Burse - Fonduri mutuale

Tanasoiu: Plata dividendelor prin Depozitar va aduce mai multi investitori

Tanasoiu: Plata dividendelor prin Depozitar va aduce mai multi investitori

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central

21.01.2010, 23:10 62

"Suntem in faza de finala de selectare a bancii alaturi de carevom demara sistemul national de distribuire a dividendelor. Prinacest sistem centralizat, compania va putea alege metoda dedistributie a dividendelor: pentru actionarii care au transmisdetaliile conturilor bancare, prin transfer bancar. Pentru cei carenu detin conturi bancare, acestia vor putea ridica personaldividendele de la punctele din teritoriu sau vor putea primidividendele prin mandat postal, in functie de modalitatea dedistributie agreata de companie si comunicata DepozitaruluiCentral. Astfel, dividendele vor putea ajunge in orice oras sau satdin tara", a spus Adriana Tanasoiu.

La inceputul anului trecut, Depozitarul Central a anuntat caintentioneaza sa lanseze un sistem national de distribuire adividendelor catre actionari, pentru companiile de la BVB si pentrucele nelistate, astfel incat investitorii sa intre mai rapid inposesia sumelor respective.

Sistem national de dividende si call-center pentruactionari

Depozitarul Central este printre cele mai importante institutiiale pietei de capital, fiind responsabil de decontareatranzactiilor cu actiuni, dar si de custodia actiunilor companiilorlistate si a unora nelistate, precum Fondul Proprietatea, invaloare de aproximativ 20 mld. euro.

In prezent, actionarul majoritar al Depozitarului este Bursa deValori Bucuresti (BVB), cu o participatie de 66% din capital,restul fiind detinut de banci, SIF-uri si fonduri de investitii(RAEF si Broadhurst Investment). Principalele surse de venit aleinstitutiei sunt veniturile incasate din serviciile pentruemitenti, pentru detinatorii de titluri, precum si cele prestateintermediarilor.

Lansarea sistemului national de distribuire a dividendelor vamarca intrarea Depozitarului pe o piata controlata in prezent debancile comerciale si de Posta Romana. In prezent, actionarii isipot incasa dividendele cuvenite fie prin virament bancar, prinmandat postal, fie prin intermediul casieriei de la sediulsocietatii la care detin participatii. Cu toate acestea, actionariipot astepta mai mult de un an pentru a intra in posesia banilor,pentru ca fie nu se pot deplasa la sediul societatii, fie nu dispunde conturi bancare. Prin introducerea sistemului centralizat,operat de Depozitarul Central in parteneriat cu o banca comerciala,distributia dividendelor va fi simplificata si va deveni maiaccesibila actionarilor.

"Ne propunem ca in 2010 sa putem distribui dividendele aferenteanului 2009 prin intermediul sistemului centralizat. Estimam ca vomobtine venituri de 300.000 lei in primul an de functionare aacestui sistem centralizat. Suntem convinsi ca plata dividendelorprin intermediul Depozitarului Central va conduce la cresterealichiditatii pietei si va atrage mai multi investitori laBursa".

Un alt proiect al Depozitarului pentru acest an este infiintareaunui call-center de unde pot fi obtinute informatii cu privire laplata dividendelor, dar si pentru informatii privind celelalteservicii ale institutiei.

A depasit bugetul, chiar daca a reduscomisioanele

Piata de actiuni a traversat anul trecut una dintre cele maidificile perioade sub raportul lichiditatii. Chiar daca indiciibursieri au incheiat anul 2009 cu valori record, de pana la 90%,iar anumite actiuni si-au dublat sau chiar triplat valoarea,numarul redus de tranzactii a ridicat probleme operatorilor depiata si institutiilor ale caror venituri depind in mare masura dedinamica tranzactiilor. Pentru anul 2009, Depozitarul si-a bugetatvenituri totale de 17,2 milioane de lei si un profit brut invaloare de 168.000 lei.

"In 2009, am reusit sa fim in parametrii bugetati in ceea cepriveste veniturile si am inregistrat o depasire a bugetului lanivelul indicatorului de profit. Am tinut cheltuielile sub control,inregistrand o scadere a acestora fata de nivelul bugetat", a spusTanasoiu.

Incepand din primavara anului trecut, institutia a modificatgrila de comisionare a operatiunilor de decontare, pentru a veni insprijinul investitorilor.

"Pentru tranzactiile de valoare mica si medie suntem cel maiieftin Depozitar din Europa. In martie anul trecut am eliminatpragul minim de comisionare a decontarilor de tranzactii cu actiuni(situat la nivelul de 0,5 lei), pentru a reduce costurile pietei, aincuraja investitiile si a creste lichiditatea. Putem spune ca amdat inapoi pietei suma de un milion de lei cu care au scazutveniturile Depozitarului din comisioane in intervalul de noua luniramas pana la finele anului 2009, investind intelept in viitor", aprecizat ea.

Pentru anul in curs, institutia se asteapta la o crestere aactivitatii pe piata de capital.

"Chiar din primele zile ale acestui an am decontat o tranzactietransfrontaliera in valoare de 200.000 euro cu certificate cuprincipal garantat emise de Volksbank Austria, avand ca activsuport un cos de actiuni emise de Verbund, Voestalpine, OMV siTelekom Austria, la scurt timp dupa inregistrarea acestorinstrumente in sistemul RoClear de casa de brokeraj Fairwind", amai spus Adriana Tanasoiu.

Decontarile pe OTC atarna de un actaditional

Depozitarul Central va putea oferi servicii de decontare sipentru tranzactiile efectuate pe sistemele extrabursiere, de tipul"over the counter", din momentul in care va exista un emitentlistat pe sistemul ROTC lansat de Asociatia Brokerilor.

"Pentru tranzactiile pe sistemul alternativ ROTC este necesaraincheierea unui act aditional la contractul registru al emitentuluicu Depozitar prin care emitentul sa precizeze aceasta metodasuplimentara prin care se face cesiunea de titluri. Nu am primitnicio solicitare in acest sens din partea vreunui emitent pana inprezent", a conchis Adriana Tanasoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO