Burse - Fonduri mutuale

Stimulentele bursei au dat roade: market makerii au fost mai activi în octombrie

Stimulentele bursei au dat roade: market makerii au fost...

Autor: Ioana Tudor

07.11.2014, 00:06 282
Brokerii de la bursa din Bucureşti care oferă servicii de market making şi-au inten­si­ficat activitatea în luna octombrie, valoarea tranzacţiilor realizate de aceştia pe acţiunile pe care sunt înregistraţi crescând cu 49% comparativ cu primul semestru.
 
Market makerii trebuie să asigure un volum minim corespunzător ofertei ferme de vân­zare şi cumpărare de cel puţin 200 de ac­ţiuni. De asemenea, nu pot obţine profit (spread) mai mare de 1% din diferenţa cota­ţiilor de vânzare şi cumpărare.
 
Evoluţia din octombrie vine în contextul în care brokerii care contribuie la creşterea lichidităţii pieţei beneficiază de comisioane reduse. BVB a introdus în octombrie un pa­chet suplimentar de stimulente pentru aceştia, denumit schema cotă-parte din venituri.
 
Dacă un market maker deţine această ca­li­tate pentru cel puţin şase luni şi înde­pli­neşte ob­ligaţiile de cotare, atunci este eli­gibil pentru schema progresivă de sti­mu­lente. Ni­velul stimulentelor este direct corelat cu pon­derea activităţii market ma­kerului în totalul valorii tranzacţionate pe o acţiune, în piaţa sa principală. „Rezultatele programului de market making au arătat până în prezent că programul funcţionează, şi funcţioneaza eficient. Pentru dezvoltarea acestui program, mai avem în vedere şi alte măsuri, precum crearea unui cadru adecvat pentru short selling şi un mecanism funcţional pentru împru­mutul de instrumente financiare“, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO