaţa decapital ne doveşte fără nici o urmă de îndoială că România, este,exact ca şi Grecia, adepta capitalismului balcanic. Una spunem şialta facem. În memorandumul cu FMI şi UE, în toate seminariilenaţionale şi internaţionale, ne luăm angajamente că eficientizăm şitransparentizăm companiile de stat şi listăm pachete pe bursă darîn realitate nu ştim cum să ne protejam mai bine camarila, subpretexte puerile cum că nu e cel mai bun moment pentru listare.Este evident pentru toata lumea că, dacă ne vom comporta ca grecii,nu vom putea avea vreo soartă diferită de a lor. La primaconferinţă unde voi mai auzi minciuni gogonate cu reformareacompaniilor de stat de către clasa politică voi veni pregătit cuouă şi voi arunca în politicianul care ne va mai sfida în asemeneahal", a declarat Dumitru Beze, preşedintele AsociaţieiInvestitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Pe ordinea de zi a AGA de la Transgaz sunt aprobarea situaţiilorfinanciare pe 2010 şi a dividendelor, puncte care au fost discutateşi în AGA de la finele lunii aprilie şi la care MinisterulEconomiei a votat împotrivă.

Reprezentanţii ministerului şi-au motivat decizia de atunci prinfaptul că Transgaz are nevoie de bani pentru a-şi onorainvestiţiile în proiectul Nabucco şi că distribuirea a 90% dinprofitul companiei pentru dividende ar reduce semnificativresursele companiei.

Cu toate astea, noua AGA, care trebuia să se ţină astăzi, are peordinea de zi exact aceeaşi propunere de dividend, respectiv 28,77lei/acţiune, ceea ce înseamnă că 90% din profitul companiei arajunge la acţionari, dacă propunerea va fi aprobată. A douaconvocare este programată pentru vineri, 10 iunie, la aceeaşi oră(10:00).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO