Burse - Fonduri mutuale

Tendinta de scadere a cotatiilor la Bursa

20.11.2002, 00:00 23

Indicele Societatilor de Investitii Financiare a coborat ieri pana la 6.357 de puncte, sub nivelul minim la care pe care il atinsese in timpul corectiei negative de la mijlocul lunii trecute. Fata de maximul inregistrat la finele lunii septemnbrie, SIF au pierdut, in medie 17%.
Valoarea indicelul BET-FI calculata ieri a fost cu 1,9% mai mica fata de cea de joi. Cea mai mare scadere au consemnat-o actiunile SIF Oltenia, care dupa ce inregistrase pe parcursul sedintei o scadere de peste 5% fata de cotatia anterioara, au inregistrat ultima tranzactie la pretul de 2.750 lei/actiune, cu 3,5% mai putin fata de cotatia precedenta.
Ceilalti doi indici oficiali ai Bursei au inregistrat valori inferioare celor de luni. BET a pierdut un procent si a ajuns la 1.652 de puncte, in timp ce BET-C, indicele tuturor cmpaniilor listate la Bursa a coborat cu 0,7%, pana la 1.095 de puncte.  Brokerii spun ca cotatiile de pe piata s-ar putea inscrie pe o tendinta usor descendenta in cazul in care pe piata nu vor mai aparea informatii noi. "Cresterea cotatiilor pe termen scurt se va putea realiza doar datorita speculatiior pe seama unor evenimente cu ar fi aparita legii societatilor de investitii financiare, privatizarea Antibiotice sau o eventuala oferta de preluare pentru Terapia," a comentat Rares Nilas, presedintele societatii de brokaraj Transilvania Capital Invest.
Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare au fost suspendate de la tranzactionare datorita faptului ca banca nu a publicat inca rezultatele financiare pe trimestrul al treilea. Brokerii cred, insa, ca suspendarea are legatura si cu confuzia generala care a dominat piata actiunilor BRD in sedinta anterioara. Raportul trimestrial privind rezultatele financiare ale BRD va fi dat publiciatii maine.
Banca Transilvania a evoluat mare parte a sedintei la preturi superiore celor din ziua precedenta, insa la inchidere ultimul transfer s-a realizat la pretul de 3.550 lei/actiune, identic cu cel din ziua precedenta. Valoarea transferurilor cu actiunile bancii a fost de 2,7 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate de la Bursa. Pretul a coborat pana la 1.280 lei/actiune, iar ultima operatiune de ieri s-a perfectat la pretul de 1.300 lei/actiune. Actiunile transferate au insumat 4,7 miliarde de lei.
Combinatul chimic Amonil Slobozia a inregistrat o lichiditate ridicata a actiunilor fata de sedinta anterioara.  Pretul a urcat la inchidere cu 0,6% pana la 164 lei/actiune. In cele peste o suta de tranzactii de ieri a s-au transferat actiuni in valoare de peste 620 milioane de lei.
Actiunile producatorului de echipamente figororifice Arctic Gaesti au pierut ieri 15%, maximul permis pentru o zi de tranzactionare pe fondul inexistentei ordinelor de cumparare. Ieri s-au realizat doar doua tranzactii in care s-au transferat doar 3.500 de actiuni. Cele doua transferuri s-au realizat la pretul de 1.700 lei/actiune.
Actiunile companiei producatoare de uleiuri si grasimi brute Expur Urziceni au facut obiectul unei tranzactii in valoare de 8 miliarde de lei, in care s-au transferat actiuni reprezentand 4,4% din capitalul social al companiei. Transferul s-a realizat la pretul de 125.000 lei/actiune.
Valoarea nominala a unei actiuni Expur este de 25.000 de lei, iar capitalul social are o valoare de peste 35 miliarde de lei. Pretul la care s-a realizat operatiunea de ieri a fost de aproape zece ori mai mare fata pretul anterior, inregistrat in prima jumatate a lunii trecute. Expur este controlata de Alisa Finance & Trade SA, care detine 93% din actiuni si va fi obligata, pana la finele anului viitor sa deruleze o oferta publica de preluare pentru a delista societatea de pe piata RASDAQ.
Un pachet de actiuni ale Societatii de Turism Banatul, reprezentand 4,9% din capitalul acesteia a fost transferat in cadrul unei singure tranzactii pentru aproape 3 miliarde de lei. Actiunile au fost transferate la pretul de 58.000 lei/actiue, care a  fost identic cu cotatia precedenta.
La Categoria I, actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman au pierdut 8,5% fata de pretul mediu de luni. Cele sapte operatiuni, in valoare de 133 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 22.000 si 24.000 lei/actiune. Pretul mediu de ieri a fost de 22.519 lei/actiune.
Producatorul de motoare electrice Ana-Imep Piretti a coborat cu un procent fata de cotatia anterioara. Tranzactiile realizate ieri au fost de 83 milioane de lei, iar pretul mediu la care s-au realizat transferurile a fost de 2.177 lei/actiune.
Pretul actiunilor producatorului de ulei comestibil Argus Constanta a pierdut aproape 20%, fata de cotatia de referinta. Transferurile realizate ieri s-au perfectat la preturi cuprinse intre 208.000 si 240.000 lei/actiune, iar pretul mediu a fost de 222.415 lei/actiune.
Actiunile Avicola Buzau au castigat peste 10% fata de pretul mediu anterior. Pretul a oscilat ieri intre 110 si 130 lei/actiune, iar ultimul transfer al zilei s-a perfectat la 120 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24