Burse - Fonduri mutuale

Ştiaţi că aţi devenit acţionari la Ropharma? Fondul de pensii al ING a cumpărat 5,5% din companie

Ştiaţi că aţi devenit acţionari la Ropharma? Fondul de pensii al ING a cumpărat 5,5% din companie

Autor: Andrei Chirileasa

28.09.2011, 19:03 1043

Fondul de Pensii Administrat Privat ING a cumpărat marţi 5,5% din acţiunile distribuitorului de medicamente Ropharma Braşov (RPH), cu 9,2 mil. lei (2,1 mil. euro), de la omul de afaceri Mihai Miron.

Anterior tranzacţiei de marţi fondul nu avea acţiuni la Ropharma, potrivit datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori de către administratorul fondului, ING Pensii.

Fondul de pensii al ING este cel mai mare din piaţă, cu peste 1,67 milioane de cotizanţi. Astfel, fiecare participant în fond este acum acţionar indirect la Ropharma, iar pensia sa va depinde într-o mică măsură şi de evoluţia acestor acţiuni în următorii ani.

Aceasta este prima tranzacţie raportată de un fond de pensii local pe bursă şi totodată prima dată când un fond de pensii devine acţionar semnificativ (cu peste 5% din acţiuni) la o companie listată.

Ropharma este controlată de omul de afaceri Mihai Miron, care deţine prin intermediul mai multor firme circa 70% din acţiuni. El a vândut marţi o participaţie de 6,7% pentru care a încasat 11,2 mil. lei (circa 2,6 mil. euro).

Ropharma încearcă să urce în topul celor mai mari distribuitori de medicamente de pe piaţa locală, o piaţă puternic zguduită de insolvenţele unor companii mari precum Relad sau Montero. Compania a înregistrat o creştere puternică a afacerilor în ultimii ani, de la 68 mil. euro în 2009 la 84 mil. euro în 2010, iar pentru acest an ţinteşte spre 100 mil. euro. Compania a înregistrat un profit net de 2,58 mil. euro anul trecut.

Acţiunile Ropharma au fost promovate la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti în urmă cu un an, dar de la începutul anului au pierdut circa 40% din valoare. Capitalizarea companiei este în prezent de 44 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO