Burse - Fonduri mutuale

Subsidiarele Petrom au adus venituri de 586 mil. euro si pierderi de 71 mil. euro

25.03.2008, 19:01 25

Petrom (SNP) a inregistrat la nivel consolidat venituri de 4,47 mld. euro in 2007, in crestere cu 3% comparativ cu rezultatul consemnat in urma cu un an.
Practic, cele 25 de companii, care impreuna cu Petrom SA alcatuiesc grupul Petrom, au adus anul trecut venituri suplimentare de 586 mil. euro la veniturile de 3,88 mld. euro pe care le-a raportat cea mai mare companie romaneasca. Din cele 25 de companii care apar in rezultatele consolidate ale Petrom, 9 sunt companii romanesti, restul fiind active pe pietele straine.
In ceea ce priveste profitul net, la nivel consolidat Petrom a inregistrat un castig net de 461,3 mil. euro, in scadere cu 2% comparativ cu 2006. Nivelul este cu 70,7 mil. euro mai mic decat castigul net raportat de Petrom SA care a avut o valoare de 532 mil. euro anul trecut, dar care a fost in scadere cu 18% comparativ cu performanta din 2006.
Principalii factori care au dus la scaderea rezultatelor Petrom au fost aprecierea leului din prima parte a anului coroborata cu scaderea productiei.
Desi Petrom a reusit sa-si stabilizeze productia in a doua parte a anului, iar barilul a atins maxime istorice, in timp ce leul s-a depreciat semnificativ, aprecierea leului din prima parte a anulat acest avantaj.
Printre companiile care s-au dovedit profitabile anul trecut si care fac parte din grupul Petrom se numara OMV Romania, care a raportat un profit inainte de dobanzi si de impozitare de 58 de milioane de lei (17,3 milioane de euro), Petrom Gas cu 51 de milioane de lei (15,2 milioane de euro), OMV Bulgaria cu 37 mil. lei (11 milioane de euro), OMV Serbia cu 36 de milioane de lei (10,7 milioane de euro), companiile Rafiserv cu 32 de milioane de lei (9,6 milioane de euro) si Petrom Moldova cu 26 de milioane de lei (7,78 milioane de euro). Cea mai mari pierdere a fost inregistrata de companiile Ring Oil din Rusia, 144 mil. lei (43 de milioane de euro), potrivit rapoartelor intocmite de Petrom.
Potrivit celor mai recente declaratii ale conducerii companiei, pentru anul 2008 sunt asteptate performante financiare cel putin egale cu cele consemnate anul trecut, tinand cont ca se iau in calcul cotatii ridicate ale barilului de titei, dar si o volatilitate destul de pronuntata a cursului valutar cel putin in prima jumatate a anului. Grupul Petrom este expus in principal riscurilor legate de preturile diferite pe piata si marjelor, riscului evolutiei cursului dolarului si riscurilor de incidente periculoase majore.
"Cotatiile medii ale titeiului, diferenta dintre cotatiile Brent si Ural precum si cursul de schimb al dolarului se estimeaza ca se vor mentine la aceleasi nivele ca in 2007, desi cu fluctuatii considerabile pe termen scurt. Ratele de schimb RON/EUR si RON/USD se estimeaza ca vor inregistra in continuare fluctuatii. Este foarte probabil ca in primele trimestre ale anului 2008 sa se mentina pretul crescut al titeiului, ca urmare a costurilor ridicate din industria petroliera, a tensiunilor geopolitice crescande si a cresterii economice puternice din Asia", spun reprezentantii Petrom.
Odata cu cresterea cotatiilor la baril, reprezentantii Petrom au declarat ca anul acesta se asteapta si la o crestere a consumului de produse petroliere cu 10%.
"In 2008, prioritatea va ramane restructurarea si modernizarea Petrom SA, sustinuta de investitii semnificative de circa 6 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) in toate segmentele de activitate ale Petrom. Se prevad imbunatatiri treptate in Rafinare datorita investitiilor aferente programului de restructurare aflat in derulare. Imbunatatirile semnificative ale veniturilor vor fi mai evidente insa dupa finalizarea in 2011 a amplului program de investitii", mai spun sursele citate.
Pe partea de explorare si productie, cea mai importanta pentru rezultatele Petrom, se asteapta o crestere a productiei comparativ cu anul trecut printr-un program intensiv de forare.
"In 2008, preocuparea majora in E&P (explorare si productie - n.r.) va fi reducerea costurilor de productie prin integrarea segmentului de servicii petroliere ale Petromservice si initierea unui program de reducere a costurilor", spun reprezentantii Petrom.
In ceea ce priveste segmentul de explorare si productie, Petrom are de recuperat de la statul roman sume in valoare de 250,1 milioane de lei (68 de milioane de euro) aferente anului 2007, reprezentand creante referitoare la obligatiile de mediu.
La acestea se adauga si recuperarea datoriilor facute de Petrom cu dezafectarea a 11.120 de sonde petroliere, sume pe care trebuie sa le plateasca tot statul roman conform obligatiilor asumate in contractul de privatizare al companiei.
In total Petrom are de recuperat de la statul roman 511 milioane de euro pentru cheltuielile de mediu realizat. Suma reprezinta aproape trei sferturi din cat a incasat statul din privatizarea Petrom.
Unul dintre cele mai mari proiecte ale Petrom care va demara anul acesta este cel de constructie al unei unitati de producere a energiei electrice care va fi alimentata cu gaze din productia proprie.
"Prioritatea in 2008 o va constitui pregatirea lucrarilor de constructie la Petrobrazi a centralei electrice de 860 MW, alimentata cu gaze. Aceasta va reprezenta un pas deosebit de important, intrucat preconizam ca aceasta extindere a lantului valoric al gazelor va fi generatoare de valoare adaugata", mai spun reprezentantii Petrom.
Pe partea de rafinare vor continua investitiile la rafinaria Petrobrazi, in timp ce pe partea de marketing Petrom intentioneaza reconstruirea a circa 75 de statii de distributie a carburantilor, ceea ce ar putea duce la o imbunatatire a marjelor inregistrate de companie pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO