Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile politice alterează percepţia investitorilor străini asupra Bursei

Tensiunile politice alterează percepţia investitorilor străini asupra Bursei

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

20.10.2010, 23:56 21

Bursa de la Bucureşti a închis cu un uşor avans, de 0,2%, înlinie cu bursele externe, piaţa intrând pe creştere în a doua partea sesiunii, însă indicele celor cinci SIF-uri a rămas pe scădere şia pierdut ieri 0,9% faţă de nivelul de marţi. În debutul şedinţei,indicele general al pieţei consemna o scădere de 0,43%, pe fondulcorecţiilor înregistrate de marile pieţe internaţionale după ceChina a majorat dobânzile de referinţă pentru prima dată în ultimiitrei ani.

"Dacă dimineaţă în piaţă se simţea o oarecare teamă datorităcorecţiilor pieţelor internaţionale pe fondul temerilor privindevoluţia economiilor globale şi al măririi dobânzii de referinţă decătre banca naţională a Chinei, pe parcursul zilei piaţa a începutîncet să-şi revină, făcând ca majoritatea indicilor să închidăşedinţa pe plus. În continuare în piaţă nu se simte un interesfoarte mare al investitorilor pentru piaţa locală, iar acest lucruse observă şi în volatilitatea indicilor bursieri care este foartescă­zută", a declarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokerajIntercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua încreştere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energeticau dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de la finalul şedinţeianterioare.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectăevoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,1%.
"Consider că tensiunile politice şi dezbaterile în privinţamoţiunii de cen­zură acţionează ca un factor pertur­bator asuprapieţei şi induc o stare pasivă pentru cei mai mulţi investitori(locali) şi cu siguranţă alterează percep­ţia investitorilorstrăini asupra pieţei locale şi asupra României în general. Dealtfel şi cursul de schimb euro/leu reflectă o situaţie incertă şitensionată pe plan local. Alături de aceste dispute politice, nicisituaţia referitoare la reţinerea, calcularea şi plata impo­zituluipe tranzacţiile de bursă nu este lămurită şi îi ţine departe peunii investitori", apreciază Mihai Alexa, analist la SSIF Broker şimembru în comitetul de administrare a portofoliuluisocietăţii.

Totodată, Alexa crede că situaţia aceasta va continua şi înurmătoarele săptămâni şi probabil că singurul lucru care ar puteaanima piaţa şi ar atrage investitori străini va fi listareaFondului Proprietatea, sperând ca acest lucru să se întâmple laînceputul anului viitor.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 17 mi­lioa­ne lei (4 milioane euro),a fost va­loa­rea cumulată a lichidităţii de marţi, când jucătoriiau realizat operaţiuni de numai 12,7 milioane lei (2,9 milioaneeuro).
La finalul sesiunii de la Bucureşti, marile pieţe mature din Europaafişau creşteri modeste faţă de cotaţiile de marţi.

"Cât priveşte corelarea cu pieţele externe, consider că acestfenomen se manifestă în continuare mai mult selectiv, nu la nivelulîntregii pieţe, în funcţie de sectorul de activitate. De exem­plu,între graficul BET-FI şi graficul indicelui sectorial Dow Jones USFinancials este o asemănare semni­ficativă", a mai precizatAlexa.
La închiderea şedinţei de la Bursă, majoritatea pieţelor europeneînre­gis­trau variaţii extrem de scăzute, de până la 0,2%. Bursadin SUA a deschis ieri pe plus, cu un avans de 0,4% la nivelulindicelui S&P 500

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO