Burse - Fonduri mutuale

Strainii au adus de 2,7 ori mai multi bani pe piata

22.03.2007, 18:17 12

Achizitiile nete ale strainilor la Bursa de Valori Bucuresti si piata RASDAQ in februarie au crescut de circa 2,7 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si au totalizat 113,1 mil. euro (382,7 mil. lei), potrivit datelor publicate ieri de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Nivelul achizitiilor realizate de nerezidenti in februarie este aproape dublu fata de cel din prima luna a acestui an, cand acestea se ridicau la 57,8 mil. euro (196 mil. lei).
Investitorii straini au cumparat, in februarie, actiuni pe bursa in valoare de 193,5 milioane de euro (654,6 milioane de lei) si au vandut participatii ce au cumulat 80,4 milioane de euro (271 milioane de lei).
Intrarile nete ale investitorilor nerezidenti s-au ridicat in februarie la 53,1 milioane de euro (179,7 milioane de lei), cu 21% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Cei mai importanti cumparatori au fost in ordine investitorii din Marea Britanie, Austria, Statele Unite ale Americii si Cipru. Printre vanzatorii straini cei mai activi in februarie, s-au numarat cei din Cipru, Luxemburg, Austria si Insulele Cayman, care impreuna au realizat aproape 75% din vanzari.
In ceea ce priveste sectoarele de activitate, cumpararile nete de actiuni din domeniul altor tipuri de intermedieri financiare, adica in general SIF-urile, au fost in valoare de 193,1 milioane de lei (53,6 milioane de euro).
In domeniul prelucrarii titeiului, sector reprezentat pe Bursa mai cu seama de Rompetrol Rafinare, diferenta dintre cumparari si vanzari de actiuni s-a cifrat la 22,7 milioane de euro (81,8 milioane de lei).
Pe sectorul de extractie a hidrocarburilor, reprezentat in principal de Petrom, strainii au realizat achizitii nete de actiuni care au insumat 15,9 milioane de lei (4,7 milioane de euro).
In actiuni ale bancilor, incluse in alte activitati de intermedieri monetare, nerezidentii au realizat investitii nete de 23,5 milioane de euro (84,7 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO