Burse - Fonduri mutuale

Toata lumea a cumparat SIF-uri si a vandut pe celelalte titluri

23.12.2005, 18:21 16

Indicii BET si BET-C au inregistrat noi scaderi usoare, in conditiile in care, spun brokerii, investitorii s-au orientat in ultimele zile mai ales spre actiunile SIF, care au stabilit de altfel noi maxime istorice.

"Intr-o caracterizare sumara a ceea ce s-a intamplat pe Bursa in ultimele zile as spune: pur si simplu s-a vandut pe tot restul pietei si s-a cumparat SIF-uri", a comentat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Actiunile celorlalte companii mari precum BRD, Banca Transilvania sau Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la preturi egale cu cele de miercuri, dar aceasta stagnare a venit ca o scadere dupa avansurile luate de titluri in prima parte a zilei.

Titlurile Petrom au terminat chiar pe scadere, ultima tranzactie facandu-se la un pret cu 0,8% mai jos.

"Cred ca si pe parcursul ultimei sedinte de tranzactionare din acest an (cea de azi - n.red) investitorii s-ar putea sa mai iasa de pe unele din titlurile principale pentru a intra pe SIF-uri. Oricum, nu ma astept la cresteri deosebite pentru piata pentru acest sfarsit de an", spune Ceuca.

El a mai precizat ca nu se mai asteapta pentru anul viitor la cresteri la fel de spectaculoase cum au avut in acest an unele din titlurile principale de la Bursa.

"Eu estimez o crestere medie pentru piata de cel putin 3-4 ori peste nivelul dobanzii pasive bancare", a spus Adrian Ceuca.

"Pentru anul viitor, intre titlurile pe care le-as recomanda se afla actiunile Impact, Petrom, SIF-urile, care chiar daca isi vor mai tempera ascensiunea, cred ca mai au loc de crestere, dar si Rompetrol Rafinare cred ca va putea sa aduca un randament peste media pe piata", este de parere directorul general adjunct de la Broker.

"Eu vad Bursa si in 2006 pe un trend ascendent si ma astept la o crestere de 30-40% pentru piata anul viitor", considera si Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest.

"Eu as recomanda cu sanse mari sa aduca randamente peste media pe piata actiunile Bancii Transilvania, BRD, Biofarm. Castiguri bune mai pot aduce si actiuni precum SIF-urile sau Petrom", spune Molnar.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inchis sedinta la 0,112 lei/actiune, acelasi pret de miercuri. Cursul titlurilor a urcat pana la un maxim de 0,115 lei/actiune, dar in tendinta remarcata in ultimele zile, ordinele de vanzare aparute in ultima parte a sedintei au coborat treptat pretul. Unii brokeri spun ca daca 2005 a fost anul sectorului financiar, 2006 va fi anul sectorului petrolier. "Si eu spun ca sunt sanse mari ca titlurile companiilor petroliere sa aduca cresteri importante, dar recomand in continuare prudenta in privinta Rompetrol Rafinare, in conditiile in care nu este exclus ca si anul viitor sa apara noi scandaluri in care sa fie implicata conducerea grupului Rompetrol", a precizat Adrian Ceuca.



Titlurile Biofarm au pierdut 2%, inchiderea facandu-se la pragul de 0,5 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere fata de sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor derulate ieri pe acest emitent fiind de 1,4 mil. lei (0,38 mil. euro). Cursul acestor actiuni s-a aflat pe o tendinta de scadere dupa momentul listarii la Bursa, unii din actionarii principali ai companiei hotarand sa-si marcheze profitul, vanzarile lor tragand automat pretul in jos. "Eu cred ca totusi, in 2006, vom asista la cresteri importante pe Biofarm, in conditiile in care este foarte posibil ca Biofarm sa dea actiuni gratuite anul viitor, ca urmare a faptului ca societatea are nevoie de lichiditati", considera Octavian Molnar.



Actiunile Impact au castigat ieri peste 2%, dar lichiditatea titlurilor a fost redusa. Cu aceste actiuni s-au realizat transferuri de 0,5 milioane de lei (peste 0,1 milioane de euro). "Ma astept ca Impact sa faca o surpriza placuta anul viitor. Compania este intr-un domeniu de perspectiva, au terenuri a caror valoare a crescut si chiar daca in trecut s-au extins prea repede, acum incepe sa se dezvolte normal", spune Adrian Ceuca. Brokerii se mai asteapta la o evolutie buna din partea acestor titluri si in conditiile in care Impact, una din vedetele anilor anteriori de pe piata, a ramas mult in acest an in urma altor companii de la Bursa in privinta cresterii de pret, pretul actiunilor urcand in 2005 doar cu 4%.



Actiunile producAtorului de lactate Albalact, care detine brandul Fulga au continuat sa se stabilizeze ieri in jurul pretului de 0,77 lei/actiune, dupa fluctuatiile mari generate de anuntarea unei majorari de capital in valoare de 4 milioane de lei noi pentru a construi o noua fabrica de procesare a laptelui langa Alba-Iulia. Majorarea urmeaza sa se realizeze prin aporturile actionarilor. Lichiditatea titlurilor Albalact a continuat sa scada, tranzactiile insumand sub 100.000 de lei noi. Tranzactiile s-au derulat intre 0,76 si 0,785 lei/actiune, iar pretul mediu a coborat cu 0,6%. Compania se asteapta la dublarea afacerilor anul viitor pana la 30 de milioane de euro dupa deschiderea noii fabrici.



Actiunile producAtorului de electrozi de sudura Ductil Buzau au tinut capul de afis al tranzactilor de pe piata RASDAQ, cu tranzactii in valoare de 1,4 milioane de lei. Actiunile companiei au urcat cu peste 7%, atingand un maxim de 0,7 lei/actiune, dar nu au iesit din intervalul in care au fluctuat in ultimele luni. Ductil a raportat anul acesta rezultate in scadere, pe fondul aprecierii leului, dupa ce ii obisnuise pe investitori cu vanzari si profituri in crestere de la an la an. La noua luni profitul companiei scazuse cu 37%, iar cifra de afaceri ramasese relativ constanta. La inceputul anului Ductil atingea un maxim de 1 leu/actiune, dar ulterior a evoluat pe o traiectorie descendenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO