Burse - Fonduri mutuale

Toata lumea a stat in asteptare

14.03.2005, 00:00 29



Valoarea tranzactiilor cu actiuni listate pe Bursa a scazut  vineri pana la 82,1 miliarde de lei (2,2 milioane de euro), un minim pentru acest an. Aprecierile extrem de usoare inregistrate de indicii BET si BET-C in ultima sedinta sunt practic nesemnificative in conditiile lichiditatii reduse a Bursei.



Brokerii considera  aceasta scadere a lichiditatii drept un  eveniment conjunctural. "A fost acea perioada de scadere, in care multi investitori nu s-au grabit sa cumpere, dupa aceea au urmat cateva sedinte de stabilizare, in care  investitorii au preferat sa astepte sa vada exact in ce directie o va lua piata. Eu cred ca lichiditatea redusa de vineri a fost un eveniment conjunctural si ma astept ca piata sa revina la parametrii normali in ceea ce priveste lichiditatea de saptamana urmatoare (saptamana aceasta - n.red.), tinand cont si de faptul ca vor reveni la tranzactionare SIF-urile", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. O data cu sedinta de azi, se va relua tranzactionarea actiunilor SIF, suspendate pentru transferul lor pe platforma ARENA.



In presa a aparut vineri si o declaratie a unui analist strain, potrivit caruia situatia de pe piata de capital romaneasca este similara cu ceea ce s-a intamplat in Grecia. "Sunt de acord cu ideea ca actiunile bancilor sunt supraevaluate in acest moment, dar in nici un caz nu toata piata e supraevaluata. Mai sunt multe companii precum unele de la Categoria a II-a, SIF - urile si unele din societatile listate pe RASDAQ care sunt subevaluate. Piata de la noi nu se poate compara cu cea din Grecia nici din punctul de vedere al numarului de investitori activi si nici in ceea ce priveste emitentii listati. La noi sunt extrem de putine companii mari listate, practic cele mai multe din companiile mari din Romania nu sunt pe piata de capital. Atunci cand o sa avem si noi companii ca BCR, Transelectrica, Transgaz si unele din companiile mari private listate si,  presupunand ca acestea vor inregistra cresteri importante de pret cum au avut societatile de pe Bursa, de-abia de atunci vom putea incepe sa spunem ca piata este supraevaluata", a spus Pasol. 



"Orice declaratie a unui broker sau analist, fie el si strain, trebuie privita si prin prisma unor potentiale interese pe care el sau compania lui le are pe piata sau actiunile respective. Iar in ceea ce priveste faptul ca previziunile unor brokeri asupra evolutiei Bursei sau a unor actiuni difera, pana la urma aceasta nu reprezinta neaparat ceva neobisnuit, presupunand ca opiniile pe care le exprima reprezinta chiar ceea ce gandesc in realitate, deoarece, piata de capital nu e 'facuta' astfel incat sa castige toata lumea, castiga cei ale caror estimari sunt mai aproape de realitate", a adaugat un alt broker. 



Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj de 20,2 mld. lei (0,5 mil. euro). Actiunile bancii au fost cotate la inchidere la 14.400 lei/actiune, in crestere cu 2,1%.



Titlurile Azomures au pierdut 2%, ultimul pret fiind de 3.390 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost, in acest caz, de 2,5 mld. lei (aproximativ 70.000 de euro).



 



Piata RASDAQ



Titlurile societatii Inox Bucuresti au realizat cel mai mare rulaj in sedinta de tranzactionare de vineri de pe Bursa Electronica RASDAQ, cu tranzactii in valoare de 6,1 mld. lei (170.000 de euro).



Actiunile producatorului bucurestean de tacamuri inoxidabile au facut obiectul unor tranzactii mari, prin care s-au transferat pachete insumand 15,3% din capitalul social. Tranzactiile s-au realizat la pretul de 20.500 lei/actiune, in crestere cu 2,5% comparativ cu sedinta precedenta. Cursul titlurilor Inox Bucuresti a inregistrat o evolutie oscilanta, in acest an, cu minime de 15.100 lei/actiune si maxime de 20.800 lei/actiune.



La categoria de baza, titlurile producatorului de utilaje agricole Azoma Arad au realizat un rulaj de 5,5 miliarde de lei (152.000 de euro). Si in acest caz este vorba despre tranzactii mari prin care s-au transferat 185.000 de actiuni, reprezentand 31,7% din capitalul social al companiei. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 29.750 lei/actiune, inregistrand o apreciere de 16,2% fata de sedinta anterioara.



O lichiditate buna au avut si titlurile societatii Mecanica Rotes Targoviste, care au facut obiectul a 87 de tranzactii, prin care s-au transferat 5,4% din actiunile societatii. Pretul de tranzactionare a variat intre nivelul minim de 120.000 lei/actiune si nivelul maxim de 148.000 lei/actiune, inregistrandu-se o apreciere de 6,15% la nivelul cotatiei de inchidere, care a fost de 138.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 1,16 milioane de euro.



Conform ultimei raportari catre RASDAQ, actionarii principali ai societatii sunt SIF Oltenia, cu 28% din actiuni, si Chelu Catalin, care detine 32,6% din actiuni.



O evolutie buna in cadrul acestei sedinte au avut si actiunile societatii Confectii Vaslui, care au inregistrat o apreciere de aproape 8,6% la nivelul cotatiei de inchidere. Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Confectii Vaslui a fost de 3.550 lei/actiune.



La categoria I, cele mai tranzactionate au fost, ca de obicei, titlurile Socep Constanta, care au realizat un rulaj de 1,7 miliarde de lei (47.000 de euro), in scadere fata de sedintele precedente. Actiunile operatorului portuar au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 3.900 lei/actiune, inregistrand o depreciere de 0,8%.



Vineri s-a consemnat si o noua tranzactie speciala cu titluri Biofarm, prin care s-au transferat inca 1% din actiunile companiei. Pretul de tranzactionare a fost tot de 4.000 lei/actiune, in timp ce in piata actiunile Biofarm au incheiat sedinta la 5.000 lei/actiune. catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO