Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari scaderi la Bursa de la inceputul anului

Topul celor mai mari scaderi la Bursa de la inceputul anului

Click pentru imaginea marita

25.03.2008, 18:46 21

Companiile de capitalizare medie de la Bursa au fost cele mai lovite de scaderile care au avut loc de la inceputul acestui an, pierzand intre 40% si 60%, in conditiile in care indicele BET a scazut cu 30%, iar SIF-urile au scazut in medie cu 32%.
Cei mai mari perdanti din acest an pe Bursa sunt, in mare parte, companii cu capitalizari cuprinse intre 50 si 120 mil. euro, dar care erau cotate la mijlocul anului trecut la preturi cuprinse intre 100 si 300 mil. euro. Cele mai multe dintre ele au pierdut mai mult de jumatate din valoarea de piata in ultimele opt luni.
Scaderile puternice ale acestor companii ar putea fi explicate prin retragerea unor investitori straini din actionariat, pe fondul unei lichiditati reduse, insa o contributie negativa au avut-o si rezultatele financiare in scadere raportate de unele dintre ele.
"Sensul evolutiei pe Bursa a fost acelasi, dar amploarea scaderilor a tinut si de rezultatele si situatia financiara ale acestora. Fiecare dintre actiunile cele mai afectate de scaderi are cate o problema la nivel individual", sutine Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in domeniul pietei de capital KTD Invest.
Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) conduce topul scaderilor de pe Bursa, cu o corectie de 60% de la inceputul anului, dubla fata de cea a indicelui BET. Producatorii de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) si Zentiva Bucuresti (SCD) completeaza topul celor mai mari trei scaderi de pe Bursa cu pierderi de 50%, respectiv 48%.
Cele trei companii s-au numarat in prima parte a anului trecut printre preferatele investitorilor, atragand in actionariat mai multe fonduri de investitii straine. Constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), care are in actionariat fonduri straine cu participatii semnificative, se numara de asemenea printre cei mai mari perdanti de pe Bursa, cu o scadere de 45%.
Scaderile puternice inregistrate de aceste companii ar putea fi explicate prin ponderea semnificativa a investitorilor straini in actionariat, la care se adauga o lichiditate relativ redusa, in comparatie cu actiunile blue-chips, care au facut ca retragerile unor fonduri straine sa se simta puternic in evolutia pretului.
De asemenea, dintre companiile care au fost cel mai puternic lovite de corectii in ultimele luni, unele au inregistrat cresteri semnificative anul trecut, cum sunt Impact, Biofarm, Broker Cluj (BRK) si TMK Artrom Slatina (ART). In unele cazuri, randamentele s-au apropiat de 100%, incluzand si efectele unor majorari de capital cu actiuni gratuite sau oferite cu discount fata de pretul din piata. Incarcarea acestor actiuni in conturile investitorilor in acest an a pus o presiune suplimentara pe pretul actiunilor.
"Impact si Broker Cluj au avut si niste majorari de capital. La Carpatica nici nu ma asteptam sa scada mai putin decat celelalte doua banci de pe Bursa pentru ca acestea au avut rezultate foarte bune. Poate o sa-si revina ca rezultate, dar deocamdata nu confirma", sustine Iulian Panait.
Rezultatele financiare neconvingatoare raportate de aceste companii pentru anul trecut ar putea fi o alta explicatie pentru scaderea actiunilor, sustin analistii.
Artrom, Zentiva, Carpatica si Condmag au raportat scaderi semnificative de profit pentru anul trecut, in timp ce producatorul de vopsele Policolor Bucuresti (PCL) a trecut pe pierdere.
"Printre companiile afectate mai puternic de scaderi au fost si cele care au raportat rezultate mai putin favorabile pentru exercitiul financiar 2007, la trendul general de scadere al Bursei adunandu-se si performantele financiare mai slabe ale companiilor respective care au dezamagit mai mult investitorii", considera Andreea Ciobanu, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO