Burse - Fonduri mutuale

Statul selectează în decembrie intermediarul ofertei Transgaz

Autor: Adrian Cojocar

17.11.2011, 00:03 421

Ministerul Economiei a anunţat că intenţionează să vândă pe bursă un pachet de 15% din acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) în cadrul unei oferte publice şi ca urmare aşteaptă până pe data de 8 decembrie ofertele brokerilor pentru a selecta intermediarul operaţiunii.

La preţul de ieri de pe bursă, de 213,3 lei/unitate, oferta Transgaz s-ar putea ridica la 86 mil. euro.

Printre condiţiile pe care Ministerul Economiei le impune celor care vor să intermedieze oferta publică de vânzare de acţiuni a Transgaz se regăseşte faptul că managerul sindicatului de intermediere nu poate îndeplini această calitate decât pentru o singură ofertă aflată în derulare. Totodată, un sindicat nu poate fi selectat în calitate de intermediar al Transgaz dacă în componenţa sa se găsesc doi intermediari care au fost selectaţi anterior pentru altă ofertă aflată în derulare.

Motivul este că statul intenţionează să deruleze şi alte oferte publice de vânzare pe bursă şi acestea s-ar putea suprapune. Sindicatul de intermediere format din BCR, Intercapital şi Swiss Capital, în care BCR este manager de sindicat, a fost selectat de stat recent pentru a intermedia oferta de vânzare a unui pachet de 15% din Transelectrica Bucureşti (TEL) pe bursă. Sindicatul condus de BCR a fost şi singurul care s-a arătat interesat de intermedierea ofertei Transelectrica, iar oferta este programată pentru primăvara anului viitor.

Statul şi-a exprimat dorinţa de a relua anul viitor oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din OMV Petrom (SNP), după ce la prima încercare aceasta a eşuat.

Ministerul Economiei va relua până în decembrie licitaţia pentru intermedierea ofertei de listare a operatorului aerian Tarom prin vânzarea unui pachet de 20% din acţiuni. Prima licitaţie a fost anulată după ce singura ofertă depusă, cea a consorţiului format din Carpatica Invest şi Swiss Capital, a fost caracterizată de ministrul transporturilor Anca Boagiu ca fiind neconformă şi scumpă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO