Burse - Fonduri mutuale

Opinie Andrei Chirileasa, ZF: Avem nevoie de companii mari pe Bursă. Listaţi Romgaz, Hidroelectrica şi Romtelecom

Opinie Andrei Chirileasa: Avem nevoie de companii mari pe Bursă. Listaţi Romgaz, Hidroelectrica şi Romtelecom

Avem nevoie de companii mari pe Bursă. Listaţi Romgaz, Hidroelectrica şi Romtelecom

Autor: Andrei Chirileasa

30.05.2011, 23:54 610

Bursa de la Bucureşti are nevoie de companii mari de statlistate pentru ca să poată să concureze pentru banii fondurilor deinvestiţii active în regiune cu pieţe precum Polonia, Cehia şiUngaria.

Din cele 47 de companii listate pe pieţele din regiune care aucapitalizări de peste un miliard de euro, doar trei sunt companiiromâneşti (Petrom, BRD şi Fondul Proprietatea). Din acest punct devedere, Bursa de la Bucureşti ocupă abia locul cinci în regiune,fiind întrecută chiar şi de Croaţia, care are patru companii întop.

Liderul regional, Polonia, are nu mai puţin de 29 de companiilistate cu peste un miliard de euro capitalizare. Valoarea cumulatăa celor 29 de companii se ridică la 115 mld. euro. Cehia are cincicompanii mari, dar printre ele se numără CEZ, cea mai mare companiedin regiune, care are singură o capitalizare de 20,8 mld. euro, maimare decât capitalizarea tuturor companiilor româneşti listate laBucureşti (17 mld. euro). Ungaria are patru companii de peste unmiliard de euro, dar cu o valoare cumulată de 21 mld. euro.

Pentru a atrage atenţia investitorilor mari şi pentru a putea fiîncadrată într-adevăr în categoria pieţelor emergente, Bursa de laBucureşti are nevoie de mai multe companii mari, de peste unmiliard de euro, care să aibă în acelaşi timp şi un free-floatsuficient de mare pentru a putea susţine tranzacţii de 5-10 mil.euro pe zi. Listarea Fondului Proprietatea, în ianuarie, a reuşitsă atragă pentru puţin timp atenţia asupra pieţei de la Bucureşti,dar entuziasmul s-a stins repede, când fondurile străine şi-au datseama că în afară de FP găsesc aici puţine alternative deinvestiţii.

Mai mult, unele dintre fondurile de pensii administrate privat(Pilon II) au început să investească banii românilor pe pieţeprecum Polonia sau Ungaria, unde găsesc companii mari şi lichidedin sectoare care nu sunt bine reprezentate pe bursa locală. Sumeleinvestite afară ar putea creşte odată cu activele fondurilor depensii şi astfel, în loc să finanţeze economia românească, baniiromânilor ar putea ajunge să finanţeze companiile poloneze sau pecele din Franţa şi Germania.

De aceea statul trebuie să-şi respecte promisiunile şi săînceapă demersurile pentru listarea marilor companii pe care le maiare în portofoliu: Hidroelectrica, Romgaz, Romtelecom, dar săinsiste şi ca austriecii de la Erste să-şi respecte angajamentulprivind listarea BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO